Dezbaterea ordonanţei care a stat la baza protocoalelor cu SRI, amânată

Monday, 17 September 2018, 20:57 Sursă: REALITATEA.NET

Ordonanța privind interceptările ar putea să fie anulată în Parlament! Comisia juridică din Camera Deputaților discută astăzi despre celebra ordonanță emisă după ce Curtea Constituțională a interzis ca SRI să facă interceptări în dosarele penale. UPDATE. Comisia Juridică a Camerei a amânat dezbaterea celor două ordonanţe pentru ora 15.00. 

Adaugă părerea ta

Legea a fost adoptată tacit în Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz.

Acum câteva zile, preşedintele Comisiei pentru modificarea legilor Justiţiei, Florin Iordache, declara că această OUG ar trebui ”în mare parte” respinsă.

”Protocoalele nu au venit cumva să adauge Codurilor Penale? Discutăm de o Ordonanţa 6, ordonanţă care, din punctul nostru de vedere, şi aţi văzut există deja nişte decizii la instanţă, au venit să adauge cumva Codului penal şi Codului de procedură penală. Nu putem să ne ascundem că în spaţiul publice există o dezbatere, discutăm despre ce înseamnă protocolul, dacă cineva a avut de suferit şi cineva a fost condamnat pe lângă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pe baza unor norme care au adăugat la lege şi care sunt nelegale ne ascundem de chestia asta? Dacă trebuie să facem modificări şi dacă deja instanţele am văzut că au dat primele hotărâri care au spus că în primă instanţă persoanele au fost cercetate abuziv cu încălcarea normelor de drept, cu încălcarea normelor de procedură penală putem sta impasibili să aşteptăm să ne vină de sus de undeva? Nu. Există o dezbatere cu privire la ce trebuie făcut în cazul dosarelor făcute în urma protocoalelor. Aşteptăm un punct de vedere al Ministerului Justiţiei”, a afirmat Iordache.

Iordache: OUG 6/2016 va fi discutată în Parlament; în mare parte trebuie respinsă

Acesta susține că protocoalele au ”adăugat la lege” și ”niște oameni” au avut de suferit, precizând că soluția este în Parlament.

”Fără îndoială Ordonanţa 6 trebuie respinsă, sau în mare parte respinsă, dar trebuie să punem ceva la articolul 2 - adică toate acele persoane sau toate dosarele care au fost instrumentate cu încălcarea normelor de drept. Se întâmplă ceva. Şi atunci discutăm. Soluţia este în Parlament, toţi cei de bună credinţă, pornind cu Ministerul Justiţiei, CSM, Parchetul General să vină ne aşezăm la masă şi găsim soluţia legislativă. Sunt foarte importante şi protocoalele, dar aceste protocoale au adăugat la lege şi dacă au adăugat la lege şi nişte oameni au avut de suferit nu trebuie să reglementăm?”, a mai spus Iordache.

Cioloş îl contrazice pe Toader în privinţa Ordonanţei 6 despre protocoalele cu SRI