UPDATE 23:00- Kremlinul a anunţat componenţa delegaţiei ruse la negocierile de cu Ucraina care vor avea loc, joi, în Turcia
Vladimir Putin a semnat un ordin „cu privire la componenţa delegaţiei Federaţiei Ruse pentru discuţiile cu Ucraina”, a anunţat miercuri seara Kremlinul, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, din delegaţia Federaţiei Ruse pentru negocierile cu Ucraina fac parte:
- Vladimir Medinski - asistent al preşedintelui Federaţiei Ruse (şeful delegaţiei). El a condus delegaţiile ruse şi la precedentele negocieri cu Kievul, desfăşurate după începerea invaziei ruse din 2022, negocieri care au eşuat în martie 2022.
- Mihail Galuzin - ministru adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse (membru al delegaţiei)
- Igor Kostiukov - şeful Direcţiei principale a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU, spionajul militar) - membru al delegaţiei
- Aleksandr Fomin, ministru adjunct al apărării (membru al delegaţiei).
De asemenea, delegaţia mai cuprinde alți patru„experţi” și anume Aleksandr Zorin - prim-adjunct al şefului Direcţiei de Informaţii a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (şi el a făcut parte din delegaţia rusă la negocierile precedente);
Elena Podobreevskaia - adjunct al şefului Biroului Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru politica de stat în domeniul umanitar;
A.A. Polişciuk - director al celui de-al doilea departament al ţărilor CSI din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse;
V.I. Şevţov, adjunct al şefului Direcţiei principale pentru cooperare militară internaţională din Ministerul Apărării.
UPDATE 20:00 - Consiliul Europei a lansat, miercuri, procesul de creare a unui Tribunal Special pentru Ucraina, al cărui scop este judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022.
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul general Alain Berset cu lansarea acestui organ judiciar pe baza unui acord cu Ucraina, potriviu unui comunicat transmis de organizația paneuropeană.
În sursa citată, Tribunalul Special pentru Ucraina este prezentat ca fiind complementar Curții Penale Internaționale (CPI), care investighează crimele de război, crimele împotriva umanității sau actele de genocid. Motivând că Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, aliații europeni ai Ucrainei au imaginat un mecanism separat, chiar dacă Rusia nu face parte nici din acesta.
Delictul de crimă de agresiune împotriva Ucrainei, un concept juridic nou creat de inițiatorii acestei instanțe, are în vedere judecarea ”înalților lideri politici și militari responsabili cu planificarea, pregătirea sau executarea” invaziei, ocupației sau anexării teritoriului ucrainean, inclusiv președintele rus Vladimir Putin.
În cazul în care aceștia nu se află în custodia acestei noi instanțe, adică dacă nu se predau și nici nu sunt capturați, ea va putea iniția proceduri împotriva lor în lipsă, ”în interesul justiției”.
Conform unor surse din cadrul Consiliului Europei citate de agenția EFE, acest organ, al cărui sediu ar putea fi la Haga (unde se află și CPI) și-ar putea începe activitatea la începutul anului 2026, după ce principalele obstacole juridice și financiare vor fi fost soluționate, deși a început deja lucrul pe diferite aspecte.
UPDATE 19:00 - Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, miercuri, că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi ”o muncă ușoară”. Oficialul a dat asigurări că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE.
O încetare a focului trebuie să deschidă calea către o ”pace justă, o pace care respectă Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale, inclusiv rezoluția privind integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat Antonio Guterres la Berlin, la finalul unei reuniuni ministeriale privind misiunile de menținere a păcii.
”Este important ca dreptul internațional să prevaleze. În ziua în care vom abdica de la dreptul internațional, vom deschide calea către haos în întreaga lume”, a mai spus secretarul general al ONU.
Întrebat despre posibilitatea desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, Guterres a menționat că ONU este ”hotărâtă să ofere orice sprijin” solicitat de cele două părți dacă vor putea ajunge la un acord, astfel încât decizia să fie avizată de Consiliul de Securitate.
”Dacă o încetare a focului și o pace așa cum am descris-o pot fi aprobate de Consiliul de Securitate, va fi un pas important înainte, dar nu va fi o muncă ușoară”, a transmis oficialul ONU.
UPDATE 15:30 - Liderii Ucrainei vor decide cu privire la următorii pași privind negocierile de pace din Turcia după ce se va clarifica dacă Vladimir Putin participă sau nu, a declarat miercuri o sursă diplomatică ucraineană pentru Reuters.
„Totul va depinde de faptul dacă lui Putin îi este frică să vină la Istanbul sau nu. În funcție de răspunsul său, conducerea ucraineană va decide cu privire la următorii pași”, a declarat sursa diplomatică.
UPDATE 14:20 - Kremlinul a criticat miercuri declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron potrivit cărora Parisul este deschis să desfășoare avioane de război înarmate nuclear în alte țări europene, afirmând că acest lucru nu ar spori securitatea continentului, relatează Reuters.
UPDATE 12:00 - Kremlinul a transmis miercuri că o delegație rusă se va afla joi la Istanbul pentru posibile discuții directe de pace cu Ucraina, dar nu a dezvăluit cine va fi prezent din partea Moscovei, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că Moscova va dezvălui componența delegației sale de îndată ce președintele Vladimir Putin va da ordinul în acest sens.
„Vom face acest lucru când vom primi ordinul de la președinte. Nu au fost date asemenea instrucțiuni încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Peskov a spus că oferta lui Putin de a purta discuții directe între Rusia și Ucraina la Istanbul joi rămâne valabilă și că delegația rusă va aștepta ca omologii lor ucraineni să se prezinte.
UPDATE 9:40 - Scutirea de taxe vamale pentru importurile din Ucraina a provocat nemulțumiri în mai multe state membre. Guvernul Ucrainei estimează că eliminarea acesteia și revenirea la condițiile comerciale de dinainte de război i-ar reduce veniturile cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an, scrie Financial Times.
UPDATE 9:00 - Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri că îl va îndemna pe președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească cu Volodimir Zelenski în Turcia, la negocierile pentru încetarea războiului din Ucraina, relatează AFP.
Kremlinul nu a anunțat încă dacă Putin va participa la discuții, limitându-se să menționeze că va fi prezentă o delegație rusă. Îndemnul lui Lula se alătură numeroaselor apeluri adresate liderului rus de a se prezenta personal la Istanbul pentru discuții directe cu Kievul.
UPDATE - Declarațiile șefului cabinetului de la Kiev vin în contextul în care Putin s-a arătat dispus la negocieri directe „fără condiții prealabile” în timp ce invazia pe scară largă din Ucraina continuă.
Vladimir Putin a sugerat organizarea unei întâlniri între oficiali ruși și ucraineni la Istanbul în zilele următoare, iar Zelenski a acceptat să meargă.
Zelenski a subliniat că Ucraina va accepta discuții de pace doar dacă Moscova este de acord cu o încetare a focului de 30 de zile.
În același timp, liderii europeni îi vor cere lui Trump să își pună în aplicare amenințarea de a impune noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză să se întâlnească cu Volodimir Zelenksi la Istanbul pe 15 mai sau dacă nu acceptă un armistițiu imediat și necondiționat.
După conversațiile dintre oficialii americani și europeni din 12 mai, a devenit clar că americanii doresc să ofere Rusiei și Ucrainei o oportunitate de a negocia înainte de a crește presiunea asupra lui Putin.