Jean-Claude Juncker: „Brexitul va avea loc!”

 

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, „este un moment tragic pentru Europa", a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais. Juncker este convins că Brexitul va avea loc, însă crede că mai este timp pentru un Acord. 

 Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, "este un moment tragic pentru Europa", a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais, informează agerpres.ro.

Şeful executivului european, al cărui mandat se va încheia exact la 31 octombrie, a spus că Brexit-ul „este împotriva sensului istoriei şi a spiritului (n.r. - fostul om de stat britanic Winston) Churchill, care în perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei".

„Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord" cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificând drept „constructivă şi parţial pozitivă" întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.


„Nu împărtăşesc ideea celor care consideră că Johnson se joacă cu noi şi cu el însuşi. Cred că el încearcă să caute un acord acceptabil atât pentru Parlamentul britanic, cât şi pentru Parlamentul European", a spus el.

În acest interviu, Juncker regretă că executivul european „a decis să nu intervină" în 2016, când Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenenţei sale la UE şi când aproape 52% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri.

Juncker a spus că a existat „campanie de minciuni şi ştiri false" înainte de acest referendum.

„La Comisie, am decis să nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premier al Regatului Unite din 2010 până în 2016 - n.r.), iar acest lucru a fost o mare eroare", a explicat el.

Într-un alt interviu, difuzat de Sky News duminică, Juncker se declarase convins că Brexitul va avea loc El afirma că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda.

„Sunt convins că Brexitul va avea loc", a declarat săptămâna trecută Juncker, înainte de a afla despre documentul transmis de guvernul premierului Boris Johnson către Bruxelles în încercarea de a avansa în negocierile privind Brexit-ul.

Întrebat în interviul din El Pais despre „criza din Catalonia", Juncker a refuzat să „comenteze proceduri judiciare în desfăşurare în Spania". Curtea Supremă din Spania urmează să îşi anunţe sentinţa la capătul procesului liderilor separatişti judecaţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Juncker a criticat însă foarte clar „criza” din Catalonia. Liderul european a adăugat că nu este „în favoarea unui naţionalism stupid, deoarece acesta nu duce nicăieri".

„Nu este un comentariu împotriva Cataloniei, pe care o respect aşa cum este ea astăzi", a ținut să asigure Juncker.

Catalonia este o regiune din nrd-estul Spaniei de 7,6 milioane de locuitori, condusă de separatişti, de stânga şi de dreapta.

„Europa este un continent mic pe cale de a-şi pierde importanţa economică şi demografică. Prin urmare, nu este momentul pentru regrupări naţionaliste, ci mai degrabă pentru unirea populaţiilor", a declarat Juncker, potrivit agerpres.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?