Emanuel Focșan este redactor la Realitatea.net si editor la Realitateafinaciara.net. Cu o experiență de 25 de ani în domeniu, a lucrat în radio, presă scrisă și televiziune. Are o afinitate pentru domeniile socio-economic și analize. Are studii economice, în domeniul istoriei și jurnalismului.

Articolele autorului Emanuel Focșan:

Putin vs Stalin (grafica EUvsDisinfo)
Cum a transformat Vladimir Putin "9 Mai - Ziua Victoriei" în propriul lui film de propagandă
9 Mai, ziua Victoriei Armatei Roșii împotriva nazismului, este unul dintre cele mai bune exemple de manipulare a istoriei în scop propagandist. Pentru românii care au prins perioada lui Nicolae Ceaușescu, procedeul lui Vladimir Putin de a deturnat semnificația victoriei din 1945 nu diferă în mod radical de modul în care fostul lider comunist român și-a rescris biografia politică, punându-se pe el în rolul principal. Similitudinile nu sunt chiar întâmplătoare, modelul celor doi fiind chiar maestrul absolut al mistificării, Iosif Visarionovici Stalin.
Cavoul generalului Gabriel Marinescu (sursă: Wikiepdia)
Misterul din Cimitirul BELLU. Ce a fost ascuns zeci de ani în cavoul celui mai controversat șef ai Poliției Române?
Generalul Gabriel Marinescu a rămas în istorie dreptul unul dintre cei mai cunoscuți, dar și controversați șefi ai Poliției Române. Lăudat pentru o serie de reforme și pentru grija reală pe care manifestat-o față de polițiști, Marinescu și-a compromis faptele bune prin devotamentul dincolo de lege față de regele Carol al II-lea, ajungând să transforme instituția într-una a opresiunii. Suspiciunea că s-ar fi aflat în spatele asasinării liderului legionar Corneliu Zelea-Codreanu a dus la arestarea și executarea lui Gabriel Marinescu, în perioada scurtei guvernări național-legionare din 1940.
Coadă la carne, 1982, Bucuresti (sursă foto: Bucurestiul secret)
FOAMETEA pe vremea lui Ceaușescu. În 1989, stocurile de carne și pâine erau la jumătate
În ultimul an al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, restricțiile impuse sub pretextul achitării datoriei externe au atins apogeul. În majoritatea orașelor, livrarea alimentelor de bază era mult sub necesarul, și așa minimal, calculat de autorități, în funcție de rațiile pe persoană. Datele apar în rapoartele pe care Securitatea le primea de la "factori de decizie locali" și apoi le înainta superiorilor, cu notificări tot mai alarmante privind degradarea stării de spirit a populației. 
Centrala atomoelectrică de la Cernobîl (arhivă - Profimedia)
Cernobîl 86. Catastrofa nucleară care a dezintegrat blocul comunist european și Uniunea Sovietică
Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 dimineața, la centrala atomoelectrică de la Cernobîl a avut loc cel mai grav accident nuclear civil din istorie. Explozia unui reactor a proiectat în atmosferă o cantitate uriașă de particule de uraniu îmbogățit. Suprafețe mari din Ucraina, Rusia și, în special, Belarus au fost afectate grav. Particulele radioactive au ajuns deasupra Europei de Est, în Peninsula Scandinavă, dar și în America de Nord. Potrivit datelor oficiale au fost evacuați aproximativ 350.000 de oameni. Tot oficial, au fost 56 de decese directe și circa 9.000 de persoane care au murit sau au forme avansate de cancere, dar informațiile sunt puse sub semnul întrebării, pentru că autoritățile din toate țările comuniste au încercat să minimizeze consecințele.
N.D. Cocea (coperta culegerii Scrieri Alese, ed. Albatros, 1982)
Înainte de Dan Diaconescu a fost N.D. Cocea. Jurnalist de succes și „șnapan pervers”. Scandalul cu o minoră l-a trimis în spatele gratiilor
Scandalul sexual uriaș în care este implicat Dan Diaconescu amintește de un alt caz, oarecum similar, din perioada interbelică, avându-l drept protagonist pe Nicolae D. Cocea, rămas în istorie cu titulatura de N.D. Cocea. Jurnalist și scriitor de real talent, șantajist și colportor, mason și leninist, Cocea a fost chiar condamnat, victima fiind o adolescentă din înalta societate.
Aurelian Andreescu, sursă foto Discogs
Aurelian Andreescu, ultimul interviu. A murit uitat de prieteni și descris în presă drept BEȚIV. Ziarele comuniste au trecut cu vederea dispariția sa
Aurelian Andreescu a intrat în mitologia muzicii ușoare românești drept cea mai bună voce masculină, fiind complimentat deseori prin comparații cu Elvis și Tom Jones. Din păcate, problemele cu alcoolul, dar și felul său de-a fi, i-au blocat prematur calea spre succesul deplin. În 1986, cu puțin timp înainte de moarte, într-un interviu brutal de direct, Aurelian Andreescu își striga exasperarea. „Muzica îmi bântuie sufletul și inima, iar eu n-am unde mă exprima. (....) Posteritatea recunoscătoare nu mă interesează”. 
Omagiu (autor: Constantin Nitescu, sursa bloguldeistorie)
Ultimul 8 Martie COMUNIST. Potop de omagii pentru "primul bărbat și prima mamă", Nicolae și Elena Ceaușescu
8 Martie, Ziua Femei, a devenit în ultimii ani ai regimului comunist ziua în care întregul aparat de propagandă lucra la turație maximă pentru proslăvirea cuplului Ceaușescu. Versuri, articole omagiale, cântece și tablouri, nimic nu lipsea din arsenalul cu care mass media îi bombarda pe românii și așa sufocați de manifestările zilnice ale cultului personalității familiei prezidențiale.
Împărații Traian și Hadrian  (Wikipedia Commons)
Tuns, ras și frezat ca un roman. Ce suplicii îndurau bărbații pentru a nu arăta precum "barbarii"
Despre marele Iulius Cezar se spune că a fost conducătorul roman care le-a impus bărbaților, mai ales celor din lumea bună, moda „ras, frezat și aranjat”. Ceea ce nu se spune prea des este faptul că pentru a scăpa de aspectul „barbar”, romanii îndurau adevărate suplicii. Ritualul a fost deseori ironizat, mai ales că de multe ori rezultatul era în egală măsură hilar și respingător.
Vladimir Putin la Ziua Unității (noiembrie 2022 - Profimedia)
Dicționarul de SATANISM al Kremlinului. Cum manipulează Putin credința rușilor
Încă de la declanșarea invaziei din Ucraina, propaganda Kremlinului i-a bombardat pe rușii de rând cu 2 termeni care ar defini natura "răului" împotrivă căruia luptă armata lui Putin: FASCISM și SATANISM. Potrivit specialiștii în spațiul eurasiatic, aceste narative au succes și pentru că apelează la credința rușilor că sunt superiori tuturor, o iluzie cultivată atât de țarism, cât și de comunism.
Aleksandr Dughin (2012 - Profimedia)
SRI avertiza în 2015 asupra pericolului pe care-l reprezintă Aleksandr Dughin și "Ministerele de forță"
Serviciul Român de Informații urmărea de mult timp activitatea controversatului politolog și filosof extremist rus Aleksandr Dughin, precum și posibilele riscuri de securitate pe care le implică distribuirea teoriilor sale. În primăvara anului 2015, revista Inteligence a publicat o amplă analiză, preluată din mediul academic polonez, sub titlul "Alexander Dughin și "Ministerele de forță” ale Federației Ruse.
Statuie a lui Lenin (Belarus)
Fantoma URSS-ului prin Moldova. De ce unii moldoveni ignoră ororile trecutului și susțin Rusia
În ciuda sutelor de mii de oameni morți în timpul deportărilor și al foametei planificate de Stalin, în Republica Moldova nostalgia sovietică trăiește bine-mersi. O parte însemnată a societății mature continuă să livreze tineretului varianta romanțată a vieții în URSS. 4 moldoveni din 10 consideră nu numai că destărmarea fostei Uniuni a fost o greșeală, dar își și doresc refacerea ei. Mulți nu o fac din convingere proprie, ci ca urmare a expunerii la un flux de dezinformare, destabilizare și manipulare, în spatele căruia s-ar afla serviciile lui Vladimir Putin, care au adaptat strategiile sovietice pentru vremurile noastre.
Lansator de rachete rusesc/ Foto: Profi Media
Ucraina are nevoie urgentă de arme și muniție - ANALIZĂ militară
Conflictul din Ucraina a intrat într-o nouă fază intensă, care seamănă din ce în ce mai mult cu un război de uzură la scară largă, cu efecte devastatoare asupra ambelor armate implicate. Rezistența hotărâtă a Kiev-ului a stopat avansul rusesc, dar n-a reușit să împiedice Rusia să câștige teren pas cu pas, în est și sud, arată o analiză a portalului american de analize și strategie militară 19fortyfive.com (1945).
Vladimir Putin la Forumul economic de la Sankt Petersburg
Discursul de vineri al lui Putin: cât ADEVĂR este în spusele liderului rus (analiză fact-checking) )
Vineri, în discursul susținut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, președintele Vladimir Putin le-a transmis rușilor că situația țării este mult mai bună decât și-ar dori Occidentul. Portalul de investigații AGENȚIA a analizat mesajele cheie ale liderului de la Kremlin, în sistem de verificare a datelor (fact-checking), iar concluziile contrazic în mare parte spusele lui Putin. În câteva dintre argumentațiile sale, liderul rus a contrazis chiar declarații și acțiuni oficiale, publice, ale Kremlinului.
Vladimir Putin vs Iosif Stalin
Director AEROFLOT, arestat la Moscova. Putin a reînviat epurările lui Stalin
Procurorii ruși au anunțat arestarea unui director al companiei aeriene de stat Aeroflot. Acesta a fost deja acuzat de fraudă la scară deosebit de mare. În luna mai, un alt fost director al companiei a fost arestat, sub aceleași acuzații. De la declanșarea campaniei din Ucraina, instituțiile de forță ale lui Vladimir Putin au pus sub acuzare și au arestat numeroși oficiali militari și directori din companii de stat. Acțiunile amintesc de epurările din perioada lui Iosif Stalin, al căror scop era de a masca probleme structurale ale sistemului.