PSD a decis: ”Tudorel Toader va fi demis, se aşteaptă şi demisia!”

 
Tudorel Toader a fost demis
Tudorel Toader a fost demis
FOTO: Inquam Photos/George Călin
Tudorel Toader a fost demis Soarta lui Tudorel Toader, decisă miercuri de PSD. Cine ar putea fi noul ministru al Justiţiei

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat oficial că Tudorel Toader va fi demis de la conducerea ministerului Justiţiei, dar că se aşteaptă să-şi dea demisia. Anunţul a venit la finalul şedinţei Comitetului Executiv, în care s-a votat retragerea sprijinului politic acordat ministrului Justiţiei. Premierului Viorica Dăncilă a votat în favoarea acestei decizii, cu toate că a avut un discurs echilibrat la adresa lui Tudorel Toader, potrivit Realitatea TV. Tot în şedinţa CEx au fost votat şi numele celor trei miniştri care ar urma să preia portofoliile. 

Eugen Nicolicea ar urma să preia portofoliul Justiţiei, în locul lui Tudorel Toader, în timp ce ministerele pentru Fonduri UE si Diaspora ar urma să fie conduse de deputata Oana Florea şi senatorul Liviu Tit Brăiloiu, a declarat premierul Viorica Dăncilă. 

"În cadrul ședinței s-a aprobat demiterea și eu sper să fie dublată și de o demisie. Voi avea o discuție cu domnul Toader pentru a-i cere să demisioneze, în așa fel încât să trimit cât mai repede toate actele necesare la Palatul Cotroceni”, a afirmat Viorica Dăncilă. 

Şefa guvernului a explicat şi care au fost argumentele în favoarea înlăturării lui Tudorel Toader. "În urma votului și în urma nemulțumirii ridicate de unii colegi, pentru că au existat nemulțumiri și din Guvern și din partid, legetate de aspecte ridicate în spațiul public și care nu s-au concretizat în acte inițiate în Guvern."

Ştirea iniţială

Surse politice au afirmat, pentru Realitatea TV, că soarta ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, va fi tranşată miercuri, la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, convocată de Liviu Dragnea. Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc sunt posibili înlocuitori.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a preferat să ofere o declarație mai vagă cum privire la soarta lui Tudorel Toader, dar a clarificat că aceasta va fi decisă în CEx.

„Vom decide în CEX. Suntem Guvern politic”, a spus Dăncilă.

UPDATE: Deputatul PSD Olguţa Vasilescu şi-a exprimat speranţa miercuri ca în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional să se ia o decizie de restructurare a Guvernului, considerând că Tudorel Toader ar trebui să părăsească funcţia de ministru al Justiţiei.

"Eu sper că da, de ce să nu fie oportună?", a declarat Olguţa Vasilescu înainte de şedinţa conducerii PSD, întrebată dacă în opinia sa ar fi necesară o restructurare a Executivului, conform agerpres.ro.

Zi de foc pentru viitorul Justiției

Şeful social-democraţâilor n-a renunțat la speranța că, în ultima clipă, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă vor da ordonanțele pe justiţie.

Potrivit surselor politice citate de Realitatea TV, pentru şedinţa de miercuri a CEx PSD s-ar fi vehiculat şi numele potenţialilor înlocuitori ai lui Tudorel Toader.

Şansele cele mai mari, potrivit surselor citate, le-ar avea Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în guvernul Victor Ponta şi preşedinte al Comisiei Juridice din Senat. Alte nume invocate sunt Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, doi dintre cei mai vocali apărători ai modificărilor aduse legilor Justiţiei.

Marian Oprişan și Olguța Vasilescu vor remanierea Guvernului

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte miercuri, 17 aprilie, de la ora 12:00. Oficial, conducerea PSD urmează să ia în discuţie o remaniere guvernamentală, miniştrii Plumb şi Intotero urmând să părăsească funcţiile de miniştri pentru a candida la europarlamentare.

În plus, moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader ar putea fi dezbătută și votată miercuri în Senat, chiar în ziua în care este programată și ședința a Comitetului Executiv al PSD care are pe agendă inclusiv remanierea ministrului Justiției, au declarat surse social-democrate pentru G4Media.ro.

Decizia vine la o zi după ce Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului în cazul moțiunii simple depuse de PNL și USR împotriva lui Tudorel Toader, înregistrându-se astfel a treia amânare a dezbaterii acestei moțiuni, în condițiile în care PSD a anunțat public că nu îl va susține pe Tudorel Toader.

Ultima amânare a avut loc miercurea trecută, când ministrul Justiției a fost prezent în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute.

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Claudiu Manda, a declarat că amânarea dezbaterii asupra moţiunii simple pe justiţie a fost solicitată de grupul PSD, deoarece în cadrul grupului există păreri pro şi contra în privinţa votului, iar senatorii partidului trebuie să se „edifice” în privinţa poziţiei pe care o vor avea.

Tudorel Toader nu se dă dus de la Justiție: "Mâine voi fi ministru"

Chiar dacă stă cu sabia PSD deasupra capului, Tudorel Toader nu are nicio emoție și susține că va fi ministru până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. A evitat, totuși, să spună dacă, în cazul în care nu va fi data afară de PSD, își va da demisia.

Ministrul a fost întrebat marţi, la Parlament, dacă va demisiona în cazul în care Senatul votează moţiunea opoziţiei împotriva sa, dacă membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD îi vor cere acest lucru sau dacă premierul Viorica Dăncilă i-o va cere.

"Voi tine cont de decizia producătoare de efecte juridice, de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial", a declarat Tudorel Toader. Acesta a mai afirmat că inclusiv o eventuală demisie trebuie să atragă publicarea în Monitorul Oficial a unui decret semnat de preşedinte. Până la acel moment, Toader afirmă că îşi va continua activitatea la minister.

„În iulie 2017-noiembrie 2017, Ministerul Justiției a finalizat două proiecte de lege, Codul penal și Codul de procedură penală, pe care le-a trecut în Guvern, Guvernul le-a aprobat și le-a trimis la Parlament pentru ce? Pentru modificarea Codului penal în accord cu deciziile CCR, în noiembrie 2017 priiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu CCR și transpunerea directive privind prezumția de nevinovăție. Un an mai mult și jumătate au fost trimise în Parlament, greu de susținut afirmația care s-a repetat că Guvernul nu și-a îndeplinit obligația ca în cele 45 de zile și așa mai departe. Eu vorbesc în numele Ministerului, al meu personal și nu a celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord. Acum să răspund punctual la întrebarea la întrebările care au fost puse și care sunt pertinente”, a mai spus Toader.

Lămuriri pe tema urgenței unei Ordonanțe pe justiție

Ministrul a adăugat că atunci când vorbim despre norme de lege precum codurile penale nu se poate spune că decizia de neconstituționalitate nu este obligatorie, dacă este vorba despre norme în vigoare. Dacă este o decizie a priori, pe un proiect de lege, deciziile CCR sunt obligatorii doar dacă legiutorul vrea să meargă mai departe cu modificările.

„Obligația de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, deci se referă la obligația legii în vigoare nu la proiectul de lege când se publică decizia în Monitorul Oficial, iar textul neconstituțional se suspendă dacă în 45 de zile legiuitorul nu revine textul își încetează efectul. Aveați Constituția, dacă spune că textul declarat neconstituțional își încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare, obligația deci izvorăște din deciziile de neconstituționalitate sau interpretative privind norme juridice în vigoare. Când vorbim de norme de lege precum cel de față, Codul penal sau Codul de procedură penală, nu putem spune că decizia de neconstituționalitate nu produce efecte nu e obligatorie, ea e obligatorie. Dar unde este obligația? Nu de a o transpune în legislație, de a aduce soluția considerată constituțională în câmpul activ al legii. Obligația este pentru legiuitor. Dacă legiuitorul dorește să continue procesul legislativ să adopte acea lege, e obligat ca să respecte soluțiile din decizia CCR, dacă e o soluție de neconstituționalitate legiuitorul trebuie să o elimine”, a conchis Tudorel Toader.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Moromete
17 Apr 19:18
Oooo vai inima mea Tudorele tată !!! Te-au ievaluat ? Te-au găsit ieftin ? Ce ai căutat în troaca porcilor ? Acum dacă îți faci o autoievaluare vei descoperii cu ce mari ”realizări” ai reușit să te ievidențiezi după atenta coordonare (întunecată) de la Ciordache. Între timp nu uita că ai pe conștiință jafurile, crimele și furturile ”nevinovaților” pe care i-ai ieliberat !!!! Cred totuși că ai păstrat puțină ”apreciere” față de tovarășii pe care i-ai servit. Așteptăm să-i ievaluezi ..
Răspunde
0 0
Puiu
17 Apr 15:20
@Black esti fos ci para ca exista oameni care urasc PSD, comunistii din acest partid si modul exasperat in care incearca PSD sa distruga Romania doar pentru ca sa-si salveze "liderul"?
Răspunde
0 0
jac
17 Apr 15:00
Maurul si-a facut treaba, maurul poate sa moara. Rolul lui Toader a fost sa decapiteze DAN, Procuratura Generala si sa de OU pentru a scapa capul mafiei in frunte cu drganea si unii dintre membrii ei. Jumatate din treba si-a facut-o. Cealalta jumatate, care ar fi trebuit sa fie partea cea mia importanta a tegiversat-o jucind pocker. Masurile luate de catre toader au fost sisunt inca devastatoare pentru justitia din România. In concluzie si-a facut treaba, acum poate pleca si urmasul sau in subjugarea totala a justitie va finaliza - cea ce urmareste psd: albirea in principal a primului puscarias ala tarii pentru ca acesta sa poata candida la presidentiale, masluirea si furtul de voturi pentru a iesi presedinte (vor face ORICE pentru asta). După ce dragnea va ”cîstiga” alegerile, parlamentul va vota largirea perogativelor presidentiale, intreaga putere fiind trecuta in mina acestui PUSCARIAS. LA REVEDER%E TABARA DRAGA ! Faceti-va pasapoarte cit mai puteti.
Răspunde
0 0
genunche
17 Apr 14:36
politica umbla cu felinaru rosu de cind lumea.
Răspunde
0 0
Jocuri,jocuri josnice si degradante pentru ei
17 Apr 05:46
Vai domnul Black,ce urât scrieti si ce adevărat.Da se iartă si Arghezi scria urât :„În lumea noastră revolută/C..atii scriu în loc să pută ”/Arghezi/.Cele mia multe fapte inventate si invinuiri nedrepte asupra PSD, au fost difuzate la acest pilon ,intins la înaintare de structuri interne si internaționale ,de dl Rares Bogdan.
Răspunde
0 0
Ce urât ,dar ce adevărat !
17 Apr 05:45
Vai domnul Black,ce urât scrieti si ce adevărat.Da se iartă si Arghezi scria urât :„În lumea noastră revolută/C..atii scriu în loc să pută ”/Arghezi/.Cele mia multe fapte inventate si invinuiri nedrepte asupra PSD, au fost difuzate la acest pilon ,intins la înaintare de structuri interne si internaționale ,de dl Rares Bogdan.
Răspunde
0 0
Black
16 Apr 22:25
Cel mai de căcat site: www.realitatea.net. Numai minciuni, informații distorsionate, titluri de tabloide gen: halucinant, îngrozitor, înfiorător, groaznic, cod roșu, spulberat, desființat și alte idioțenii, materiale preluate din alte tabloide dar asociate cu titluri ”dramatice” care nu au nicio legătură cu conținutul, totul numai ca să se creeze psihoza de nație de retarzi. Futu-vă în gură la realitatea.net. Și pe pițiponcul ăla de Rareș Bogdan și pe consultantul nimănui Gușă (cine plm îl consultă, by the way?) și pe toți din această Realitatea. Voi sunteți cei care creați o lume paralelă cu adevărata realitate. Toate căcaturile pe care le afișați pe site dovedesc asta. Plm.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?