Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Saturday, 04 July 2020, 08:36 Sursă: Realitatea.net

Ortodoxe
Sf. Ier. Andrei, arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta

Greco-catolice
Sf. aep. Andrei Cretanul

Romano-catolice
Sf. Elisabeta a Portugaliei; Ff. Piergiorgio Frassati; Maria Crocifissa Curcio, călug.


Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 4 iulie.

S-a născut la Damasc. A fost dus la Ierusalim de părinţii săi şi a fost închinat la Mormântul Domnului, ca un dar către Dumnezeu, iar patriarhul Teodor al Ierusalimului, om sfânt şi îmbunătăţit, l-a primit ca fiu al său duhovnicesc.

Patriarhul l-a tuns în monahism, l-a hirotonisit diacon şi luându-l ucenic l-a aşezat ca secretar al patriarhiei.

Sfântul Andrei a fost trimis, în anul 680, la Constantinopol, pentru a participa la Sinodul al VI-lea Ecumenic, care a condamnat erezia monotelită (erezia susţinea că în persoana Mântuitorului Hristos există numai voinţa dumnezeiască, nu şi cea omenească). După sinod, a fost oprit ca diacon la patriarhia din Constantinopol.

A fost ales arhiepiscop al Gortynei, capitala insulei Creta din Marea Mediterană. De aici, numele sub care e cunoscut şi acum: Cretanul sau Criteanul.

Este autorul a numeroase cărţi de învăţătură creştină, precum şi a mai multor imnuri religioase, dintre care cel mai cunoscut este ''Canonul cel Mare'', lucrare monumentală, recapitulare a istoriei căderii umane şi a ridicării prin pocăinţă, care se cântă în săptămâna a cincea a Postului Mare.

A trecut la Domnul în oraşul Ieriso de lângă Militene, capitala insulei Lesbos, pe când se întorcea dintr-o călătorie făcută la Constantinopol. A fost înmormântat în biserica Sfintei Muceniţe Anastasia din Mitilene. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL