Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

India și Bangladesh se pregătesc să facă față celei mai puternice furtuni înregistrate vreodată în Golful Bengal

Tuesday, 19 May 2020, 14:18 Sursă: Realitatea.net

Ciclonul Amphan, căci despre el este vorba, a devenit cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Golful Bengalului luni seară, după intensificări ale vântului cu viteze de până la 270 de kilometri pe oră (165 mile pe oră), conform datelor furnizate de Centrul comun de avertizare al Taifunului din SUA.

Chiar dacă ciclonul Amphan a slăbit ușor în intensitate de aseară și până acum, furtuna este în continuare echivalentul unui puternic uragan de categoria 4 sau a unui tifun puternic din Pacificul de Vest, cu rafale de vânt de până la 240 km/h.

Golful Bengal, situat în partea de nord-est a Oceanului Indian, este poziționat între India (la vest și nord-vest), Bangladesh la nord și Myanmar la est.

Amphan este al doilea ciclon care va lovi Golful Bengalului de când au început înregistrările și până în prezent. În timpul ultimului ciclon din 1999, aproape 15.000 de sate au fost afectate și aproape 10.000 de persoane au fost ucise.

Ciclonul Amphan este de aşteptat să ajungă în nordul Golfului Bengal miercuri după-amiază sau seară, însoţit de vânt puternic de până la 180 kilometri /pe oră şi de o furtună violentă. Specialiștii spun că acesta va ajunge în apropierea orașului indian Kolkata, care găzduiește peste 14 milioane de oameni. 

Oficialitățile indiane au spus că până la 300.000 de persoane din zonele de coastă din Bengalul de Vest și Odisha sunt în pericol imediat ca urmare a acestui ciclon și ar putea fi nevoie să fie evacuate.

Satya Narayan Pradhan, directorul general al Forței Naționale de Ajutor în cazul Dezastre (NDRS), a declarat că în statul Bengalul de Vest există în mod normal loc în adăposturile anticiclon pentru 500.000 de persoane, dar din cauza regulilor de distanțare socială impuse ca urmare epidemiei de coronavirus, acest număr a fost redus cu mai mult de jumătate, ajungând la doar 200.000 de persoane.

În Bangladesh, Enamur Rahman, ministrul pentru Managementul Dezastrelor, a spus că intenționează să mute aproximativ două milioane de oameni din zonele de coastă în peste 12.000 de adăposturi anticiclon. Potrivit autorităților din zonă, există capacitatea pentru ca 9,1 milioane de persoane să fie adăpostite în siguranță în adăposturile anticiclon, cu menținerea distanțării sociale.

Ciclonul care amenință India și Bangladesh-ul vine într-o perioadă și așa tensionată, când ambele regiuni luptă pentru a ține sub control focarelor locale de coronavirus.

India a trecut peste 100.000 de infecții confirmate la începutul acestei săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins, înregistrând cel mai mare număr într-o singură zi, respectiv de 5.242 de cazuri noi de COVID-19.


Numărul infecțiilor în Bangladesh este în creștere rapidă, cu peste 1.300 de cazuri noi duminică, cea mai mare creștere raportată până în prezent. În total, țara a înregistrat 23.870 de infecții cu coronavirus.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri