Discuții la Guvern între Tudorel Toader și Viorica Dăncilă privind Ordonanța care modifică OUG 7

 
Proiectul lui Tudorel Toader ajunge pe masa premierului Dancila
Proiectul lui Tudorel Toader ajunge pe masa premierului Dancila

Tudorel Toader a discutat timp de o oră cu premierul Viorica Dăncilă despre schimbările din ordonanța care a modificat legile justiției. 

Ministrul Justiției i-a prezentat premierului noua ordonanță pentru ca apoi să o trimită la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare. La plecarea de la Guvern, ministrul Justiției nu a vrut să facă declarații. 

Tudorel Toader a ajuns la Guvern, în jurul orei 11:00. Conform Realitatea TV, prin noua OUG ar urma să die abrogat doar articolului 54, articol care prevede că judecătorii și procurori pot deveni procurori de rang înalt şi că în acest sens au nevoie de avizul consultativ al CSM. 

Tudorel Ministrul Justiţiei a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor. El a precizat că noua ordonanţă va fi prezentată premierului pe 1 martie.

Tudorel Toader spune că ulterior proiectul va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. Conform ministrului, proiectul este redactat conform propunerilor rezultate în urma întâlniri avute cu reprezentanţii magistraţilor.

"La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (...) abrogarea art. 54 - care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM - se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM", a declarat Toader într-un interviu la Antena 3.

El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar - ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

"Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ", a mai spus Tudorel Toader.

Următorul pas: selecţia unui nou procuror general al României

Ministrul Justiţiei a declarat, joi seara, că imediat după adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă ce va modifica OUG 7/2019, va declanşa procedura de selecţie a unui nou procuror general al României.

"Am avut în vedere abrogarea acestui articol 54. Dacă eu în ziua aceea anunţam pe pagina de Internet a MJ, trebuia să merg pe procedura de la momentul acela, adică să se poată înscrie şi judecători la funcţia de procuror general. Ştiam că va urma abrogarea, şi atunci am amânat declanşarea oficială a procedurii ca să mergem pe procedura astfel cum va fi modificată şi săptămâna viitoare sunt convins că Guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă de modificare a OUG 7 şi imediat voi avea anunţul pregătit, imediat voi declanşa procedura de selecţie după regulile legale în vigoare la momentul acela", a spus Toader într-un interviu la Antena 3.

El a explicat că va declanşa procedura de selecţie a unui nou procuror general pentru a putea fi îndeplinite toate procedurile şi pentru a-i da timp preşedintelui să studieze propunerea.

"Am declarat că declanşez procedura de numire, selecţie a unui nou candidat pentru funcţia de procuror general pentru ca până la expirarea mandatului să îndeplinim procedurile legale de selecţie, să lăsăm timpul necesar preşedintelui pentru analiză şi eventual pentru validarea propunerii, pentru emiterea decretului de numire a celui pe care îl voi propune candidat pentru procuror general", a afirmat Toader.

Întrebat cum răspunde apelului DNA, care i-a cerut abrogarea OUG 7, avertizând că două secții au rămas fără conducere pentru că ordonanța interzice delegările pe funcție, Tudorel Toader a spus că unele astfel de numiri au fost făcute de președintele Iohannis în doar câteva zile.

"Nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor de rang înalt. Să nu uităm faptul că unele astfel de numiri au fost realizate în doar câteva zile", a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
E grea coroana ,dar puterea se exercita de cei tari si pregătiți !
01 Mar 17:53
Aveti o gândire axată pe propaganda hastagilor si a occidentului.Nu mai avem stat de drept dacă procurorii se avizeaza,la numire, de CSM ca institutie,nu cu o sectie a lui,că parlamentul nu legifereaza pe sectii si nici guvernul.Se incalcă ceva daca judecătorele care au monopolizat justitia,pot fi si procurori generali ?O fi,nu stiu.Si cum dracu,să iertați, subordonezi prin asta justiția la CIA sau la RFG.Ca o subordoneză dl Dragnea e clar,cere rapoarte de pe dosare si pune rezolutii,de când dl fost presedinte a esuat cu intâlnirile in 3 cu Codruta si SRI.Unde esti tu Tepes ,doamne ?Guvernul nu trebuia sa revină,avem parlamentul care verifică actele guvernului,ce ardea de a luat metoda lui Grindeanu ?Ati primit telefoane ?Jalnic nici cu legea nu mai poti fi sigur.Ce azi ne zice,mâine o dezic !Poate puneti la justitie un barbat !Iar voi blogosti,lăsati lozinci,ce va deranjeaza dinOUG ,guvernul îmsăși ?Păi spuneți așa bre !
Răspunde
0 0
Belu
01 Mar 14:42
Kovesi este bună pentru cei de la Bruxelles dar nu si pentru infractorii din guvern.
Răspunde
0 0
Ce cauta romania in eu !?
01 Mar 14:20
... aia sint deja satui de tigani, de prostituate, de zecile de mii de infractori romani eliberati de toderica, de coruptie si mimarea democratiei ! Ro nu este un partener pe care se te bazezi, este un cersetor care zimbeste cind ii dai si scuipa cind ii ceri sa faca ceva ! Cu toata solidaritatea pentru saracii saraciti de gasca infractionala politica se pare ca vom vedea alungarea tarii din alianta cit de curind . Romania sa autodistrus in numai 30 de ani si continua la cel mai jos nivel fara nici o remuscare. Guvernantii nici nu mai incearca sa salveze ceva, platesc doar adminustratia slugarnicita si obedienta, pensionarii pentru voturi iar ceilalti sa se descurce care cum poate, mai rau ca in evul mediu !!!
Răspunde
0 0
MirceaCelTanar
01 Mar 13:36
"Viorica Dancila este nu numai omul politic al momentului, dar si cel mai probabil candidat la presedintie" (citat din Sputnik, site-ul de propaganda rusa).
Bine ca o mai lauda cineva si pe fiinta asta napastuita!
Răspunde
0 0
MirceaCelTanar
01 Mar 13:35
"Viorica Dancila este nu numai omul politic al momentului, dar si cel mai probabil candidat la presedintie" (citat din Sputnik, site-ul de propaganda rusa).
Bine ca o mai lauda cineva si pe fiinta asta napastuita!
Răspunde
0 0
Mihalache
01 Mar 12:53
Guvernul Dragnea vrea să scoată România din UE.
Răspunde
0 0
johnneil
01 Mar 09:12
Ce-o fi visat in aceasta noapte ciudatul?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?