Articolele din categoria CULTURĂ:

Afisul filmului Arsenie, viața de apoi, regizat de Alexandru Solomon
Arhiepiscopia Sibiului solicită interzicerea filmului „Arsenie. Viața de Apoi” la Festivalul ASTRA Film
Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Festivalului ASTRA Film să nu difuzeze noul film al lui Alexandru Solomon, „Arsenie: Viața de Apoi”. Semnatarii susțin că ar fi vorba de batjocorirea poporul român și a valorilor sale spirituale. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că biserica nu poate interizce ceva în spaţiul public.
Casa de licitații Artmark, acuzată de artistul Dan Perjovschi că vinde FALSURI
Casa de licitații Artmark, acuzată de artistul Dan Perjovschi că vinde FALSURI. SCANDAL fără precedent - țepe uriașe în numele artei și acuzații de evaziune
Dan Perjovschi acuză casa de licitații Artmark că vinde falsuri. ”După ce am terminat studiile, nu am mai pictat un centimetru”, spune acesta. Lucrarea ”autoportret”, semnată ”Perjo” și atribuită graficianului sibian, scoasă la licitație de pe site-ul Artmark, nu îi aparține, susține artistul. În 2016, casa de licitații a fost călcată de procurorii DNA.
Fotografii din arhiva CNSAS
Milițienii rock and roll. Fotografii document cu tineri rockeri din anii ’80, săltați de Miliție – GALERIE
Muzica rock and roll a fost, încă de la sfârșitul anilor `50, un stil muzical privit cu suspiciune, dispreț și chiar ură de către autoritățile comuniste. Sancțiunile au mers de la prigoană fizică (tăierea pletelor sau a blugilor), instituțională (note scăzute la purtare, exmatriculări din școli și facultăți) până la acțiuni penale, prin asimilare cu diverse forme de manifestări împotriva regimului. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat o serie de fotografii cu tineri reținuți de organele de opresiune pentru simplul fapt că purtau tricourile formațiilor preferate.
Sfântul Mucenic Autonom
SĂRBĂTOARE 12 septembrie: Un mare sfânt este pomenit în calendar - Tradiția zilei
Sfantul Autonom a fost episcop in Italia. In timpul prigoanelor lui Diocletian, Sfantul Autonom a parasit Italia stabilindu-se in Bitinia (Asia Mica), in localitatea Soreus, aducand aici multi pagani la credinta crestina. Sfantul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail. Pe seama acestei biserici sfantul hirotoneste pe Cornelius, un crestin plin de ravna pentru Hristos, mai intai diacon, iar mai apoi preot. Sfantul Mucenic Autonom a predicat cuvantul lui si in tinuturile Lykaonia si Isauria.
Sfanta Teodora din Alexandria; Sfantul Eufrosin bucatarul
SĂRBĂTOARE 11 septembrie: Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi cu importanță deosebită
Sfanta Teodora fiind casatorita si cazand in adulter, constientizand starea de pacat, a luat decizia de a se inchinovia la o manastire de calugari. Taindu-si parul si imbracand haine barbatesti s-a inchinoviat in manastirea Octodecatos, luandu-si numele de Teodor. A uimit obstea de monahi cu nevointele, cu postul si lacrimile de pocainta. O tanara de o moralitate indoielnica a acuzat, pe nedrept pe "Teodor" ca a lasat-o insarcinata. Monahul nu a incercat sa se dezvinovateasca primind sa plece din manastire. Sfanta a petrecut sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei femei.