REPORTAJ. Între micii lui Dragnea și ”PSD, sinucide-te”

 
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea Inquam Photos / Octav Ganea

Luni, 7.05.2018, rămâne ziua în care o țară întreagă a văzut cum Liviu Dragnea a împărțit mici, în foișorul din curtea sediului PSD. Asta după ce a câștigat un pariu pe Facebook cu Bogdan Lungu, un taximetrist din Galați care s-a ținut de cuvânt și a adus naveta de bere, după ce șeful PSD, într-un exercițiu de imagine, a postat un selfie pe Facebook, pentru a-i dovedi lui Lungu că el însuși, Liviu Dragnea, postează pe cont. În timpul în care Dragnea și taximetristul au stat de vorbă la o bere, de la porțile PSD se auzea vocea protestatarilor, o altă variantă: ”PSD, sinucide-te”. Au fost, într-un fel, două lumi diferite.

Presa știa că trebuie să fie la sediul PSD încă de la ora 16.00, pentru că după ora 17.00 nu se mai putea intra în curtea partidului. 2 800 de oameni au anunțat pe Facebook că participa la evenimentul ”Grătar la Dragnea”. Surprinzător, după ora 16.00, în fața porților erau doar câțiva oameni. O femeie mai în vârstă care vorbea în versuri, spunând că Liviu Dragnea nu a primit-o în audiență, în 1992, dar acum a venit să ”mănânce un mic și să bea o bere, de plăcere”. Mai avea și câteva versuri cu ”Viorica”. Lângă ea, câțiva bărbați care făceau parte dintr-o asociație a revoluționarilor, dar nu erau foarte vocali. Au vrut doar să intre în sediul PSD, pentru discuții. O priveau, ce e ce drept, cu superioritate, pe femeia în vârstă.  În spatele lor, pe bulevard, treceau mașini din catre se auzeau critici la adresa PSD rostite de alți cetățeni nemulțumiți. Un tablou obișnuit, de altfel.

Apoi, la 16.30, presa a avut acces în curtea PSD, în timp protestatarii, cei câțiva, au rămas la poartă.

Tot evenimentul s-a desfășurat în foișorul din spatele curții PSD, destul de aproape de fostul sediu UNPR. Pregătirile erau în toi, pe mesele din foișor erau pregătite atent, șervețele, în culorile drapelului României, roșu, galben, albastru, tacâmuri, apă, cafea. Bere nu era, pentru că trebuia să vină omul cu pariul, cu o navetă întreagă. Și nu sfârâia nicun grătar, pentru că micii teleormăneni, făcuți la Salcia, la firma fiului lui Dragnea, urmau să fripți la un restraurant din apropierea sediului PSD.

Într-un final, s-a auzit că Bogdan Lungu, ”omul cu navete de bere”, era la poartă. A dat declarații în fața sediului PSD, urmând să intre în curte. De profesie taximetrist, Lungu a intrat pe poartă, ducând într-o mână, naveta de bere, vizibil grea. Nu ar fi vrut să mai dea cu ochii de presă și în curtea PSD, după ce a vorbit în fața porții. Întrebat dacă naveta este întreagă, Lungu a spus, în timp ce intra pe ușa din fața căreia de obicei vorbea Dragnea, crezând că acolo trebuie să lase naveta: ”Sunt 20 de beri chiar”. L-a întors din drum Mircea Drăghici, care cobora pe scări. Apoi, repede, l-a codus spre foișorul din curte. Uimit de atâtea camere, Lungu s-a așezat pe scaun, așteptând să vină Dragnea. Doar că omul s-a încăpățânat și a spus că nu va gusta din mici. Nu a vrut să creadă lumea că primește o pomană electorală de la șeful PSD. Dar a demonstrat că a fost corect, chiar dacă a pierdut un pariu, chiar dacă nu era simpatizant al lui Dragnea. 

„Micii îmi plac, mănânc, dar nu vreau de la dumnealui. Sub nicio formă, nu sunt un susținător al lui Liviu Dragnea”, a spus bărbatul. Taximetristul a mai dezvăluit, apoi, că și-a amânat vacanța pentru a se întâlni cu Liviu Dragnea, să aibă o discuție și să bea o bere. Avea zbor programat luni, dar va pleca joi, pentru că nu ai ocazia în fiecare zi să stai la o bere cu Liviu Dragnea.

Apoi, și-a făcut apariția Liviu Dragnea, în cămașă albă, flancat de camere. ”E un om de cuvânt, s-a ținut de cuvânt”, a spus Dragnea despre taximetristul parolist care pierduse pariul, dar a fost corect și a venit până la Bucureșt cu naveta de bere. De altfel, s-a ținut de cuvânt și când a spus că nu va accepta micii lui Dragnea: a și refuzat farfuria cu mici oferită de Liviu Dragnea.

Apoi, șeful PSD a început să ofere mici jurnaliștilor, rotind farfuriile deasupra camerelor. Au urmat aluzii fine, mai ales la adresa ziariștilor celor care nu au vrut să primească farfuriile. Dar Dragnea și Bogdan Lungu au vrut să stea de vorbă, iar cum camerele erau încă pornite, șeful PSD a apelat la o strategie. Și-a chemat consilierul, pentru a-i aduce țigările. În felul acesta, televiziunile nu aveau cum să mai difuzeze imaginile: ”Paule, ești aici? Adu și mie țigările?” a strigat Dragnea. Rapid, șeful PSD și-a aprins o țigară. În tot acest timp, de după porți se auzea, amplificat de o boxă:  ”PSD, ciuma roșie”, ”PSD, sinucide-te” sau desigur, nelipsitul Mălin Bot cu ”Dragnea, infractor”.

Discuția dintre Liviu Dragnea și Bogdan Lungu s-a terminat după o oră. Dragnea i-a strâns mâna lui Bogdan Lungu, a rămas în fața camerelor, dar a spus apoi: ”Măi, dar îl conduce cineva? A, îl duce Mircea, e bine”. Se referea la Mircea Drăghici, trezorierul PSD, care l-a codus pe Mihai Lungu, cetățeanul de profesie taximetrist, care nu simpatizează PSD, care a particpat la proteste, dar care atunci când a pierdut un pariu cu Dragnea, a dat o lecție de corectitudine PSD. A mers până la capăt, cum spune sloganul.

Ulterior, Liviu Draganea a răspuns jurnaliștilor. Spusese, în glumă, că poate lui Klaus Iohnannis nu i-a ”convenit nici treaba asta cu micii”, dâns de înțeles că de acum el este și mai popular.

După ce Liviu Dragnea a terminat de vorbit, a intrat în sediu, în timp ce protestatarii care l-au văzut strigau ”Huuuo”. Fusese destul, exercițiul de imagine a funcționat: o țară întreagă vazuse desfășurarea de forțe. 

La ora 19.00, după aproape trei ore de proteste, mai erau câțiva oameni la poartă. Între ei, o femeie care venise la sediul din Kisselef cu un tablou comemorativ al Doinei Cornea. Femeia nu spunea nimic, dar dacă vreun om care ieșea din sediul PSD voia sa se uite, se oprea cu tabloul în fața omului. Îl lăsa se se uite. Nu era nici despre mici, nici despre PSD. Era un gest simbolic, despre o altă realitate din România. ”Eroină cu glas de copil, rămas bun! Revoluția continuă”, asta scria, la sfârșitul unei zile în care în sediul PSD s-au împărțit mici. Dincolo de porțile PSD, fiecare duce o revoluție a sa: protestatari, taximetristul Bogdan Lungu, jurnaliști sau lideri PSD.

Dragnea îi răspunde lui Iohannis: "A prezentat o listă întreagă de minciuni"

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Gelu
09 May 11:27
Liviu n-a primit-o in audienta in 1992 pe doamna respectiva? Pacat, ca el a intrat in politica in 1995-1996, poate nu mai credeti toate balivernele si le reproduceti aici.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?