Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO | Noi proteste în Belarus. Poliția a scos în stradă blindate și tunuri cu apă

Sunday, 22 November 2020, 15:14 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Mai multe grupuri de manifestanți au mărșăluit în cartierele din Minsk având asupra lor drapelul roșu-alb al opoziției și scandând ”Trăiască Belarus!”

O jurnalistă a France Presse, citată de Agerpres, a relatat că în unele locuri rețelele de comunicații au fost întrerupte și aproximativ zece stații de metrou au fost închise. 

Aproximativ 70 de manifestanți au fost arestați, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna, iar în imaginile postate pe rețelele de socializare apar protestatari bătuți de jandarmi.

Deși numărul protestatarilor este în scădere, mișcarea de contestare a actualului Președinte este în continuare amplă. De peste trei luni, oamenii contestă în stradă rezultatul alegerilor din 9 august, despre care spun că a fost fraudat. Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, susține că a câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi în fața liderei opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Aceasta a fost nevoită să fugă în Lituania după ce regimul a încercat să oprească prin violență manifestațiile din stradă

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus nu au fost recunoscute nici de UE și SUA. Recent, Comisia Europeană a recomandat statelor din Uniunea Europeană să își reducă relațiile de cooperare cu regimul de la Minsk, în special cele comerciale și de securitate, ca reacție la refuzul Președintelui Aleksandr Lukașenko de a renunța la putere și la brutalitatea folosită împotriva protestatarilor. O decizie în acest sens ar putea fi adoptată la viitoarea reuniune a miniștrilor de Externe, programată pe 7 decembrie. În timp ce opoziția a primit sprijinul capitalelor occidentale, Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL