Emanuel Focșan este redactor la Realitatea.net si editor la Realitateafinaciara.net. Cu o experiență de 25 de ani în domeniu, a lucrat în radio, presă scrisă și televiziune. Are o afinitate pentru domeniile socio-economic și analize. Are studii economice, în domeniul istoriei și jurnalismului.

Articolele autorului Emanuel Focșan:

Scriitorul Spiridon Vangheli
VIDEO Confuzie în Parlamentul de la Chișinău. Moment de reculegere pentru un scriitor care N-A MURIT
Episod tragicomic, vineri, în Parlamentul Republicii Moldova. Deputaţii au ţinut un minut de reculegere în memoria scriitorului Spiridon Vangheli, deși acesta nu a murit. Este drept, aleșii au fost derutați de faptul că informația privind decesul lui Vangheli, internat în spital cu COVID-19, a circulat pe larg în presă. Chiar și site-ul Wikipedia, renumit pentru viteza cu care actualizează informațiile legate de moartea unor personalități, a consemnat pentru scurt timp ca dată a decesului 12 martie. Informația a fost ulterior corectată.    
Amânarea ratelor se poate dovedi o armă cu două tăișuri
Ultimele zile pentru depunerea cererilor de amânare a plății ratelor
Românii și firmele care au credite și, din cauza situației economice dificile, nu au posibilitatea să achite ratele, mai pot depune până pe 15 martie cereri de amânare la plată. Amânarea nu poate depăși o perioadă de nouă luni, fie că este vorba de o solicitare nouă sau de reînnoirea uneia mai vechi, dar care nu s-a întins pe perioada maximă.  Până acum, peste 550 de mii de persoane fizice și juridice au beneficiat de măsura introdusă de guvern. 
Catedrala Mitropolitană Timișoara, reprezentări diferite
Ministerul Sănătății, în centrul unui nou scandal, după ce a folosit imaginea Catedralei din Timișoara fără cruci
Un nou scandal vizează Ministrerul Sănătății, după ce, într-un afiş de promovare a campaniei de vaccinare, a fost folosită o reprezentare a Catedralei Mitropolitane din Timişoara fără crucile de pe turle. Într-o reacție publică, Arhiepiscopia și-a exprimat regretul față de incident, precizând că nu este prima dată când se întâmplă așa ceva. Ca urmare, Ministerul Sănătății a modificat imaginea inițială, adăugând crucile care lipseau. 
Elena și Nicolae Ceaușescu
Ultimul 8 Martie tovărășesc. Potop de omagii și ode pentru Nicolae și Elena Ceaușescu
8 Martie, Ziua Femei, a devenit în ultimii ani ai regimului comunist ziua în care toate energiile și inspirația celor puși în slujba propagandei erau dedicate proslăvirii cuplului Ceaușescu. Versuri, articole omagiale, cântece și tablouri, nimic nu lipsea din arsenalul cu care mass media îi bombarda pe românii și așa sufocați de manifestările zilnice ale cultului personalității familiei prezidențiale.
Florin Cîțu și Vlad Voiculescu (foto: Inquam/George Călin)
Contre între premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, pe tema datelor defalcate privind evoluția COVID-19
Noi contre între premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după decizia ministerului de a publica datele defalcate pe județe privind evoluția infectărilor cu SARS CoV-2, dar și numărul de teste.  Șeful guvernului a afirmat, luni dimineață, că "a avut o discuție cu șeful Corpului de control" pentru a verifica dacă a fost respectată legislația. În replică, Vlad Voiculescu a afirmat că n-a fost trimis niciun control și că, în opinia lui, astfel de date ar fi trebuit comunicate public încă din prima zi a pandemiei.
Ursula Van der Leyen si Klaus Iohannis (sursă foto: Klaus Iohannis/twitter)
Klaus Iohannis, mesaj editorial de Ziua Femeii, semnat împreună cu șefa Comisiei Europene
Președinetele Klaus Iohannis apare printre semnatarii unui editorial dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Documentul este semnat și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și de o serie de șefi de guvern din Belgia, Spania, Suedia, Grecia, Estonia, Finlanda, Irlanda și Luxemburg. Oficialii europeni atrag atenția că, în contextul unui an de pandemie, femeile au fost cele care au plătit cel mai greu preț, iar efectele se vor resimți și în viitor.
Locul accidentului din Cartierul Andronache
Gelu Duminică despre cercetarea în libertate a șoferiței din Andronache: Dacă erau rromi, erau toți în arest
Familiile fetelor ucise în accidentul care a oripilat România se pregătesc de înmormântare. Rudele sunt revoltate de decizia instanței de a o plasa pe șoferiță sub control judiciar, deși s-a dovedit că băuse alcool. În direct la Realitatea PLUS, sociologul Gelu Duminică a afirmat și el că există suspiciuni rezonabile de tratament preferențial, invocând modul în care acționează polițiștii când sunt vizați reprezentanți ai comunității rome. 
Rămășite dezgropate ale oilor din naufragiul de la Midia Exclusiv
Ministrul Mediului, la "Legile Puterii": Mulți vor face pușcărie după dezastrul ecologic din localitatea Smârdan
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că în urma dezastrului ecologic din comuna tulceană Smârdan va urma o serie de destituiri și condamări penale. Invitat la "Legile Puterii" de la Realitatea Plus, ministrul a precizat că modul în care autoritățile au ascuns ani la rând existența unui cimitir ilegal de animale este nu numai inadmisibil, dar și incredibil.
Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor
Doina Pană la "Culisele Statului Paralel": Am cerut DIICOT să trateze otrăvirea mea cu mercur ca infracțiune la siguranța națională
Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a declarat la "Culisele statului Paralel" că a cerut ca otrăvirea cu mercur, a cărei victimă a fost, să fie tratată ca o infracțiune la siguranța națională, având în vedere faptul că s-a petrecut în timpul mandatului. Într-o intervenție la Realitatea Plus, Pană și-a exprimat și dezamăgirea legată de faptul că ancheta înaintează extem de lent.
Familia uneia dintre victimele accidentului mortal din cartierul Andronache Exclusiv
VIDEO Sora tinerei ucise de șoferița băută din Andronache: Mi s-au uscat lacrimile, vreau să se facă dreptate!
Mărturiea sfâșietoare a surorii tinerei de 21 de ani care a murit după ce a fost izbită în plin de o șoferiță băută, în cartierul bucureștean Andronache. Femeia îndurerată a relatat, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, că a fost nevoită să aștepte ore în șir, în frig și ploaie, pentru ca medicii legiști sî termine autopsia și să predea familiei sicriul. 
Statistici, un de de la primul caz COVID-19 în România
Un an de COVID în România. În medie, 55 de români au murit zilnic și aproape 2.200 s-au infectat
La un an de la raportarea primului caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în România, datetele transmise vineri ne arată efectele devastatoare pe care le-a avut în țara noastră cea mai mare pandemie din ultimul secol. În medie, aproape 2.200 de români s-au îmbolnăvit, zilnic, iar 55 au murit. În termeni generali, în anul care a trecut de la primul caz, patru români din o sută au fost bolnavi, iar unul a pierdut lupta.
Coronavirus
BILANȚ coronavirus 26 februarie, la an de pandemie în România. 3.761 cazuri noi, 66 de decese, 968 de pacienți la ATI
Un nou bilanț al infectărilor cu coronavirus a fost anunțat de autorități, la un an de la primul caz COVID-19 înregistrat în România. La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost anunțate 3.761 de cazuri noi și 66 de decese. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internate 968, în stare gravă, de persoane. Datele transmise azi sunt calculate după noua metodologie, ținând cont și de focare. 
Scenarii privind incidența COVID
Azi se schimbă modul de calcul al incidenței COVID. Se revine la SCENARIUL ROȘU?
De azi se schimbă modul în care se calculează incidența infectărilor COVID, indicatorul în funcție de care sunt înăsprite sau relaxate restricțiile epidemiologice, potrivit celor trei scenarii: ROȘU, GALBEN și VERDE. Temerea și disputele legate de această modificare vizează faptul că, prin introducerea în calcul a cazurilor din focare, incidența ar crește și unele localități ar reveni în scenariul ROȘU, ceea ce ar duce la închiderea unor sau restricționarea unor activități.
Elevi cu mască în sala de clasă
Analiză oficială: Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut după deschiderea școlilor
Redeschiderea școlilor a avut un impact vizibil asupra evoluției ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul copiilor. Astfel, datele publicate miercuri de către Institutul Național de Sănătate Publică arată că indicele a crescut pe toate grupele școlare, până la 19 ani. Cifrele nu pot fi însă direct corelate cu o creștere a numărului de infectări, pentru că nu există date despre numărul de teste făcute pe grupele respective înainte de redeschiderea școlilor.