Kovesi a obținut votul Comisiei LIBE și este mai aproape de funcția de Procuror-şef european

 

Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE: 26, în urma unui vot dat miercuri. Marți seară, Kovesi primise cele mai multe voturi și în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European.Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi, miercuri, în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European.

Pe locul doi s-a clasat candidatul francez Francois Bohnert cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter, din Germania. Votul a fost secret, cu buletine.

Reacțiile nu au întârziat să apară. ”Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziția de Procuror Șef European”, a scris, pe facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan.  

VIDEO Prima reacție a Laurei Codruța Kovesi la aflarea rezultatului votului din LIBE 

Votul a fost salutat și de Monica Macovei.

Kovesi obținuse 12 voturi din partea membrilor Comisiei pentru Control Bugetar, marți. Principalul său rival, francezul Jean-Francois Bohnert, a obţinut 11, în timp ce al treilea candidat, reprezentantul Germaniei, a primit un singur vot. 

Cei trei candidați pentru șefia Parchetului European au fost audiați marți în comisiile LIBE și Cont. 

Ce urmează?

După aceste două voturi separate din comisii, Kovesi va fi propusă votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Decizia privind-o pe Laura Codruța Kovesi va face apoi obiectul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

COREPER - care îi reunește pe reprezentanții permanenți ai statelor membre - a dat un vot deja, în 20 februarie. La momentul respectiv, candidatul francez a primit 50 de puncte, iar Kovesi și candidatul german, câte 29, în condițiile în care Kovesi nu s-a bucurat de sprijinul Guvernului României.

Votul din COREPER poate fi, cel puțin teoretic, întors.

Cum a decurs audierea

Laura Codruța Koveși, a precizat, marți seară, în cadrul audierii pentru funcția de procuror-șef european, când a fost pusă să dovedească faptul că știe limba engleză, de către o eurodeputată, că știe și franceză.

”Dacă puteți să îmi răspundeți în engleză, puteți să o faceți, avem interpreți buni.”, a fost capcana eurodeputatei în care Kovesi s-a descurcat cu brio. ”Știu engleză, mă descurc în engleză. Știu și franceză, dar vreau să vorbesc, pentru colegii mei, în limba maternă”, a spus Kovesi, după ce a răspuns, integral, în engleză la întrebarea adresată, răspuns aplaudat furtunos de parlamentari.

Timp de o oră şi un sfert, Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat experienţa, calificările şi proiectele pentru conducerea Parchetului European în faţa a aproape 100 de europarlamentari.

Kovesi a fost criticată de europarlamentari PSD, dar şi lăudată de mulţi alţii, români şi străini.

De altfel, chiar şi rivalul său german a avut cuvinte de laudă pentru Kovesi.

”Este o mare onoare să fiu în acelaşi cerc de candidaţi cu doamna Kovesi. Am cea mai mare admiraţie pentru angajamentul şi curajul ei şi cred că putem spune în această etapă, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi candidaţi, că mă simt cu adevărat onorat să fiu în acelaşi cerc cu ei şi să mă aflu în faţa dumneavoastră”, a spus ANDREAS RITTER, candidat la funcţia de Procuror-şef european.

Kovesi a fost audiată la Bruxelles pentru funcţia de procuror-şef UE. Aplauze la scenă deschisă

Laura Codruța Kovesi nu a beneficiat de votul Bulgariei în vederea desemnării în funcția de șefă a Parchetului European.

Bulgaria, vecina României de la sud de Dunăre, a votat împotriva desemnării Laurei Codruța Kovesi în funcția nou înființată de șefă a Parchetului European, scrie cotidianul bulgar Sega, citat de Euractiv.com.

La votul din Coreper, România a votat la rândul ei împotriva lui Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a ajuns pe lista scurtă pentru acest post, alături de alți doi candidați, francezul Jean-François Bohnert și germanul Andres Ritter.

La votul din Coreper, care îi reunește pe ambasadorii permanenți ai statelor membre, Bonhert a obținut 50 de voturi, iar Kovesi și Ritter câte 29.

Ce este Parchetul European

Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroactivități teroriste.riste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vlad
28 Feb 06:54
UE se comporta precum un BOSS sau similar imperiilor trecute. Au nevoie de tari de mana a3-a precum celedin estul Europei pentru a putea spala si reintroduce in circulatie bani. Acum nu se mai fura cu razboi, se fura direct cu bancile, este mai modern dar tot furt este. In aceste tari nu exista legi si nici nu se vor face in viitorul apropiat datorita moristei financiare impuse odata cu aceasta UE. Simplu ca buna ziua, cumperi treptat justitia si BNR, ai totul in mana, nu te poate deranja nimeni in tara respectiva, apropos de Kovesi , betiva Macovei si calul troian Mugurel. Unde nu exista legi clare nici nu se vor face datorita sistemului Spalarii banilor.
Răspunde
0 0
Vasile
27 Feb 20:22
Nu stiu daca dna Kovesi va ocupa sau nu acea functie. Dar agitatia starnita de faptul ca s-ar putea sa ajunga in acea pozitie dovedeste ca sunt multi care se tem de scest lucru. Sunt de scord ca au fost si procurori gen Portocala sau altii. Dar v-ati intrebat vreodata cum au sparut atatia bogatasi in Romania si cum au facut ei averile? Nu cumva acestia sunt cei care tipa acum cel mai tare impotriva dnei Kovesi?
Răspunde
0 0
Vasile
27 Feb 20:21
Nu stiu daca dna Kovesi va ocupa sau nu acea functie. Dar agitatia starnita de faptul ca s-ar putea sa ajunga in acea pozitie dovedeste ca sunt multi care se tem de scest lucru. Sunt de scord ca au fost si procurori gen Portocala sau altii. Dar v-ati intrebat vreodata cum au sparut atatia bogatasi in Romania si cum au facut ei averile? Nu cumva acestia sunt cei care tipa acum cel mai tare impotriva dnei Kovesi?
Răspunde
0 0
VASILE
27 Feb 17:52
În urma votului tragem concluzia ca sistemul de justiție german este la pământ iar cel romanesc triumfă.Se vede manipularea de la o posta.Care o fi interesul german și a acolitilor lor pentru Kovesi? Asta e rasplata la controlul politic al Romaniei prin intermediul justitiei, a cozilor de topor.Acum coruptia si hotia se face pe față.Dacă au fost în stare sa-si saboteze propriul om vă dați seama ce interese sunt.
Răspunde
0 0
Au pus pe cin stie sa probeze sau să fac probe ?
27 Feb 15:59
Romania se va retrage din parchet,de dragul UE !Mai trebuie din CEDO,care ne condamnă pentru legi,pe care nici Iisus nu le prevedea,si nici proorocul Isaia .Ce vaca au de muls ,europenii ăstia !Si cu compradorii nostrii,culmea !
Răspunde
0 0
Iasim din parchet,pâna nu e prea tarziu,ca probe se fac si mesteri se gasesc.
27 Feb 15:56
Romania se va retrage din parchet,de dragul UE !Mai trebuie din CEDO,care ne condamnă pentru legi,pe care nici Iisus nu le prevedea,si nici proorocul Isaia .Ce vaca au de mulsau ,europenii ăstia !Si cu compradorii nostrii,culmea !
Răspunde
0 0
vlad
27 Feb 14:43
dupa plata si rasplata. la cati bani au spalat austriecii si nemtii prin sistemul bancar din Ro tara de mana a3 a si procuratura nu a schitat nici un gest, e de inteles ca merita postul creeat chiar pentru ea. s-a ocupat de gainarii nostri ca cica au furat cateva zeci de milioane. aia cu miliarde sunt protejati.
Răspunde
0 0
CUCIUREANU MAURA
27 Feb 14:28
Niciun om nu este perfect, dar va respect, doamna Kovesi pentru determinare, pentru putere, pentru echilibru. Nimic din ce spun penalii si trompetele lor nu va poate atinge. Sunteti printre putinii care ne-au facut mandri ca suntem romani!
Răspunde
0 0
Vasile
27 Feb 14:25
Soldat Groza, caporal Tucheac, mai rasfirati baieti, mai rasfirati!
Răspunde
0 0
Vasile
27 Feb 14:22
Groza, Tucheac, mai rasfirati baieti, mai rasfirati!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?