Avocatul Poporului, anchetă privind pacienții care ar fi fost legați de paturi la Centrul Măciuca

Wednesday, 25 January 2017, 19:54 Sursă: REALITATEA.NET

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unor pacienți care ar fi fost legați cu chingi de paturi și bănci la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, județul Vâlcea, potrivit unui comunicat al AP.

Adaugă părerea ta

Pe portalul Știrile TVR de luni a fost publicat articolul intitulat "Fotografii șocante din Centrul Neuropsihiatric Măciuca din județul Vâlcea. Persoane din interior spun că bolnavii sunt legați cu chingi", în care au fost preluate informații difuzate de către site-ul Tolo.ro care "a publicat imagini din interiorul Centrului Neuropsihiatric Măciuca, în fotografii se văd bolnavi legați, unii dintre ei cu răni la glezne", relevă Avocatul Poporului.

Conform acelui articol, "cei care ar trebui să aibă grijă de ei sunt infirmierii, însă aceștia lucrează la casa directorului Sergiu Smărăndoiu. Directorul recunoaște că imaginile sunt din centru, însă susține că sunt trucate și că cineva ar vrea să-l compromită".

AP a adăugat că informații apărute, miercuri, în presă, relevă că directorul Centrului a fost demis, iar doctorul de medicină legală a fost sancționat cu zece la sută din salariu, pe o perioadă de trei luni, conform declarației directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, în subordinea căreia se află Centrul.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat, miercuri, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul acestei unități, două cauze în care se efectuează cercetări cu privire la modul în care erau îngrijiți și tratați beneficiarii unor centre de boli psihice din județul Vâlcea, precum și cu privire la o serie de decese survenite în aceste centre.

Dosarele au fost înregistrate inițial luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești și s-au constituit ca urmare a informațiilor difuzate luni și marți de presă.

În urma situației semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cât și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, verificarea situației de la centru și luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate, a precizat, miercuri, Ministerul Muncii.

Totodată, DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Județean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Județean, relatează AGERPRES.