Proteste la Paris după împuşcarea unui cetăţean chinez. Val de furie din partea opiniei publice

Tuesday, 28 March 2017, 13:30, Sursă: REALITATEA.NET

Un val de proteste violente a cuprins capitala Franţei după ce poliţia a împuşcat mortal un cetăţean chinez. În urma evenimentelor, trei poliţişti au fost răniţi şi mai mulţi cetăţeni reţinuţi.

Demonstranţii s-au strâns în faţa unei secţii de poliţie luni, în memoria victimei Liu Shaoyo, ucis în condiţii neelucidate, în propria locuinţă. Tată a cinci copii, acesta a fost împuşcat duminică noaptea, în arondismentul 19 din Paris.

Familia bărbatului neagă acuzaţiile poliţiei, conform cărora Shaoyo ar fi atacat un ofiţer cu un obiect ascuţit, în urma solicitării organelor de ordine, după un act de violenţă domestică la locuinţa lui.

Oficialii susţin că bărbatul l-a atacat pe unul dintre poliţiştii veniţi la faţa locului, imediat ce le-a deschis uşa, şi doar vesta antiglonţ l-a protejat de lovitură.

Una dintre fiicele victimei susţine că tatăl său ţinea în mână nişte foarfece folosite la curăţarea unui peşte.

„Poliţiştii au spart uşa, au deschis focul, iar tatăl meu a căzut la pământ”, susţine fiica lui Shaoyo.

Ministerul de Afaceri Externe chinez a depus un protest oficial, cerând autorităţilor franceze să facă tot posibilul pentru a clarifica incidentul şi pentru a proteja „siguranţa şi drepturile cetăţenilor săi.”

Aproximativ 35 de persoane au fost reţinute în urma protestului de luni, la care au luat parte cel puţin 150 de oameni, unii scandând „Ucigaşii!”

În ultimul timp s-au mai înregistrat acuzaţii de brutalitate ale poliţiei. Luna trecută, un tânăr de culoare a declarat că a fost sodomizat cu un baston de către poliţişti francezi.