Coronavirus - România: 1292 de cazuri confirmate

Tăriceanu, la Realitatea PLUS: ”Autoritățile să nu profite pentru a da tunuri comerciale”

Monday, 16 March 2020, 17:07 Sursă: Realitatea.NET

"Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă având în vedere evoluţia răspândirii epidemiei în alte ţări şi, practic, experienţele pe care le-au parcurs deja celelalte ţări, din care trebuia să tragem nişte învăţăminte", a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la Realitatea PLUS.

"Sunt 3 paliere pe care trebuie analizate instituirea stării de urgență.

Primul este cel legat de limitarea drepturilor si libertatilor individuale prevazute in Constitutie si aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca masurile trebuie sa fie strict proportionale cu gravitatea situatiei pentru a nu restrange excesiv aceste drepturi si libertati. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligatia constitutionala ca in termen de 5 zile sa il aprobe sau eventual sa il respinga. Cred ca aici trebuie sa fim extrem de atenti pentru a nu avea loc excese.

Al doilea plan este cel medical, sanitar, as spune, unde decretul vorbeste foarte putin despre masurile care trebuie luate si discuta mai mult despre parghiile care trebuie folosite in sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achizitie fara licitatie, prin achizitie directa. Si aici doresc sa avertizez autoritatile sa nu profite de aceasta situatie pentru a da tunuri comerciale prin achizitia de medicamente sau echipamente in zona sanitara, pentru ca, sigur, stim ca aceste tentatii exista si va trebui sa existe o monitorizare extrem de severa a acestor achizitii directe, fara licitatie.

Al treilea plan este cel economic si masurile economice nu se vad in decretul privitor la starea de urgenta. Guvernul trebuie sa ia neintarziat masuri de prevenire a catastrofei care se prefigureaza in zona economica", a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Realitatea PLUS.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL