Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cât a recuperat statul de la cei 12 condamnați penal lăsați fără decorații de Klaus Ioahnnis

Friday, 13 December 2019, 21:49 Sursă: Radio Europa Liberă

ADRIAN NĂSTASE a plătit tot prejudiciul de 760.000 de euro. Fostul premier a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare pentru șantaj și luare de mită în dosarul ”Zambaccian”, în 2014. Anterior, în 2012, fusese condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție. În total , a stat în închisoare 4 ani și lase luni. A fost eliberat după 500 de zile de arest, în 2014, cu condiția ca până în 2022 să nu dețină funcții publice.

MIRON MITREA a plătit tot prejudiciul de 169.440 lei. În februarie 2015, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei sale. Mitrea a plătit tot prejudiciul după condamnare, potrivit Radio Europa Liberă.

GHEORGHE MENCINICOPSCHI. Condamnat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, care avea sechestru pe bunuri, a facut partaj judiciar pentru a ramane cu averea intacta. În august 2014, a fost condamnat la opt ani de închisoare , acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilire a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a institutului, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit judecătorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări era de peste 80 de milioane de euro. Mai multe bunuri și o casă din Otopeni au fost puse sub sechestru. ANAF a calculat valoarea imobilelor la 450.000 de euro, fapt ce a determinat-o pe soția nutriționistului să facă partaj judiciar.

DAN VOICULESCU a platit aproape o pătrime din prejudiciu, adică doar 18 milioane euro din prejudiciul de 80 de milioane de euro. Dan Voiculescu a fost condamnat, în același dosar cu Mencinicopschi, la 10 ani închisoare de un complet de judecată condus de Camelia Bogdan. Statul ar fi trebuit să recupereze prejudiciul de 80 milioane de euro. În septembrie 2019, ANAF a recuperat aproape 18 milioane de euro din totalul de 80, potrivit analizei Radio Europa Liberă.

IONEL MANȚOG, un  prejudiciu de 378.526 lei, i s-a anulat ordinul de poprire. Ionel Manțog, fost secretar de stat și director în cadrul SNLO și Complexul Energetic (CE) Turceni, a fost condamnat, pe 9 iulie 2012, de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare. El a profitat de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, a cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. Instanța a  decis și confiscarea de la Manțog a 378.526 de lei. A contestat decizia de executare a Fiscului. În vara lui 2017 a obținut în instanță anularea adresei privind înfiinţarea popririi.

ADRIAN SEVERIN.  A avut de plătit cheltuieli de judecată de 30.000 lei. În noiembrie 2016, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin era condamnat la 4 ani închisoare, fiind acuzat de trafic de influență și luare de mită. Judecătorii au stabilit ca acesta să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 30.000 de lei. Adrian Severin a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică 'The Sunday Times', care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte. La cei 100 de mii de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. Severin a fost eliberat condiționat în 2018.

EMILIAN CUTEAN, un prejudiciu de 200.000 de lei. Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani si 60 de zile de inchisoare pentru abuz în serviciu. În februarie 2019, Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist (fost Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989) a renunțat la pretențiile civile solicitate în cauză. Sentința de anul acesta a venit după ce Emilian Cutean a câștigat la CEDO împotriva statului român, invocând nerespectarea dreptului la un proces echitabil. Tot Curtea Europeană a decis și rejudecarea cauzei. În primul proces, Cutean fusese condamnat, în februarie 2012, la cinci ani de detenție pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care a condus Secretariatul pentru revoluționari.

IRINA JIANU. Ar fi trebuit să plătească ISC despăgubiri civile în valoare totală de 1,7 milioane de euro. În octombrie 2014, Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii era condamnată definitiv la 6 ani și nouă luni închisoare după ce i-au fost contopite alte două pedepse primite în dosarele ”Zambaccian” și ”Trofeul Calității”, fiind colegă de dosar cu Adrian Năstase. Încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate. A fost eliberată după doi ani și jumătate. Alături de ceilalți inculpați, Jianu ar fi trebuit să plătească ISC despăgubiri civile în valoare totală de 1,7 milioane de euro. Adrian Năstase plătise 760.000 de euro în contul acestei sume.

CRISTIAN ANGHEL. Plata prejudiciului de 394.000 de euro datorat nu a fost încă anunțată. Fostul primar de Baia Mare Cristian Anghel s-a reabilitat. În martie 2010, fostul primar liberal de Baia Mare, Cristian Anghel, era condamnat de Curtea de Apel Cluj la o pedeapsă de doi ani și jumătate închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Judecătorii au pus sechestru pe bunurile edilului întrucât Primăria din Baia Mare avea de recuperat de la acesta un prejudiciu în valoare de 394.000 de euro. Nu se știe oficial dacă și-a plătit datoria, scrie Radio Europa Liberă.

MIRCIA MUNTEAN. A avut de plătit doar cheltuieli de judecată de 3.000 lei. Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase ani închisoare cu executare, într-un dosar in care era acuzat de conducerea unui autoturism sub influența alcoolului. El fusese condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini.

DORINEL MUCEA . A plătit doar cheltuieli de judecată. În ianuarie 2015, Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) era condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. În acest caz, inculpații au avut de plătit doar cheltuielile de judecată.

GHEORGHE BUCUR, un prejudiciu 15.000 euro. În martie 2014, în cazul examenelor trucate pentru funcţii de conducere în magistratură, fostul judecător și ulterior notar Bucur Gheorghe a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. În acest dosar, instanța supremă a dispus menținerea sechestrului pentru suma de 15.000 de euro, bani care au fost puși la dispoziția DNA și confiscați de la un alt inculpat din dosar, scrie Radio Europa Liberă.

Presedintele Klaus Iohannis a retras, miercuri, decoratiile acordate de-a lungul timpului in cazul a 12 persoane care au avut condamnari penale. Printre cei ramasi fara decoratii se numara Adrian Nastase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu si Adrian Severin. Odata cu pierderea decoratiilor, aceste persoane si-au pierdut dreptul de a fi inmormantati cu onoruri militare si locul de veci gratuit.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL