Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CNR susține ca mobilitatea internațională să fie dezvoltată la nivelul cât mai multor tineri români

Saturday, 25 June 2016, 21:17 Sursă: REALITATEA.NET

”Importanța stagiilor de pregătire finanțate de către Uniunea Europeană este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor”, a adăugat Câmpeanu, subliniind că trebuie dezvoltat interesul societății pentru revenirea în țară a tinerilor absolvenți Erasmus.

Programele europene de educație au fost urmate, în cei 29 de ani de derulare a lor, de aproape 4 milioane de elevi și studenți, peste 65.000 dintre aceștia fiind români. Primii români care au putut urma cursurile Erasmus au fost primiți în statele europene în anul 1998. În prezent, pe lângă programele adresate elevilor și studenților, există și o altă aplicație pentru sportivi și adulți, aceasta fiind valabilă până anul 2020 sub titulatura Erasmus + și urmărește învățarea pe tot parcursul vieții.

”Potențialul real al acestor programe, care este unul imens, nu este cunoscut la nivelul său real. Se estimează ca numărul absolvenților acestor programe va atinge 2 milioane, ceea ce ar reprezenta un adevărat progres pentru societatea europeană. 200.000 de profesori ar trebui să facă stagii de pregătire, în cadrul aceluiași program, finanțat de către Uniune cu 15 miliarde de euro”, a spus Adrian Georgescu, director adjunct al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

El a prezentat, în cadrul Conferinței Internaționale ”Generația Erasmus și viitorul european”, avantajele pe care le are mobilitatea internațională: 40% dintre studenții Erasmus au ales să trăiască sau să lucreze în altă țară decât cea de origine, ceea ce înseamnă adaptabilitate; 95%  își imaginează cu ușurință că pot trăi în străinătate; studenții cu experiență internațională au șanse mai bune la angajare, au altă atitudine și altă mentalitate față de sarcinile de serviciu.
Comprimând în câteva cuvinte avantajele mobilității internaționale, Adrian Georgescu a menționat ”toleranța, inițiativa, îmbunătățirea abilităților”.

Anton Hadăr, vicepreședintele Senatului Universității Politehnice București a menționat însă și două mari probleme ale mobilității: finanțarea insuficientă a tinerilor cursanți de către statul român și lipsa demersurilor de recunoaștere a studiilor din România în statele UE și invers.

Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii, a subliniat importanța revenirii în țară a tinerilor absolvenți de cursuri europene și folosirea experienței lor pentru evoluția societății românești.

La rândul său, Ecaterina Andronescu, a sugerat implicarea autorităților locale în diseminarea programelor europene în rândul elevilor și studenților, susținerea schimburilor de experiență în domeniul educației fiind reale investiții în viitor. ”Schimburile de culturi instituționale diferite ne ajută enorm să creștem performanța propriilor noastre instituții. Aceste programe trebuie susținute și dezvoltate, căci vin în beneficiul tuturor”, a spus senatoarea Ecaterina Andronescu, profesor universitar și fost rector al Politehnicii București.

Conferința Internațională ”Generația Erasmus și viitorul european” este inițiată de către realizatoarea Realitatea TV Lavinia Șandru, președinte al Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană, organizație care promovează educația non-formală. Evenimentul reprezintă o premieră pentru România și are ca temă de dezbatere rolul pe care îl joacă liderii lumii proveniți din ”Generația Erasmus”.

”Mii de tineri, educați prin programe europene, în respect pentru valorile fundamentale ale Uniunii Europene, decid astăzi  politicile publice, care vizează sute de milioane de oameni. Scopul Conferinței este de a disemina experiențele europene și a stimula tinerii români să se îndrepte către o traiectorie și mentalitate europene, cu scopul de a obține rezultate benefice pentru societate”, a spus Lavinia Șandru, în deschiderea Conferinței, pe care intenționează să o transforme într-un for permanent de dezbatere.

Alături de AIEE, Conferința a fost organizată cu sprijinul Consiliului Național al Rectorilor, condus de către prof.univ. Sorin Câmpeanu, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Blue Networks & Opportunities Paris.

Parteneri ai Conferinței Internaționale ”Generația Erasmus și viitorul european”  sunt Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Asociația Municipiilor din România, Jidvei, Apa Aura, Phoenicia Group, Dr. Grandel, Zaitoone. Parteneri media: Realitatea TV și realitatea.net.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL