Iohannis: "Nu girez un astfel de guvern și resping categoric propunerile de miniștri"

 

Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac virulent la adresa Guvernului Dăncilă și a PSD. Președintele spune că în aproape doi ani și jumătate, PSD a schimbat trei guverne, 80 de miniștri, iar la acestea se adaugă încă 35 de solicitări de remanieri sau demisii.

"Revenind la situația politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovați PSD și toți aliații lor din acești ani, tinde să se acutizeze și să aibă consecințe din ce în ce mai grave, care vor fi resimțite de toți cetățenii.

Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.

Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari.

Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare.

Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România.

Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului.

Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.

Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice.

Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav și este cu totul imputabil premierului, care avea obligația să se asigure, înainte de plecarea miniștrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată.

Această situație duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a știut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetență, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuție loialitatea sa față de cetățenii României.

Este pur și simplu ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri!

Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din Guvern!

Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conținut funcția de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaș de miniștri schimbați.

Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor.

PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor", a declarat președintele Iohannis.

Militarul decedat va fi decorat post-mortem

Am primit astăzi din Afganistan o nouă veste dureroasă. Un militar român și-a pierdut viața la Kabul în urma unui atentat terorist. Sunt alături de membrii familiei greu încercate în aceste momente tragice și le transmit condoleanțe.

Îl voi decora pe bravul nostru soldat căzut la datorie cu Ordinul Național «Steaua României».

Le suntem recunoscători militarilor noștri aflați în Afganistan și în alte teatre de operații care, cu prețul vieții, își fac datoria, alături de aliații și partenerii noștri.

Prin prezența militarilor români în aceste zone de conflict, țara noastră participă activ la menținerea păcii și securității internaționale, o componentă importantă a apartenenței noastre la comunitatea euroatlantică.

Președintele a făcut ieri o declarație de presă, dar nu a anunțat dacă acceptă sau nu miniștrii interimari, ci a lansat un nou atac la adresa PSD. Citește aici detalii!

Premierul Viorica Dăncilă a scris marți, pe Facebook, că așteaptă răspuns din partea președintelui privind propunerile de miniștri interimari pentru Energie, Mediu și relația cu Parlamentul

”Au trecut deja câteva zile. Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înțelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea țării. Așa cum încă mai sper să realizeze că vendetele cu care ne-a obișnuit fac rău în primul rând oamenilor, și nu adversarilor dumnealui politici'', a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Mircea
06 Sep 04:31
Poate se trezeste suspendat Malai Mare, cat s-a tinut Dragnea s-o faca, asta tot nu scapa.
Răspunde
0 0
mihai
05 Sep 19:27
Din 10 miliarde lipsa la buget, s-a construit un spital. Ceaușescu, cu 30 de miliarde a construit o tara.
Răspunde
0 0
Nici un stat CIVILIZAT nu depinde de un guvern sau presedinte !!!
05 Sep 19:15
Nimeni nu e de neinlocuit ...
Răspunde
0 0
Gasca infractionala kakabista emanata in ‘89 e disperata !!!
05 Sep 18:46
Au destructurat statul si au exterminat poporul roman !!! Daca initial au avut agenti aparent “decenti” astazi vedem numai ciurucuri si criminalitate crunta adunata in functie de abrutizarea si abjectitatea indusa in structurile statului si destructurarea statului !!!
Răspunde
0 0
Dl presedinte a fost la sedintele de guvern de s-a făcut spitalul ăla la Mioveni ?
05 Sep 15:29
Ziaristi,poate intrebati pe presedintele meu, la câte sedinte de guvern a participat ,sa ajute munistrii să construiasca spitale si drumuri .Daomna prim a construit un spital fără concursul presedintelui si nu e bine nici pentu dl ORBAN.De la pupitrul Cotrocenilor pot si eu sa construiesc spitale,dar m-ar crede lumea demagog.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?