Codurile Penale, adoptate. Reacția lui Liviu Dragnea

 

Codurile penale au primit votul final în Camera Deputaților. Liderii opoziției au anunțat, după vot, că vor cotesta la CCR modificările aduse.

Codul de Procedură Penală a trecut cu 180 de voturi pentru. De asemenea, Codul Penal a fost adoptat cu 181 de voturi. 

Liviu Dragnea a afirmat, după votul din Camera Deputaților, că nu s-a adus nicio modificare decât la articolele declarate neconstituționale. Acesta a mai spus că, cu siguranță, codurilor vor fi atacate la Curtea Constituțională. 

„S-a declanșat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri și spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituționale și nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituționale, o serie de articole sunt constituționale, fără să fie modificate. Decizia luată de noi, de anul trecut, a fost ca articolele declarate constituționale să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziei CCR. Astăzi, a avut această procedură parlamentară, parțială, că or să atace din nou la CCR niște articole declarate deja constituționale. Deci, nu este niciun fel de modificare”, a spus Liviu Dragnea.

(w500)

PNL a anunțat că va contesta la CCR acest cod. Raluca Turcan a afirmat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Consituțională ”această fărădelege”.

Opoziția și Puterea și-au adresat mesaje dure în plenul Camerei Deputaților, după adoptarea legilor de modificare a codurile penale.

Președintele de ședință, Florin Iordache, le-a tăiat microfonul celor din opoziție care au început să atace PSD.

Raluca Turcan (PNL): Votul din 26 mai o să fie un semnal. Pana la votul din 26 mai va anuntam ca PNL va contesta la CCR toata acesta faradelege si bataie de joc la adresa...(Iordache ii taie microfonul)

Stelian Ion (USR): Un nimic atat de simplu dupa vorba dupa port isi modifica legea in Parlament sa scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolva in instanta. Sper sa fiti sanctionati drastic la vot pe 26 mai (Iordache ii intrerupe microfonul)

Eugen Tomac (PMP): Am votat impotriva. Poporul roman vă va trimite la lada de gunoi a istoriei (Iordache îi taie microfonul).

Vociferările au continuat și UDMR a cerut să fie făcută ordine în rândul opoziției.

Marton Arpad (UDMR), despre PNL și USR: 'Va rog sa opriti zbieretele acestor nationalisti ultraduri. Va rog sa o opriti si pe dna eleganta care tot zbiară din prima bancă'.

(w500)

Codurile penale au intrat la ora 12:00 la votul final. Înainte însă, toți deputații PSD au intrat în ședință. Liderii partidului vor să fie siguri de prezența și votul aleșilor social-democrați. E un vot cu emoții. PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților, dar se bazează pe voturile ,,salvatoare" venite de la UDMR.

Deputaţii opoziției au criticat, miercuri, în plen, modificările aduse Codurilor penale. Aceștia au anunțat că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, în timp ce PSD a susţinut că textele sunt constituţionale.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a făcut apel către parlamentari pentru a respinge modificările la Codurile penale, considerând că acestea "favorizează corupţii în acte publice".

"Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară. Prin aceste modificări spuneţi că legea este auxiliară. PNL nu poate şi nu va vota aceste modificări. Dacă veţi obţineţi voturile necesare pentru adoptare, (...) vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. (...) Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota", a afirmat Turcan, citată de Agerpres.

Deputatul Stelian Ion a anunţat că s-a încălcat procedura şi USR va invoca acest lucru în sesizarea Curţii Constituţionale.

"Invoc o încălcare de procedură flagrantă, de încălcare a art. 69 al. 2 din Regulament în sensul că raportul trebuia să ne fie pus la dispoziţie cu 3 zile înainte de vot. Ne-a fost dat cu doar 3 minute înainte de plen. Dacă se va ajunge la vot şi la adoptare, vom invoca acest motiv într-un atac la CCR", a spus deputatul USR.

Stelian Ion a susţinut că prin aceste modificări "atacul PSD, ALDE împotriva oamenilor cinstiţi şi în favoarea infractorilor a ajuns la paroxism''.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că formaţiunea sa va vota proiectul Codului de procedură penală, menţionând că este vorba despre eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de către CCR.

În schimb, în privinţa modificărilor la Codul penal, Marton Arpad a spus că sunt unele articole care ar fi trebuit reformulate, dar UDMR nu poate vota împotriva eliminării articolelor neconstituţionale.

PMP nu va vota aceste modificări ale Codurilor penale, a anunţat deputatul Marius Paşcan.

Deputatul Eugen Nicolicea a arătat că PSD a propus eliminarea articolelor declarate neconstituţionale şi astfel la vot sunt doar articolele declarate constituţionale sau asupra cărora nu a existat nicio contestare la CCR.

Comisia Iordache a dat în grabă undă verde, noilor modificări. Opoziţia avertizează că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și ameninţă din nou cu sesizări la Curtea Constituţională.

Social democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative până la vacanţa parlamentară. 

La votul pe articole, PSD a fost ajutat de ALDE şi de UDMR. Cu excepţia votului final, când cei de la UDMR s-au abţinut.

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul din Legea 78, legea de combatere a corupţiei.

Aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. Și termenele de prescripţie vor fi reduse, ceea ce face ca multe dosare aflate în anchetă sau pe rolul instanţelor să fie închise după adoptarea legii. 

CODUL PENAL, MODIFICAT 

- reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor

- abrogarea neglijenţei în serviciu

- termen de un an în care se poate face un denunţ

Sursa: Comisia Iordache 

FAPTA LUI DRAGNEA S-AR PRESCRIE PRIN LEGE

– legea actuală: 8 ani + 8 ani = 16 ani / iulie 2022
– proiectul din Comisia Iordache: 8 ani + 4 ani = 12 ani/iulie 2018.

Sursa: proiectul votat în Comisia Iordache 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Moromete
24 Apr 22:33
Este revelion in lumea interlopilor .. sarbatoare fara margini .. reprezentantii lor au facut legea care le trebuia. Un hot fara margini conduce partidul batranilor ..pensionari si mulți care-și trăiesc viata de pe o zi pe alta . Ce mai doresc iubitorii de tablouri si lingouri ? Tot aurul țării.. după care dispar. Maine cei care azi au votat ca niște ”fideli” de partid vor spune că nu au avut de ales ..oare ? Să nu uităm că ciocănitoarea este încă la butoanele ministerului de interne .. va organiza ”votarea” pentru care sunt sigur ..documentele se vor secretiză ..cât timp este necesar pentru că fustițele cu grade grele din ministerul de interne nu vor mișca în fața mitei prin ridicare in grad ( ridicarea fustei).
Răspunde
0 0
Fără DNA,nu mai luăm puterea 26 de ani !
24 Apr 19:58
Dl „Siderat” ,vă felicit ca gânditi ca mine.Eu,ca si dv,răspundem in fața legii civil/adica achit paguba /,administrativ /adică îmi reține din salariu/.disciplinar /adica ma da afara din serviciu/Dl „Neglijența în Serviciu” , crede ca numai Cruduta trebuia sa faca ordine in administratie,cu codul penal si cu complete numite de Dl Cristoiu ”Plutoane de execuție ”.Prietenul meu intelege mai greu ,ia DEX si face stiință penală,fără sa fi auzit de Taoviceanu ,Dongoroz de ăștia mai vechi,ca de Fauerbach nu stie germana,iar despre Trainin nu ne vorbeste ca el era cu KGB pe urma functionarilor. Daca vreti societate normală,invatati din occident,să iți normal,lăsati coreenii si kgb-istii
Răspunde
0 0
Cine mai citeste azi ceva ?Ne dam cu părerea despre martorul protejat !
24 Apr 19:55
Dl „Siderat” ,vă felicit ca gânditi ca mine.Eu,ca si dv,răspundem in fața legii civil/adica achit paguba /,administrativ /adică îmi reține din salariu/.disciplinar /adica ma da afara din serviciu/Dl „Neglijența în Serviciu” , crede ca numai Cruduta trebuia sa faca ordine in administratie,cu codul penal si cu complete numite de Dl Cristoiu ”Plutoane de execuție ”.Prietenul meu intelege mai greu ,ia DEX si face stiință penală,fără sa fi auzit de Taoviceanu ,Dongoroz de ăștia mai vechi,ca de Fauerbach nu stie germana,iar despre Trainin nu ne vorbeste ca el era cu KGB pe urma functionarilor. Daca vreti societate normală,invatati din occident,să iți normal,lăsati coreenii si kgb-istii
Răspunde
0 0
SIDERAT
24 Apr 15:15
oriunde pentru neglijenta in serviciu esti dat afara (nu demisie!) si platesti conform legii prejudiciul (nu se plateste dela booojet) adica in timp prin munca in folosul comunitatii sau in bani.
Răspunde
0 0
E clar ca a inebunit lupul ?
24 Apr 12:39
Dl„ Neglijenta in serviciu”,sunteți comunist sau kgb-ist,care au inventat infractiunea cu care sa domine societatea,statul.In ce cod din vest o gasiti ?Si-apoi răspunederea mea si a dv nu e numai penală,ci și civilă,administrativă ,materială,dintr-un simplu motiv ca nu vreau pe Codruța sa domine administratia că nu trăim intr-o societate fascistă ,in care cuvântul de ordine e TEROAREA.Un functionar neglijent ,mai are ,pe lângă răspunedere de care am vorbit,si un sef ,care il schimba cu Dumnezeu inainte .Dece vreti o societae codusa cu codul penal ?E ca la chinezi,ca la coreeni sa ca la fascisti ?Mă ingroziti ca exista un singur om CARE GÂNDESTE ASA,SI ĂLA SUNTEI DV ,MA SIDERAȚI.
Răspunde
0 0
Pesedist Batrin
24 Apr 12:38
Udmerei au ramas aceiasi slugoi obedienti si corupti ca si stapinii lor !
Răspunde
0 0
Vreti o societae condusă de Cruduta ,căutați-o la Bruxelles !
24 Apr 12:37
Dl„ Neglijenta in serviciu”,sunteți comunist sau kgb-ist,care au inventat infractiunea cu care sa domine societatea,statul.In ce cod din vest o gasiti ?Si-apoi răspunederea mea si a dv nu e numai penală,ci și civilă,administrativă ,materială,dintr-un simplu motiv ca nu vreau pe Codruța sa domine administratia că nu trăim intr-o societate fascistă ,in care cuvântul de ordine e TEROAREA.Un functionar neglijent ,mai are ,pe lângă răspunedere de care am vorbit,si un sef ,care il schimba cu Dumnezeu inainte .Dece vreti o societae codusa cu codul penal ?E ca la chinezi,ca la coreeni sa ca la fascisti ?Mă ingroziti ca exista un singur om CARE GÂNDESTE ASA,SI ĂLA SUNTEI DV ,MA SIDERAȚI.
Răspunde
0 0
Fane
24 Apr 10:42
bravo jmekerilor adevarati care isi fac viata de lux pe spatele fraerilor.. ;) voi ceilalti la smiorcait panselutelor.. ;) ca de atata sunteti buni.. ;) parca nati trai pe planeta pamant.. ;) acuma e totu pe jmekerie.. ;) dai din coate agresiv.. ;) ai parte.. ;)
Răspunde
0 0
Neglijent in Serviciu ??? ... Te iubesc pesede ... gasca mea !
24 Apr 08:08
Pot ''neglija'' pacienti, pot gresi calcule si incarca sau descarca datorii de plata, pot santaja si face presiuni, pot face si trafic de influenta, ... totul din NEGLIJENTA ! Nu ma mai pot denunta tovarashii daca le trag tzeapa !!! Ce viata, ce paradis, ce frumos ! Se deschide o noua era, zburdam ! Te iubesc iordache, nicolicea, mitraliera, ... insa, va rog, dupa ce le aprobati si ne rezolvam cu totii problemele si dosarele fierbinti, nu plecati in brasilia ca le anuleaza dusmanii !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?