UPDATE 23:10 - Zelenski, într-un nou apel pentru furnizarea de arme
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că este nevoie de voință politică pentru a se asigura că Ucraina are toate proviziile militare de care are nevoie, altfel lumea se va confrunta cu „una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei”, relatează Reuters.
„Principalul lucru este voința politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de provizii care va ajuta”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.
„Dacă nu se va întâmpla asta, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei, dacă America sau Europa vor pierde în fața „Shahed-urilor” iraniene sau a avioanelor de luptă rusești”, a spus el.
Institutul pentru economie mondială din Kiel, citat The Moscow Times, a scris că Uniunea Europeană a furnizat doar 77 de miliarde de euro din cele 144 de miliarde de euro promise Kievului.
Și RBC a atras atenția că la doi ani de la începutul războiului din Ucraina, experții au observat un decalaj între volumele de asistență promisă și efectiv oferită de Occident.
UPDATE 23:00 - Salvatorii ucraineni au încheiat căutările după atacul cu dronă din Odesa. Bilanţul final: 12 morţi
Salvatorii ucraineni au finalizat duminică intervenţia după atacul cu dronă asupra unei clădiri de apartamente din oraşul Odesa, găsind încă patru cadavre, ceea ce face ca bilanţul să ajungă la 12 morţi, relatează Reuters preluat de News.ro.
Guvernatorul din regiunea Odesa, Oleh Kiper, a scris pe Telegram că echipele de salvatori care au lucrat până duminică seara au găsit cadavrul unei fetiţe de opt ani lângă corpul fratelui ei mai mare, descoperit mai devreme.
Mai devreme, în cursul zilei, echipele de intervenţie au recuperat cadavrele unei mame şi unui bebeluş.
Kiper a precizat că dintre persoanele decedate în clădirea de apartamente din Odesa, cinci erau copii, cel mai mic având doar patru luni.
Drona s-a prăbuşit sâmbătă pe o clădire rezidenţială din Odesa.
UPDATE 21:20 - Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului
Mai mulţi soldaţi ruşi au fost ucişi şi răniţi zilnic în Ucraina în luna februarie decât oricând de la începutul invaziei pe scară largă lansate de Moscova cu peste doi ani în urmă în ţara vecină, potrivit estimărilor britanice, citate de DPA, potrivit Agerpres.
În medie, Rusia a suferit pierderi în morţi şi răniţi de 983 de oameni pe zi, estimează duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre evoluţiile de pe frontul în Ucraina.
În total, peste 355.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi răniţi până în prezent, indică ministerul.
"Această creştere a numărului mediu de victime reflectă aproape sigur pregătirea Rusiei pentru acţiunile de luptă în masă şi de un război de uzură", mai apreciază instituţia de apărare britanică.
"Deşi costisitoare în termeni de vieţi umane, această abordare a crescut presiunea asupra poziţiilor Ucrainei pe linia frontului", se menţionează în acelaşi raport britanic.
UPDATE 17:10 - Pentru a treia zi consecutiv, ruşii stau la coadă pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi
Sute de ruşi au stat la coadă şi duminică, pentru a treia zi consecutiv, la cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei, pentru a-i aduce un omagiu liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri, după decesul său subit la 16 februarie, în circumstanţe neclare, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, relatează EFE preluată de Agerpres.
Profitând de o zi însorită, sute de moscoviţi s-au adunat la cimitir pentru a-i aduce un omagiu disidentului, de a cărui moarte mulţi dintre susţinătorii săi îl consideră responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.
La coada formată lângă cimitirul din Borisovo au putut fi văzute chiar şi familii cu copii.
"Coada creşte minut în minut", a comentat un simpatizant al lui Navalnîi pe reţelele de socializare.
Mormântul lui Navalnîi este acoperit în întregime de flori care au ajuns aproape până la înălţimea crucii de lemn de la capătul mormântului. Iar oamenii aduc nu doar garoafe şi trandafiri, ci şi afişe, jucării şi alte obiecte.
Persoanele prezente au spus că atât sâmbătă, cât şi duminică dispozitivul poliţiei s-a diminuat, iar forţele de ordine nu au comis excese sau arestări în ultimele două zile la Moscova.
Aliaţii lui Aleksei Navalnîi au declanşat o anchetă privind circumstanţele morţii sale în închisoarea "Lupul polar" din districtul autonom Iamalo-Neneţk, situat dincolo de Cercul Polar.
Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în plină campanie electorală, nu a comentat moartea inamicului numărul unu al Kremlinului. De altfel, Putin nu i-a rostit niciodată numele în public.
UPDATE 16:20 - Trupurile unei mame şi bebeluşului ei de opt luni au fost scoase duminică de sub dărâmăturile unui bloc cu mai multe etaj, lovit în urma unui atac rusesc cu dronă în noaptea de vineri spre sâmbătă la Odesa (în sudul Ucrainei), ceea ce ridică numărul morţilor la 10, au declarat autorităţile ucrainene, citate de France Presse.
Acest atac asupra unui bloc cu nouă etaje din Odesa, oraş-port la Marea Neagră, a dus la "moartea a zece persoane, între care trei copii", a deplâns preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Mark, care nu avea nici trei ani; Elizaveta, de opt luni; şi Timotei, de doar patru luni", a subliniat el într-o postare pe Telegram. "Copiii ucraineni sunt ţintele militare ale Rusiei", a denunţat Zelenski.
Anterior duminică, guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, indicase că au fost recuperate trupurile unei femei şi bebeluşului ei, consemnând un bilanţ provizoriu de zece morţi în urma atacului rusesc asupra Odesei.
Mama şi bebeluşul ei au fost găsiţi fără viaţă "strâns îmbrăţişaţi", au declarat salvatorii ucraineni într-o postare emoţionantă pe Telegram.
Autorităţile nu au precizat deocamdată câte persoane au fost rănite, deşi serviciile de urgenţă anunţaseră sâmbătă seara opt răniţi.
UPDATE 12:29 - Ucraina - Bilanţul morţilor în urma atacului de la Odesa a ajuns la 10 (autorităţi)
O femeie şi un copil de opt luni au fost găsiţi duminică în dărâmăturile clădirii lovite în noaptea de vineri spre sâmbătă de o dronă rusă la Odesa, ridicând numărul morţilor la zece, au declarat duminică autorităţile ucrainene, scrie AFP.
"Acest atac asupra unei clădiri de nouă etaje din oraşul-port de la Marea Neagră a dus la moartea a zece persoane, inclusiv a unei femei găsite în dărâmături şi a unui bebeluş găsit lângă (această) femeie", a deplâns guvernatorul Regiunea Odesa, Oleg Kiper.
Autorităţile au raportat anterior un număr de opt morţi.
Serviciile de urgenţă ucrainene au confirmat bilanţul a zece morţi, precizând că bebeluşul avea „opt luni”. Mama şi copilul „au fost găsiţi împreună”, au scris aceştia pe Telegram.
Ei au mai susţinut că lucrările de „curăţare” a zonei în care această clădire s-a prăbuşit parţial sunt încă „în curs”.
Cu toate acestea, autorităţile nu au raportat numărul răniţilor, deşi serviciile de urgenţă au menţionat că opt răniţi au fost confirmaţi sâmbătă seara.
„Astăzi, Odesa şi regiunea deplâng victimele atacului rusesc”, a mai spus Kiper într-un mesaj separat pe Telegram, invocând „durere mare” pentru „toată Ucraina”.
UPDATE 8:00
Sistemele de apărare anti-aeriană ale Rusiei au distrus toate cele 38 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Peninsulei Crimeea duminică dimineaţă devreme, a afirmat Ministerul rus al Apărării, după ce pe reţelele sociale din Ucraina şi Rusia au apărut relatări privind explozii puternice în portul Feodosia, potrivit Reuters.
Ministerul rus al Apărării nu a precizat dacă sunt pagube sau victime, în declaraţia sa de pe Telegram.
Traficul rutier în apropiere de Feodosia a fost restricţionat, au anunţat anterior oficiali instalaţi de ruşi în Crimeea. Circulaţia pe podul care face legătura între Peninsula Crimeea şi Rusia continentală a fost întrerupt pentru câteva ore, fiind reluat în jurul orei 01.40 GMT, au afirmat, pe Telegram, oficialii instalaţi de ruşi în Crimeea.
Reţelele sociale ruseşti şi ucrainene au citat locuitori din Feodosia care au relatat că explozii puternice au fost auzite în zona portului maritim şi una depozit de petrol, duminică, la ora locala 2 a. m. (sâmbătă, la ora 23.00 GMT).
Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările privind exploziile. Deocamdantă, oficialii ucraineni nu au comentat.
Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina într-o mişcare condamnată de aliaţii Kievului în 2014, şi Marea Neagră au devenit un teatru crucial în războiul de doi ani.
Atacurile sporite ale Ucraine cu drone aeriene şi maritime asupra unor ţinte militare ruseşti au avariat sau au distrus nave şi şantiere navale din portul Sevastopol, atingând şi alte ţinte.
Moscova îşi foloseşte flota din Marea Neagră pentru a lansa atacuri de la distanţă în Ucrina. Dar pentru preşedintele Rusiei Vladimir Putin, apele care fac legătura cu Marea Mediterană sunt şi o trambulină importantă pentru a proiecta putere în Orientul Mijlociu şi în Europa.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că trupele sale au reuşit să diminueze puterea militară a Moscovei în Marea Neagră, ceea ce, spune el, cu un sprijin mai mare din partea aliaţilor Kievului ar putea duce la o victorie a ţării sale asupra Rusiei.