Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prima prelevare de organe din 2017 a fost reuşită la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu

Saturday, 07 January 2017, 14:53 Sursă: REALITATEA.NET

Este vorba de ficatul și rinichii de la o pacientă aflată în moarte cerebrală, anunță un comunicat de presă al spitalului sibian, citat de Agepres.

 "Prima prelevare de organe din 2017, realizată la SCJU Sibiu. Astăzi, la Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu are loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă de 58 de ani, aflată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal", se arată în comunicat.

Echipa din București, coordonată de dr. Lungu Vasile și alcătuită din dr. Alexandru Martiniuc și asist. Cezar Ioniță va preleva ficatul pacientei de la Sibiu, iar echipa din Cluj, coordonată de dr. Dan Pop și formată din dr. Nucu Marica și dr. Ghenți Zolti va preleva rinichii donatoarei. Procedurile de prelevare au început în jurul orei 10,30. După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgență către centrele de transplant din București și Cluj, precizează sursa citată.

Pacienta de 58 de ani a fost internată în data de 4 ianuarie, cu diagnosticul de anevrism cerebral. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 6 ianuarie ora 14,30, de către dr. Mihai Sava, medic-șef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu. Medicul sibian a avut rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.

Acordul pentru donare a fost obținut de la către dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant, care, după obținerea acordului familiei pacientului, a început procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare.

"Este prima prelevare pe care o realizăm anul acesta și împreună cu colegii din Cluj vom recolta ficatul și rinichii. Este un lucru extraordinar și benefic pentru pacienții cu diferite afecțiuni grave, aflați pe listele de așteptare, iar prelevarea este primul pas în procesul de salvare de vieți omenești", a declarat, sâmbătă, dr. Lungu Vasile.

Coordonatorul local de transplant califică drept "un gest de mare umanitate" acordul familiei pacientei aflate în moarte cerebrală, pentru prelevarea de organe.

"Transportul echipelor de prelevare este asigurat de către Inspectoratul General de Aviație al MAI, cu o aeronavă Piper PA 42 și cu un echipaj format din comandor Codreanu Laurențiu și comandor Timofte Theodor", se mai arată în comunicatul spitalului de la Sibiu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este acreditat drept centru de prelevare de organe, țesuturi și celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013. Prelevarea realizată la SCJU Sibiu este prima din martie 2014 încoace. În 2014, zece vieți au fost salvate printr-o prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală. În 2013 au avut loc două transplanturi la Cluj și București, după ce s-au prelevat ficatul și rinichiul de la un tânăr în moarte cerebrală internat la Sibiu.

Alte articole din: LOCAL
Alte articole din: LOCAL