Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O topitorie de metale neferoase din Olt, gard în gard cu o şcoală

Friday, 24 January 2020, 07:49 Sursă: Realitatea.NET

Topitoria respectivă funcţionează lângă şcoala din Priseaca, la aproximativ şase kilometri de Slatina, din anul 2007. Firma care deţine această unitate de producţie fiind amendată în repetate rânduri de comisarii de mediu.

Pe acest subiect, comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, spune că legislaţia privind topitoriile este problematică.

„Avem o problemă în zona topitoriilor, de asta sunt şi amendate, dar aici încă le permite legea. Pe zona industrială, obiectivele mari, se face monitorizarea pe Legea 278/2013 care prevede nişte limite de 200 - 250 de micrograme pe metrul cub. La topitorii, monitorizarea se face conform Ordinului 462/1993, unde limitele sunt undeva la 500 de micrograme pe metrul cub. Într-adevăr, la măsurătorile făcute la coş, la o topitorie, sunt diferenţe de buletine, undeva la 120 de micrograme pe metrul cub”, a mai spus Neacşa.

Problema acestei topitorii şi a altora care funcţionează la nivelul judeţului Olt a ajuns şi în atenţia ministrului Mediului, Costel Alexe. Acesta a declarat joi, la Slatina, că se ia în calcul montarea încă unei staţii de monitorizare a calităţii aerului, în Slatina.

„O să dăm în analiză la colegii din minister dacă montăm o a doua stație de monitorizare a calității aerului în Slatina, în așa fel încât să putem compara datele și dintr-o parte, și din alta. Și, doi, o să trimitem un corp de control pentru începutul săptămânii viitoare, astfel încât să ne asigurăm că aceste topitorii sunt principala problemă. Prin Corpul de Control al ministrului vom constata următoarele: dacă aceste topitorii au reglementări și avize și ele funcționează în baza lor (dacă nu, au o reală problemă) și doi: vom vedea cum angajați ai statului român din Comisariatul Gărzii de Mediu Olt și-au făcut treaba sau nu”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că, după control, va face publice rezultatele.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului are în vedere o verificare la nivel național a tuturor topitorilor din țară.

„În perioada următoare o să facem o evidență a tuturor topitoriilor din Comisariatul Gărzii de Mediu, în care să vedem câte funcționează cu autorizație, câte funcționează fără autorizație, dacă sunt și din acestea. Evident că pe coșurile de evacuare (ale topitoriilor – n.r.) ar trebui să aibă contor, să vedem dacă au funcționat, dacă au respectat reglementările din avizele de mediu. Vom vedea și  dacă au fost reclamații, dacă s-au confirmat acele reclamații și, evident, care au fost sancțiunile”, a mai spus Costel Alexe.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 20 de topitorii, 11 sunt în Slatina şi nouă în celelalte localităţi. O altă problemă cu aceste topitorii este că funcţionează cu precădere în timpul nopţii, iar autorităţile de mediu nu le pot verifica, deoarece funcţionarii au program doar ziua, până la ora 16.00.

Autor: Ionuț Jifcu


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: MEDIU
Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIU