Discuțiile de la Istanbul, demarate pe 15 mai și care reprezintă primele contacte directe dintre cele două părți în trei ani, s-au încheiat cu un acord pentru un schimb de prizonieri, dar delegațiile celor două țări nu au reușit să se pună de acord cu privire la o încetare a focului, relatează HotNews.
O sursă ucraineană a declarat că rușii au pus vineri condiții pe care le-a descris drept „fără niciun viitor”, dar nu a detaliat.
Sâmbătă, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre termenii pe care, potrivit oficialului ucrainean, Moscova i-a propus, dar acesta a refuzat să comenteze, spunând că discuțiile trebuie să aibă loc în spatele ușilor închise.
Oficialul ucrainean, care a cerut anonimatul pentru a putea dezvălui detaliile discuțiilor, a explicat că Rusia a propus următorii termeni pentru un acord de pace:
1. Retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Zaporojie, Herson și Luhansk ale Ucrainei, numai după aceasta putând exista o încetare a focului. Regiunile sunt controlate în mare măsură sau parțial de forțele ruse, dar trupele ucrainene încă luptă pentru a păstra controlul asupra restului regiunilor. Nu a existat o astfel de cerere în proiectul de acord pregătit de SUA.
2. Recunoașterea internațională a faptului că cinci teritorii ale Ucrainei – peninsula Crimeea anexată în 2014, precum și Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – sunt rusești. Proiectul american a propus doar recunoașterea de jure de către SUA a Crimeei și recunoașterea de facto a SUA a teritoriilor controlate de ruși din celelalte regiuni.
3. Ucraina devine un stat neutru, nu are arme de distrugere în masă, iar aliații Kievului nu vor staționa niciun fel de trupe pe pământul ucrainean. Această cerere nu a făcut parte din propunerea SUA.
4. Toate părțile implicate în conflict renunță la pretențiile lor de a primi despăgubiri pentru daunele de război. Propunerea SUA prevedea că Ucraina primește despăgubiri.
Potrivit oficialului ucrainean, negociatorii ruși au transmis verbal aceste cereri și nu au distribuit niciun document care să conțină revendicările lor, mai arată sursa citată.