Israelul nu a cerut aprobarea SUA pentru ofensiva terestră din Gaza, spune Cheney

 
Foto: eco-beat.com
Foto: eco-beat.com
Vicepreşedintele Statelor Unite, Dick Cheney, susţine că Israelul nu a cerut aprobarea administraţiei americane înainte de a lansa ofensiva terestră din Fâşia Gaza, informează AFP care citează declaraţii ale înaltului oficial de la Casa Albă făcute duminică la postul de televiziune CBS.
Israelienii "nu ne-au cerut autorizaţia şi nici aprobarea" pentru a intra în Gaza, a declarat Cheney referindu-se la ofensiva lansată sâmbătă de trupele israeliene pe teritoriul palestinian controlat de Hamas.

"Nici mie nu mi-au spus exact ce vor să facă şi când vor s-o facă", a precizat vicepreşedintele american.


El a adăugat că Israelul a declarat de câteva ori că nu doreşte să treacă la acţiune, dar că, în cazul în care tirurile cu rachete nu încetează, "nu va avea alternativă".

"Pentru a alunga această organizaţie teroristă", a continuat Cheney referindu-se la Hamas, "cred că (israelienii - n.r.) au decis probabil că o campanie aeriană nu este suficientă şi că trebuie să treacă la etapa terestră pentru a prelua controlul asupra locurilor de unde sunt trase rachetele lansate împotriva Israelului".

Vicepreşedintele american, care îşi va încheia mandatul la 20 ianuarie, cedând locul administraţiei Obama, a mai spus că oficialii americani sunt "îngrijoraţi" de situaţia palestinienilor. "Sunt într-un fel victimele Hamas", a comentat Cheney.

Mai mult de 500 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la declanşarea ofensivei israeliene la 27 decembrie, au estimat serviciile de urgenţă palestiniene.

Repetând poziţia Statelor Unite faţă de conflict, Cheney a pledat pentru un armistiţiu "durabil" şi "viabil" care să determine Hamas să-şi înceteze tirurile cu rachetă asupra Israelului. "Dacă există un armistiţiu, nu poţi să revii pur şi simplu la statu quo, la ceea ce era acum câteva săptămâni, când aveaţi o încetare a focului respectată de o parte, dar nu şi de cealaltă", a spus Cheney.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?