Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mircea Cărtărescu, din nou pe lista Premiului Nobel pentru Literatură 2020. Ana Blandiana, propusă pentru 2021

Saturday, 06 June 2020, 16:47 Sursă: realitatea.net

 

Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul pentru Literatură de anul acesta. Mircea Cărtărescu ar fi inclus, ca şi în alte dăţi, în lista pentru prestigiosul premiu.

Potrivit unor surse din instituţia suedeză, citate de cotidianul spaniol El Pais, anul acesta au fost propuse circa 200 de candidaturi pentru premiul care va fi decernat în octombrie. Pe această listă lungă, spun cei de la El País, în afară de Mircea Cartarescu, s-au aflat scriitori ca László Krasznahorkai, Sofi Oksanen, Liudmila Ulítskaia, Maryse Condé, Milan Kundera, Hilary Mantel şi Ian McEwan.

Potrivit specialiştilor citaţi de ziarul spaniol, anul acesta premiul ar putea merge la un scriitor născut în Africa, dar „orice se poate întâmpla”.

Conform politicii Comisiei Nobel, identitatea celor care fac recomandări şi a candidaţilor la premii este ţinută secretă timp de 50 de ani.

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul oferă promovare la scară planetară, dar şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român. 

„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.

Fundaţia „Doina Cornea” a lansat un apel la sfârșitul lunii trecute pentru susținerea candidaturii poetei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pentru anul 2021. Anunţul a fost făcut în ziua în care Doina Cornea ar fi împlinit 91 de ani, 30 mai.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan) este autoarea a 12 volume de versuri, a două volume de nuvele fantastice, a unui roman și a șapte volume de eseuri publicate în limba română începând cu anul 1964, reeditate în ultimii ani în mai multe ediții.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL