Cât durează postul Paștelui 2019?

 

Postul este o perioadă de abţinere de la anumite tipuri de mâncare şi de la băuturi alcoolice, în semn de pocăinţă sau ca pregătire pentru un moment special, întotdeauna însoţită de introspecție, meditație și rugăciune. 

Spovedania și împărtășania reprezintă și ele o parte foarte importantă a postului, dar nu se limitează doar la acea perioadă.

Conform calendarului creştin ortodox în vigoare, în anul 2019, Învierea Domnului va fi prăznuită la data de 28 aprilie (la catolici, praznicul este la data de 21 aprilie, cu fix o săptămână mai devreme). Acestea fiind spuse, Postul Sfintelor Paşti urmează să se desfășoare între 11 martie şi 27 aprilie. Acest post, prin care creștinii se pregătesc să întâmpine Învierea Domnului Iisus Hristos, este, fără doar și poate, cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată instituite de Biserica Ortodoxă. De aceea i se mai spune și Postul Mare.

În toată această perioadă de post, creștinii vor beneficia doar de două dezlegări la peşte:

- cu ocazia praznicului Bunei-Vestiri (Blagovestenia, ziua în care se prăznuiește momentul în care Fecioara Maria este anunțată de Arhanghelul Mihail că a fost aleasă să fie mama Mântuitorului omenirii, stabilită la data de 25 martie)

- la sărbătoarea Intrării Domnului Iisus Hristos în orașul Ierusalimului (Duminica Floriilor pică anul acesta la data de 14 aprilie.

Ca în orice alt an, Postul Paștelui durează 40 de zile. Stabilirea duratei Postului Paştelui la 40 de zile se pare că se întemeiază pe referințe biblice în care apare acest număr, 40. Astfel, potopul prin care Dumnezeu i-a pedepsit pe pamânteni pentru păcatele lor a durat 40 de zile şi 40 de nopţi; peregrinarea iudeilor prin pustiu înainte de a ajunge să ia în stăpânire pământul făgăduinţei a durat 40 de ani; Moise a stat 40 de zile pe Muntele Sinai pentru a primi de la Domnul „tablele legământului”.

Însuși Iisus Hristos a postit 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii Sale mesianice, după cum este menționat și în Noul Testament. De altfel, de aici vine și denumirea de Postul Păresimilor (înv. patruzecimi).

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?