Comisia Europeană critică România pentru situația din Justiție şi pentru politicile economice

 

Comisia Europeană transmite un avertisment dur Guvernului român. Bruxelles-ul critică ţara noastră atât pentru cheltuielile guvernamentale, cât şi pentru situaţia din Justiţie. 

Comisia Europeană avertizează că ”independența Justiției este supusă la provocări şi sunt exercitate presiuni asupra instituţiilor judiciare şi asupra cadrului legal privind lupta împotriva corupţiei”.

CE recomandă României să ia măsuri, în 2018 şi 2019, pentru a spori predictibilitatea procesului de luare a deciziilor, prin introducerea utilizării sistematice şi eficiente a evaluărilor de impact şi prin consultarea şi implicarea în trasarea şi implementarea reformelor a părţilor implicat.

Comisia Europeană, avertisment pentru România: deviere semnificativă de la MTO

"Astăzi, facem un pas înainte pentru a depăşi efectele crizei, în contextul în care Franţa iese din Procedura pentru deficit excesiv, după nouă ani. Pentru prima dată de la crearea monedei unice, toate ţările din zona euro au un deficit sub 3% din PIB în 2018. A fost nevoie de ani de politici fiscale responsabile pentru a aduce ţările Uniunii Europene în acest punct şi trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne elementul principal şi în viitor. De aceea, adresăm un mesaj puternic Ungariei şi României să ia măsuri anul acesta şi anul viitor pentru a corecta devierea semnificativă de la ţintele fiscale. Prevenirea este mai bună decât tratamentul, iar momentul pentru prevenirea apariţiei unor probleme grave este acum, când economia este puternică", a declarat miercuri Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, pentru Taxe şi Vămi.

"Planificarea bugetară a României de obicei ignoră prevederile cadrului fiscal, în pofida necesităţii politicilor fiscale responsabile", se arată în raportul de evaluare al Comisiei Europene adresat Consiliului UE privind Programul naţional de reforme destinat României.

"Evoluţiile din ultimul an au generat dubii ample privind ireversibilitatea şi sustenabilitatea progreselor substanţiale înregistrate de România în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt. Independenţa justiţiei este supusă provocărilor şi există presiuni asupra instituţiilor judiciare şi asupra sistemului instituţional de combatere a corupţiei, în timp ce progresele în problemele rămase sunt obstrucţionate", subliniază Comisia Europeană, conform mediafax.ro.

"Licitaţiile publice eficiente şi transparente rămân esenţiale pentru abordarea principalelor probleme politice din România, inclusiv a cheltuielilor eficiente în sectorul public, a combaterii corupţiei, stimulării inovaţiilor şi a creşterii economice sustenabile şi integrante", precizează Comisia Europeană, constatând că, din cauza "calităţii deficitare a infrastructurii, inclusiv a transporturilor, colectării deşeurilor şi apelor uzate, perspectivele de creştere economică sunt limitate".


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?