"Am solicitat colegilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să organizeze ample acţiuni de verificare în ceea ce priveşte zonele cu aglomerări mari de persoane, cum ar fi discoteci, cluburi, săli de evenimente. Am urmărit două aspecte principale, fără să ne limităm la ele, primul fiind excederea numărului persoanelor aflate în interior, comparativ cu numărul permis în documentele amplasamentului, iar al doilea fiind accesibilitatea neîngrădită la ieşirile de urgenţă", a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.
Adjunctul inspectorului general al IGSU, generalul de brigadă Benone-Gabriel Duduc, a prezentat un scurt bilanţ al controalelor efectuate la cele 40 de unităţi.
"În noaptea de vineri, 11 noiembrie, şi sâmbătă, 12 noiembrie, au fost organizare controale inopinate, coordonate la nivel naţional, în două judeţe Cluj şi Iaşi şi, respectiv, în municipiul Bucureşti. Acţiunea a vizat obiective cu aglomerări de persoane, scopul urmărit fiind acela de verificare a respectării numărului de utilizatori şi accesibilitatea căilor de evacuare. În acţiune a fost implicat personal din alte 15 judeţe limitrofe zonelor de competenţă menţionate. Au fost controlate 40 de obiective. În urma acţiunii, la patru dintre aceste obiective, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, prin depăşirea numărului de utilizatori, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 de lei, ca sancţiune principală, şi sancţiunea complementară a opririi funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile, sancţiune prevăzută de Legea 307 privind apărarea împotriva incendiilor", a precizat generalul Duduc.
Potrivit acestuia, trei dintre cele patru obiective sancţionate funcţionează în municipiul Iaşi, iar cel de-al patrulea în Capitală.
Adjunctul inspectorului general al IGSU a adăugat că, pentru un alt obiectiv, unde s-a constatat depăşirea numărului de utilizatori, a fost aplicată o amendă de 50.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor care au stat la baza obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu şi constatarea pierderii valabilităţii acestui act.
"Într-un alt caz, la Bucureşti, de asemenea, s-a constatat depăşirea numărului de utilizatori, fără atingerea, însă, a pragului pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, adică fără a depăşi 10% din numărul de utilizatori stabilit. A fost aplicată o amendă în cuantum de 30.000 de lei", a menţionat Duduc.
Adjunctul şefului IGSU a informat că, în cadrul verificărilor, au fost constatate şi alte contravenţii, care au fost sancţionate cu un număr total de 24 de amenzi în cuantum total de 539.500 de lei şi 22 de avertismente.
Raed Arafat a anunţat că astfel de controale vor continua şi se vor desfăşura nu doar în municipiile reşedinţă de judeţ, ci şi în localităţi mai mici.
"Acţiunile de control vor avea un caracter permanent şi vor viza aspectele menţionate mai sus şi alte aspecte din domeniul prevenirii prevăzute în lege, inclusiv la nivel de comune, oraşe şi municipii, altele decât reşedinţele de judeţ. În consecinţă, rugămintea noastră şi îndemnul nostru către toţi operatorii economici este de a se asigura că respectă măsurile de prevenire şi asigură un climat lipsit de riscuri şi pericole pentru clienţii lor", a mai transmis şeful DSU.