Tăriceanu: Nu vreau să mai intru la guvernare. Parteneriatul cu PSD ne-a afectat

 
Călin Popescu Tăriceanu la Realitatea TV
Călin Popescu Tăriceanu la Realitatea TV

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a criticat în termeni duri strategia premierului Dăncilă de a distruge formațiunea pe care o conduce și de a refuza votul de încredere în Parlament. "Destructurarea partidului ALDE este obiectivul doamnei Dăncilă și al cozilor de topor pe care le-a găsit în ALDE, de genul Meleșcanu, Gavrilescu, Cupă sai Băișanu", a spus Tăriceanu la Realitatea TV. Șeful ALDE a fost invitatul lui Denise Rifai, luni seara, la "Legile Puterii".

 "Aș vrea să-i dau o replică doamnei Dăncilă în legătură cu pactul pe care îl propune. Este un gest politic și electoral, pentru că un astfel de demers trebuie însoțit de un pact pe infrastructura de transport, pe sănătate, pe învățământ, domenii la fel de importante. Ca să ne lămurim dacă este un demers electoral, îi fac următoarea propunere: să vină în Parlament cu acest pact și să invităm Consiliul Fiscal, BNR, CES, să vedem dacă acest demers este realist și sustenabil pe mai mulți ani. Altfel vorbim de promisiuni, amăgiri, de o încercare de a mitui electoratul", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Realitatea TV, la emisiunea "Legile Puterii".

Potrivit șefului ALDE, Dăncilă ar trebui să-și lămurească înainte de orice situația Guvernului, dacă acest Executiv mai este legitim sau nu.

"Dăncilă trebuia să vină deja în Parlament. Constituția este foarte clară în acest sens, atunci când se schimbă compoziția politică a Guvernului, premierul trebuie să facă propuneri de înlocuitori doar după ce a cerut votul de încredere al Parlamentului. Viorica Dăncilă cumpără pe unii la bucată, s-a întâmplat și la noi din păcate, cu Melescanu, Gavrilescu, Cupă, Băișanu. Îi mituiește, le oferă funcții. Meleșcanu și-a primit deja arginții, a înfășcat postul de președinte al Senatului", a mai spus Tăriceanu.

Viorica Dăncilă nu poate să vină să propună un pact sau o discuție serioasă pe acest subiect dacă nu vine să primească un vot de încredere în Parlament, susține Tăriceanu.

Șeful ALDE nu își reproșează că a susținut și votat legea pensiilor, dar menționează că anul acesta deficitul este de 8 mld lei doar pe pensii, iar anul viitor acest deficit va urca la 24 de miliarde.

"În luna august au făcut o rectificare și nu găseau 9 miliarde și jumătate de lei. Nu s-a rezolvat problema decât pe hârtie. Banii nu vin la buget, pentru că nu au de unde să vină - decât dacă crești taxele, ceea ce Guvernul Dăncilă nu a făcut, sau să majoreze deficitul bugetar, deci te împrumuți. Am avut discuțiile, am spus public că e o greșeală politică pe care o face Guvernul, la rectificare", a explicat șeful ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu se îndoiește de capacitatea Guvernului PSD de a onora promisiunile legate de creșterile de pensii și salarii:

"I-am rugat pe cei de la PSD să țină cont de riscul apariției unei crize și să reducem deficitul bugetar, ca o măsură de precauție... Întrebarea este: am resursele necesare să acopăr acest deficit? Dacă anul acesta avem 8 mld, la anul de unde vor lua banii? Doamna Dăncilă trebuia să fie prudentă. Nici noi nu mai avem acces la datele de la Ministerul de Finante, poate vin oamenii de la Finanțe și găsesc din joben soluția miraculoasă...

E nevoie de o dezbatere cu oameni de specialitate, Guvernul să vină cu datele și să ne convingă că sunt sustenabile, altfel nu au suportul necesar. Problema este cât ne putem permite, trebuie făcută discuția asta... Unii spun: vă promitem noi că vă dăm, alții întreabă: ok, de unde scoateți banii? Nu există miracole în această privință. Singura soluție este o corecție a dezechilibrelor macroeconomice, o regândire a cheltuielilor publice care sunt foarte mari, nu mă refer la pensii salarii, trebuie reinvestit în infrastructură, ca economia să producă mai mult astfel încât Guvernul să poată onora aceste promisiuni", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu spune că parteneriatul cu PSD de doi ani și jumătate a afectat identitatea liberală a partidului său și că ALDE are nevoie de recâștigarea "suflului liberal":

"Nu mai vrem să intrăm la guvernare. Sunt alți amatori care se zbat să ajungă cu orice preț. După experiența de 2 ani și jumătate alături de PSD, e nevoie de o perioadă de reconsolidare, de recâștigare a identității liberale, parteneriatul politiic cu PSD trebuie să recunoaștem că ne-a afectat. Mulți dintre alegătorii noștri au migrat, noi am adus alături de noi un electorat cu o viziune mai degrabă de stânga, nu coincide cu abordarea liberală, dacă vorbim de economie sau de respectarea drepturilor și libertăților. E nevoie de o perioadă în care să ne recâștigăm suflul liberal..."

Cei patru "trădători" din ALDE, Meleșcanu, Gavrilescu, Cupă, Băișanu au votat în interiorul partidului pentru ieșirea de la guvernare. "Probabil au avut după aceea tulburări noaptea, au avut propuneri irezistibile...", spune ironic Tăriceanu.

"Destructurarea partidului ALDE este obiectivul doamnei Dăncilă și al cozilor de topor pe care le-a găsit în ALDE, de genul Meleșcanu, Gavrilescu, Cupă... Aviz doamnei Dăncilă: Să nu creadă că cedez la șantaj. Dacă vor să facă șantaj cu mine, vor avea parte exact de reacția opusă", a mai spus Tăriceanu.

Vezi mai jos înregistrarea LIVE a primei părți din "Legile Puterii":Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Diaspora
17 Sep 18:08
Trebuie sa-l fi speriat cu puscaria serviciile daca a ajuns sa se duca in emisiune tocmai la Mahalaua de Rifai! Dadea impresia de om stapan pe el, acum pare exact ceea ce a fost, un oportunist bagat la inaintare de sefi superior ierarhici.
Răspunde
0 0
Gabriel
17 Sep 14:28
Cât de limpede le vede pe toate acest limbric, acum! Mă uluieste clarviziunea de care da dovadă după ce nu mai e la ciolan. Oare unde erau toate părerile astea luminate acum o lună, sau un an? Culmea e că mnealui se consideră decent și nu moral, ca și meleșcanu de altfel, sau alți demagogi se aceeași teapă...
Răspunde
0 0
johnneil
17 Sep 09:18
Cum de ti-ai dat seama? Esti un geniu!
Răspunde
0 0
Ciuma rosie blestemata
17 Sep 09:00
ZEROURI inutile, mincinoase, corupte, tupeiste, incompetente !
Răspunde
0 0
ALDE,mergi la alegeri cu Pro Roamnia,să vezi cine ești !
17 Sep 05:57
Poporul zice ca dacă doi iti spun că esti beat,du-te și te culcă !Dl Tăriceanu a a fost prim ministru cu sprijinul PSD, a intrat in parlament pe liste comune cu PSD,si mai voia si presedenția,ca dacă a candidat singur la europarlamentare,s-a ales praful .Acum si-a găsit salvarea la dl Ponta,cu care ii leagă dosarele la DNA si poitica lor de galgară.Si ALDE nu mai are vehicul ,dar dl Tăriceanu si-a mâncat nu numai mălaiul,dar si omenia.
Răspunde
0 0
Citizen
17 Sep 04:30
Tăriceanu: Nu vreau să mai intru la guvernare. Stai linistit bre si savureaza ultimele momente pentru ca nu cred ca vei mai apuca vreo guvernare. De fapt s-ar putea nici partid sa nu mai apuci.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?