Au găsit părăsit la fiare vechi un avion ROMBAC, produs în România.Au urcat la bord şi s-au îngrozit

 

Nicolae Ceauşescu a avut ambiţia de a concura piaţa sovetică în industria de avioane. Galeria Foto. 

Mândria industriei româneşti de specialitate, cele nouă aparate de pasageri ROMBAC 1-11, produse înainte de Revoluţie, au sfârşit prin a fi abandonate pe aeroporturi, prin a fi vândute la licitaţii sau, mai trist, prin a fi casate, scrie e-general.ro, care citează şi aeronews.ro. Mai mult, recent, un astfel de exemplar de avion de pasageri ROMBAC 1-11 a ajuns de vânzare pe internet.

Performanţe marca ROMBAC Demn de menţionat este că, în general, aparatele ROMBAC 1-11 au fost construite de la cap la coadă în România şi nu au fost fabricate dintr-un kit primit din Marea Britanie.

Cum arată aceste avioane, în Galeria Foto. Tinerii care au urcat la bordul unui astfel de avion părăsit, s-au îngrozit. Au descoperit că totul era distrus în interior. Doar fuzelajul mai amintea că acele fiare vechi au format un avion, la un moment dat.

Ieşite din exploatare, aparatele ROMBAC au ajuns să fie abandonate sau casate în diverse ţări din Asia sau Africa. YR-BRA, primul ROMBAC produs la actuala Romaero, a fost operat exclusiv de Tarom şi, “expulzat” din Europa, a fost “garat” pe Otopeni.

ROMBAC-ul YR-BRE a operat primul zbor pe 27 martie 1986 şi a intrat în flota Romavia. La un moment dat, a fost închiriat către Aero Asia, dar a revenit la Romavia. Avionul a fost retras de la zbor pe 23 septembrie 2009 şi de atunci a fost garat pe Aeroportul Otopeni. Conform anunţului, avionul este dotat cu două turboreactoare cu dublu flux Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW şi poate lua la bord 119 pasageri. Este operat de un echipaj de doi piloţi şi “se află în stare foarte bună de conservare”. În anunţ se apune că are aproximativ 6.000 de ore de zbor, dar unele date, de pe site-urile specializate de aviaţie, arată că ar fi zburat 8.188 de ore şi că ar avea la activ 7.210 de aterizări. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Dan
16 Dec 09:53
Acum TAROM are 2000 angajați la 20 avioane! Normal sa nu aibe profit când zeci de "angajați" nici nu calcă pe la servici!
Răspunde
0 0
SalamuLuAlecu
13 Dec 01:25
La cate ore ar fi zburat si la cate aterizari are, avionul asta ar fi aterizat la fiecare ora si 13 minute.
Ceva nu se leaga.
Răspunde
0 0
Cote
09 Dec 14:42
In loc sa stea la loc de frunte, romania s-a ales cu o gasca de tilhari ordinari care au devalizat totul si au transformat oameni in slugi sterile si imbecile ...
Răspunde
0 0
vnaftuli
11 Dec 11:22
11 „Mândria industriei româneşti de specialitate, cele nouă aparate de pasageri ROMBAC 1-11”, acum, după 30 de ani de capitalism „democratic” mândria noastră este ce cumpărăm de la alții, ne lăudăm pe ce dăm banii.
0 0
Victor
15 Dec 10:47
6 Niște găști de tâlhari...
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?