Mutarea surpriză făcută de BNR care a aruncat în aer ROBOR-ul

 
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Banca Naţională este obligată să danseze pe sârmă într-un joc complicat în care este acuzată de decidenţii politici că a scăpat inflaţia de sub control şi că indicele ROBOR a explodat. Preşedintele Iohannis s-a oferit să medieze "conflictul" dintre Guvern şi BNR.

Creşterea indicelui Robor la trei luni cu 29 de puncte de bază în două săptămâni, atingând un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate, ste cauzată şi de o mutare făcută de BNR.

Analiştii precizează că nivelul actual este unul corect şi se datorează operaţiunilor BNR de atragere de lichiditate din piaţă din datele de 16 şi 23 aprilie 2018, în sumă totală de 36,745 miliarde de lei, potrivit Economica.net.

Peste aceste operaţiuni s-au suprapus plăţile către bugetul de stat care se fac totdeauna pe 25 ale lunii, dublate de plăţile de final de trimestru.

Nivelul actual al ROBOR este unul ridicat, dar urmează pe 7 mai şedinţa de politică monetară a BNR, când dobânda cheie ar putea fi crescută din nou din cauza inflaţiei record înregistrate în martie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?