Președintele Franței: ”Plecarea Regatului Unit din UE este un "şoc" şi "un semnal de alarmă istoric pentru întreaga Europă"

Friday, 31 January 2020, 20:56 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Potrivit lui Macron, retragerea Marii Britanii din UE "trebuie să ne facă să reflectăm". "Acest Brexit este posibil (...) pentru că nu am schimbat suficient Europa noastră, pentru că am făcut prea des din ea ţapul ispăşitor al propriilor noastre greutăţi", a spus preşedintele francez, într-o declaraţie înregistrată.

Totuşi, în opinia lui Macron, "avem nevoie mai mult ca oricând de Europa, în faţa Chinei sau a SUA, pentru a ne apăra interesele".

În acelaşi timp însă Europa trebuie să devină "mai suverană, mai democratică, mai apropiată de concetăţenii noştri şi deci mai simplă", pentru a "reclădi un proiect european mai clar", a notat el.

Preşedintele francez a admis pe de altă parte că "este o zi tristă, dar care trebuie să ne împingă să procedăm altfel".

Potrivit lui, campania pentru referendumului din 2016 din Marea Britanie cu privire la Brexit, "construită pe minciuni, exagerări, simplificări, bani promişi şi care nu s-au mai concretizat", arată că "trebuie să ne amintim permanent la ce poate duce o minciună în democraţiile noastre".

El a mai amintit că urmează până la 31 decembrie a.c. o perioadă de tranziţie post-Brexit, în care "mâine, practic vorbind, nu se va schimba nimic în relaţiile noastre cu Regatul Unit", într-un mesaj de liniştire adresat în egală măsură cetăţenilor francezi din Marea Britanie şi cetăţenilor britanici care sunt "ca acasă" în Franţa, "şi astăzi şi mâine".

Macron s-a referit şi la viitoarea relaţie a Londrei cu UE, insistând că blocul trebuie să rămână unit în cursul negocierilor pe acest subiect şi că noul "parteneriat" cu Regatul Unit trebuie să fie unul "puternic", dar şi "exigent", astfel ca "interesele pescarilor, agricultorilor, industriaşilor, cercetătorilor, muncitorilor, ale studenţilor noştri" să fie respectate.

El a menţionat pe de altă parte că, deşi Franţa doreşte o relaţie strânsă după Brexit cu Regatul Unit, acesta din urmă nu se poate aştepta să fie tratat la fel ca atunci când făcea parte din UE.

"Nu poţi fi şi înăuntru, şi afară. Britanicii au ales să plece din UE. Nu vor mai avea aceleaşi obligaţii, deci nu vor mai avea aceleaşi drepturi", a punctat Macron, potrivit Reuters.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-01 09:27:39
Prea târziu,a strigat Nero când au venit cu grațierea salvatoare..

Dle presedite,Macron ,dl Dragnea v-a spus că UE nu e pe linia democratică a vremii si l-ați arestat.A trebuit Anglia să va spună ca Wiilson ,cu declaratia lui din 1918,nu a murit ,statele nu sunt conduse de Timmermans ,dle presedite Ciiolacu,ci au drept la autodeterminare !

2020-02-01 13:17:39
Emil Corh

Franța este acum forța armată cea mai puternică din cadrul U.E.

Alte articole din: EXTERN