Europarlamentare 2019. Au vrut să voteze, dar n-au primit urna mobilă pe platforma petrolieră

Sunday, 26 May 2019, 18:23 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

250 de persoane care lucrează pe platforme petroliere din Marea Neagră nu pot vota, pentru că Biroul Electoral Județean Constanța le-a respins cererea de urnă mobilă.

Reprezentanții Petrom Vest Petromar au formulat, încă din 7 mai, o cerere către Biroul Electoral Central (BEC) pentru a li se pune la dispoziție urne speciale pentru a-și exprima opțiunile electorale la scrutinul din 26 mai. În 12 mai, BEJ Constanța i-a anunțat că solicitarea le-a fost respinsă, G4Media.ro

“Vă rugăm să asigurați dreptul la vot pentru salariații care își desfășoară activitatea la platformele marine din Marea Neagră al OMV Petrom- Petromar Constanța. Menționăm că specificul activității de foc continuu nu permite deplasarea acestor salariați la secțiile de votare de pe teritoriul României.” se arată în documentul trimis initial către BEC și direcționat apoi către Biroul Electoral Județean (BEJ) din Constanța.

Cum explică Biroul Electoral respingrea cererii: “Procedura de votare prin intermediul urnei special este utilizată în vederea exercitării dreptului de vot al persoanelor aflate în cazurile prevăzute de art. 47 din Legea nr. 33/2007, privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, în condițiile prevăzute de Decizia Biroului Electoral Central nr. 56/D/ REP/ 02.05.2019, privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 28 mai, republicată. (…) Precizăm că potrivit disp. Art. 34 alin. 1 din Legea nr. 33/2007, pe teritoriul național, operațiunile electorale se desfășoară în secțiile de votare organizate conform Legii nr. 35/2008.”

Contactat de G4Media.ro, Ionuț Stoian, vicepreședintele Sindicatului Petrom Vest Petromar, a declarat că decizia BEJ Constanța este un abuz.

“Suntem peste 250 de persoane în această situație, angajați ai OMV Petrom, sindicatul Petromar Constanța. Am făcut solicitarea la Biroul Electoral Central (BEC), aceștia au dat mai departe Biroul Electoral Județean (BEJ) Constanța, și ați văzut răspunsul. Suntem izolați pe mare, nu putem părăsi locul de muncă, specificul activității este de foc continuu, de aceea am făcut această cerere. Mi se pare un abuz, vrem și noi, ca ceilalți români români, să avem drept de vot!” a declarat Ionuț Stoian.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Europarlamentare 2019