Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum scapă rusoaicele de inhibițiile sexuale post-URSS. Ce le învață "profesorii de sex"

Friday, 10 May 2019, 10:32 Sursă: REALITATEA.NET

Zeci de femei au participat zilele trecute la un seminar neobișnuit într-un subsol din Moscova. Mai mulți specialiști sexologi le-au vorbit rusoaicelor despre libertatea de a vorbi deschis despre sex, într-o țară încă marcată de tabuuri și inhibiții sovietice.

"Vreau să aflu în sfârșit ce înseamnă o femeie satisfăcută sexual, să înțeleg ce este plăcerea sexuală", a declarat pentru AFP una dintre "studentele" lecției de sex, o rusoaică de 45 de ani, divorțată.

Rusia a rămas parțial marcată de valori conservatoare, iar sexul este în continuare un subiect de care se vorbește doar pe ascuns, arată jurnaliștii francezi.

Pentru a le ajuta pe rusoaice să își depășească timiditatea și reținerile de a vorbi despre plăcerea sexuală, fără a se simți vinovate, sexologii de la site-uri precum Sexprosvet țin cursuri sau fac ședințe de consiliere contra-cost.

Viktoria Ekaterina Frank, un psiholog care ține prelegeri sub egida școlii Sex.rf, spune că vrea "să le ajute pe femei să înțeleagă care sunt barierele psihologice pe care și le impun singure din cauza educației și obiceiurilor".

Deși pare de necrezut, sexologul explică că multe rusoaice "sunt atât de rușinate să vorbească despre sex încât aproape rămân fără răsuflare și încep să se simtă rău".

Totul vine de la atitudinea regimului comunist de a interzice total subiectele despre sex.

La aproape trei decenii după căderea comunismului societatea rusă rămâne adânc marcată de aura de tabu care marcau subiectele de sex din Uniunea Sovietică, spun sociologii.

Autoritățile sovietice au promovat întotdeauna ideea că actul sexual servește doar pentru reproducere.

Cum se făcea sex în URSS. Practica interzisă care le-a făcut celebre pe rusoaice

În perioada sovietică, mai ales în anii 1980, cea mai mare provocare pentru sexul fără opreliști era lipsa de spațiu locativ și aglomerația de bărbați și femei în locuințe mici și înghesuite. Absența unor apartamente separate și viața la comun le-a schimbat rusoaicelor obiceiurile sexuale.

Potrivit unui sondaj realizat de sociologul Mark Popovsky în 1984, 87% dintre respondente au reclamat lipsa spațiului personal și nevoia de a "descurca" în aceste condiții. Este ușor de imaginat ce soluții de avarie au găsit rusoaicele înfierbântate: sexul în natură, aventurile în spații strâmte dar ferite de ochii curioșilor (baia, liftul, anexele gospodărești) sau sexul pe ascuns și pe tăcute când ceilalți dorm.

Rusoaicele din păturile sărace au rămas fidele și acum tradiţiei sovietice: încep viaţa sexuală foarte devreme, o trăiesc intens şi se epuizează uneori chiar şi la 30 de ani.

Studiile spun că peste 50 la sută dintre rusoaice își încep viața sexuală înainte de 18 ani, în timp ce doar o femeie din cinci consideră că „păstrarea” virginității până la căsătorie este o opțiune validă.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL