Cum au reușit americanii și nemții să spioneze jumătate de planetă. România afectată și ea de dezvăluiri

Wednesday, 12 February 2020, 18:44 Sursă: Realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

Compania din Țara Cantoanelor primise în primă fază un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ce țări ar fi fost afectate. Poziția oficială a elvețienilor

În anii ce au urmat, Crypto AG a devenit un jucător important în ceea ce privește construirea de aparate ce transmiteau mesaje criptate. Printre cei care au contactat servicii de la elvețieni se numără state precum Iran, țări din America Latină, India, Pakistan. Informația a fost confirmată și de Washington Post.

Niciunul din aceste state nu știa însă că Crypto AG ar fi fost deținută în secret de CIA, în parteneriat cu BND-ul german. Elveția a demarat o anchetă pentru aflarea adevărului, în timp ce Central Intelligence Agency nu a dorit să comenteze informația. Potrivit surselor citate, mai mult de 120 de state au folosit echipamente de criptare realizate de Crypto AG între 1950 și 2000, dar printre ele nu s-au regăsit niciodată Rusia și China.

Carolina Bohren, un oficial al ministerului apărării din Elveția, a afirmat că problema expusă trebuie cercetată începând cu 1945 și că este foate dificil de reconstruit și reinterpretat în lumina contextului actual. Ca o măsură concretă, Elveția a suspendat exporturile companiei Crypto AG.

 

 

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN