Fontana di Trevi, sufocată zilnic de fluxul mare de turişti

Wednesday, 29 August 2018, 18:57 Sursă: REALITATEA.NET

De câţiva ani, unul dintre cele mai emblematice monumente din capitala Italiei este sufocat de fluxul mare de turişti care îl ia cu asalt zilnic, relatează miercuri AFP.

Adaugă părerea ta

Piaţa Trevi, unde se află celebra fântână din secolul al XVIII-lea inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este situată în mijlocul unui labirint de alei, într-o micuţă zonă din centrul istoric al Romei, aglomerată de fluxul cotidian de vizitatori.

"Ar fi nevoie de mai multă ordine, altfel vizita nu este una plăcută", susţine Rafel Llerat, un turist de 44 de ani venit din Spania pentru a admira Fontana di Trevi.

Aproximativ cincisprezece agenţi de la poliţia municipală sunt însărcinaţi cu menţinerea ordinii în acest spaţiu îngust, ei având totodată şi rolul de a ţine sub supraveghere capodopera lui Bernini. Dotaţi cu fluiere, aceştia se asigură că vizitatorii au un comportament adecvat. "Nu, nu puteţi merge în această zonă, riscaţi să distrugeţi marmura", se adresează unul dintre aceştia unui turist care încearcă să-şi mănânce îngheţata pe marginea fântânii.

În urmă cu trei săptămâni, o ceartă a izbucnit între un tânăr turist olandez şi un italo-american în vârstă de 44 de ani care au pus ochii în acelaşi timp pe un loc strategic, tocmai bun pentru a face o fotografie la Fontana di Trevi.

"Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Roma, oamenii ar trebui să fie mai bine educaţi. Ar trebui să se înţeleagă faptul că avem în faţa noastră un monument", spune Valentina Baldi din Toscana, în vârstă de 48 de ani.

Confruntat cu numărul tot mai mare de vizitatori, edilul Romei şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a instala un sistem de acces controlat la opera de artă barocă, care tocmai a fost restaurată, pentru a decongestiona zona.

Sursa: agerpres.ro