Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DNA: TONI GREBLĂ, urmărit penal pentru trafic de influență. Ar fi luat mită rochii de damă și un BMW

Thursday, 22 January 2015, 09:01 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 17:09: Opt persoane, printre care deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi alte patru persoane sunt urmărite penal în dosarul judecătorului Curţii Constituţionale, Toni Greblă, potrivit DNA, informează Mediafax.

Toni Greblă a precizat, la sosirea la sediul DNA, că a fost adus în calitate de martor, dar surse au declarat pentru Realitatea TV, că acesta este cercetat pentru trafic de influență, din perioada în care era senator PSD, mai exact, 2010- 2014. Acesta ar fi primit foloase necuvenite, printre care, o mașină BMW X5,  suma de 1200 de lei, echivalentul a 2 rochii de  damă pentru soția sa,  dar și 150 000 de capse, 6 capsatoare și cordelină, printre materialele pentru campania electorală din 2012, se arată în referatul procurorilor DNA.

Foloasele ar fi provenit de la omul de afaceri Ion Bîrcină. În schimbul foloaselor, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină ca va interveni pe lângă funcționari publici, pentru a-i determina să favorizeze firmele pe care acesta le are.

UPDATE 12.10: Au avut loc percheziții la ferma agricola a familliei Greblă, în comuna Telești din județul Gorj, la care judecătorul CCR figurează ca asociat, așa cum reiese din comunicatul DNA. Ferma care are ca obiect de activitate creștere struților se află pe proprietatea soacrei lui Toni Greblă. 

UPDATE 12.00: Deputatul Lucian Șova a fost adus la DNA, cu mandat, dar acesta a refuzat să facă declarații.

UPDATE 11.38: Doi deputați de Bacău sunt cercetați în dosarul lui Toni Greblă. Iulian Iancu și Lucian Șova vor fi aduși și ei la DNA, pentru audieri. 

UPDATE 11.14: DNA a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Toni Greblă, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență,  dar și constituirea unui grup infracțional organizat. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de: GREBLĂ TONI, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- trafic de influenţă, în formă continuată

- două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

- constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate), se arată în comunicatul DNA.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri

- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

- în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În comunicat se mai fac precizări cu privire la acuzația de constituire de grup infracțional organizat:

Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul".

Update 11.00 Ion Bîrcină a ajuns la sediul DNA, pentru a fi audiat. Acesta a precizat că are atât de mulți bani încât nu știe ce să facă cu ei și a admis că i-a acordat bani lui Toni Greblă, motivând că așa este în familie: ”Bună ziua fetelor(..) Am bani de nu știu ce să fac cu ei. Ne împrumutăm, așa este în familie”, a spus finul lui Toni Greblă, la DNA.

Update 10.20: La DNA a fost adus și generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, care va fi audiat în același dosar.

Update 9.30. Toni Greblă a ieșit de la audierile DNA, după doar jumătate de oră: ”Nu pot să va spun, am fost adus, mi-au fost aduse la cunostinta niste activitati pe care le-ar fi desfasurat cunostinte de-ale mele sau rude, nu pot sa va spun foarte multe din dosar dar vreau sa va spun doua lucruri, nu am luat niciodata bani pentru activitatile pe care le-am desfasurat si oricum prezenta azi nu are nicio legatura cu activitatea la CCR. Sunt lucruri vechi pe care nu pot sa vi le dezvalui acum” a spus Greblă la ieșirea de la DNA. Acesta a mai spus că Ion Bîrcină este finul său și a recunoscut că are o mașină de la acesta pe care o folosește din când în când: ”De la rude, da, sigur. O folosesc din cand in cand. Da, este finul meu”. 

Greblă nu a recunoscut, în schimb, că l-ar fi sprijinit pe acesta și nici că ar fi primit rochii pentru soția sa: ” Nu, nu l-am sprijinit niciodată. Doamne ferește(n.r. nu a primit rochii cadou pentru soția sa).

Judecătorul CCR a precizat că a fost ridicat de la apartametul ăn care locuiește și a admis că îi este periclitată imaginea, după ce a fost adus la  DNA. 

Ce conține referatul procurorilor

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv până în 18 decembrie 2013, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională. "Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)", se arată în documentele citate. Toni Greblă ar fi primit de la Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăţilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL şi Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bîrcină, valoarea totală a acestora fiind de 56.070 de euro, precum şi folosinţa gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.

De asemenea, Toni Greblă ar fi primit de la finul său, în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentând echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia judecătorului CC. În documentele procurorilor se mai arată că Toni Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: "şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale". Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, "a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b şi c raportat la art.110 şi art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului)", potrivit procurorilor.

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ