Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Veste bună pentru angajații care au fost în șomaj tehnic. Anunțul CNAS

Monday, 27 July 2020, 15:54 Sursă: Realitatea.net, Agerpres

CNAS menționează, într-un comunicat, că a solicitat ANOFM datele privind persoanele şi perioadele în care acestea au fost în şomaj tehnic şi pentru care s-au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate.

”În baza acestor informaţii oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru ca salariaţii care s-au aflat în şomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiat de indemnizaţia prevăzută în OUG nr. 30/2020, să îşi păstreze calitatea de asigurat, chiar dacă această indemnizaţie a fost constituită ca obligaţie de plată în Declaraţia 112 la o dată ulterioară, respectiv în luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020. Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic, dar pentru care Declaraţia 112 nu a fost completată în conformitate cu reglementările prevăzute în Ordinul nr. 1.942/979/819/2020”, precizează instituția. 

CNAS transmite că mai sunt situaţii în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în Declaraţia 112 a datei lichidării acestora. În aceste cazuri, trebuie depusă o declarație rectificativă din care să rezulte situaţia reală a raporturilor de muncă.

Pentru a evita astfel de situaţii în viitor, angajatorii trebuie să completeze Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, respectând reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului Finanţelor Publice, al ministrului Muncii şi al ministrului Sănătăţii nr. 1942/979/819/2020, informează CNAS.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL