HAOS în Justiție: Sute de magistrați, în stradă. Activitate suspendată în parchete și tribunale

 

Justiția din România este paralizată! De la un minut la altul, tot mai mulți magistrați aderă la protestul fără precedent din sistemul judiciar. Mai multe instanţe şi parchete îşi întrerup, de luni, activitatea. În București, procurorii suspendă activitatea cu publicul până pe data de 27 februarie. Acestora li se adaugă cei din județele Constanța, Timiș, Cluj, Argeș, Pitești, Sibiu și Brașov.

De asemenea, în București, în jur de 300 de magistrați au protestat în fața Palatului de Justiție. La Constanţa, peste 30 de procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanţa şi de la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa au protestat, vineri după-amiază, în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătorie faţă de modificările aduse la legile justiţiei.

La Oradea, câteva zeci de procurori și judecători au protestat în fața Palatului de Justiție, vineri după-amiază, prntru a doua zi consecutiv. Și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au ieșit în stradă în semn de protest față de modificările aduse legilor Justiției.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-au declarat împotriva Ordonanţei prin care Guvernul a modificat legile Justiţiei.

Procurorii din Brașov au anunțat și ei că își suspendă acivitatea. Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov emis un comunicat de presă prin care anunță că vor cere Parlamentului să interzică Guvernului modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență, scrie realitateadebrasov.net,

Solicitarea magistraților de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov:

Având în vedere Hotărârea nr. 95/20.02.2019 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, prin care se solicita convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004 aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României din data de 19.02.2019, la data de 22.02.2019 a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

Având în vedere că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor şi al procurorului ci un drept fundamental al persoanei.
Apreciind că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019, procurorii din cadrul celor două parchete a hotărât în unanimitate următoarele:

Însuşirea considerentelor emise de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în cadrul Hotărârii nr. 95/20.02.2019;
Suspendarea activităţii judiciare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă, precum şi suspendarea activităţilor de audienţă cu publicul desfăşurate de procurorii din cadrul celor două parchete;
Având în vedere că înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost criticată de Comisia de la Veneţia fiind apreciată un „instrument de intimidare şi de a pune presiune asupra procurorilor şi judecătorilor”, solicităm magistraţilor procurori ataşaţi principiului de independenţă a justiţiei să fie primii care respectă avizul Comisiei de la Veneţia şi, în concret, să refuze participarea în calitate de procurori la procedura de selecţie pentru această secţie;
Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ;
Solicităm Preşedintelui României să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019 deoarece se încalcă pricipiul constituţional al controlului ierahic;
Solicităm Avocatului Poporului să procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019 întrucât prezintă elemente clare de neconstituţionalitate;
Solicităm Parlamentului României luarea în dezbatere, de urgenţă, a OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine, inclusiv abrogarea art. 881 – 889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 aşa cum a fost modificat prin OUG 7/2019 deoarece este inadmisibil a se introduce prin OUG un caz nou de excludere din magistratură; de asemenea, apreciem că toate textele criticate de Hotărârea CSM 95/20.02.2019 trebuie eliminate deoarece crează grave dificultăţi în înfăptuirea justiţiei;
Solicităm Parlamentului României să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale;
Ne însuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor;
Apreciem necesară informarea autorităţilor europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România;
Solicităm respectarea recomandărilor MCV întrucât sunt obligatorii iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE.

Procurorii din Argeș își suspendă activitatea timp de mai multe zile, anunță realitateadearges.net.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești și cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș îşi suspendă activitatea timp de mai multe zile. Este o formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Argeș au luat măsuri drastice. Aceștia au decis suspendarea activității pe parcursul a trei zile: luni - 25 februarie, marți - 26 februarie și miercuri - 27 februarie. Se va asigura participarea doar la cauzele urgente, precum cele cu minori sau ordine de protecţie. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale.

„În urma Adunării Generale s-a luat decizia suspendării activităţii timp de trei zile. Estevorba de zilele de luni, marţi şi miercuri. Nu ştim ce va fi mai departe. Suntem nemulţumiţi de modificările legislative cu care nu suntem de acord”, a declarat prim procurorul Parchetului Tribunalului Argeș, Marius Ştefan.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, să suspende activitatea timp de cinci zile, în perioada 25 februarie - 1 martie.

„Decizia a fost adoptată în unanimitate. S-a convocat Adunarea Generală, s-au analizat toate aspectele şi s-a decis suspendarea activităţii săptămâna viitoare, timp de cinci zile, de luni până vineri, inclusiv. Vom asigura prezenţa în cauzele urgente, fiind vorba despre măsurile preventive, cauzele cu minori şi ordinele de protecţie”, a declarat Nicolae Argeşanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

Peste 300 de magistrați protestează, la ora 18:00, în fața Palatului de Justiție din București. Acestora li se adaugă alte 100 de persoane care de obicei protestează în Piața Victoriei și care au venit pentru a susține magistrații care protestează.

”Lipsa de consultări crează suspiciuni”, spune unul dintre magistrații prezenți la protest.

(w500) <p>Protest

”Este un protest pentru statul de drept”, a precizat o altă persoană.

”Nu suntem aici pentru noi, ci pentru cei care se adresează instanțelor și care a dreptul la o judecată corectă”, a completat magistratul.

(w500) <p>Protest

Proteste pe bandă rulantă, în justiție! Situația este fără precedent. Mai multe parchete și instanțe din țară, nemulțumite de modificările făcute prin ordonanță de urgență la legile Justiției, au anunțat, rând pe rând, că-și suspendă activitatea.

Accesul la Facebook, BLOCAT de departamentul IT din Ministerul Justiției

Jurnalistul Ionel Stoica susține că specialiștii IT din Ministerul Justiției au blocat accesul la Facebook pentru mai multe instanțe din țară pentru a-i limita pe magistrați, pe cât posibil, să se organizeze pe rețeaua de socializare.

"Specialiștii IT din Ministerul Justiției au blocat astăzi accesul la Facebook pe internetul instanțelor în mai multe judecătorii/tribunale/curți de apel din țară. Magistrații se organizează pe grupurile de Facebook, pregătesc adunările generale din instanțe, discută diverse probleme, iar acest lucru a ajuns la urechile ministrului Justiției. Îi este teamă!", susține Ionel Stoica.

București

În Capitală, procurorii suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie.

"La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale. În acest context, s-a pus în discuţie adoptarea unei forme de protest, stabilindu-se, în primă fază, suspendarea activităţii nemijlocite cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27.02.2019", anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Timiș

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis că, în cadrul Adunării Generale, s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie - 1 martie.

Constanța

Primul parchet care își suspendă activitatea din cauza ordonanței lui Toader este Parchetul Judecătoriei Constanța, condus de prim-procurorul Viorel Teliceanu.

Cluj 

Aproximativ 200 de judecători şi procurori din Cluj au ieșit în stradă pentru a apăra independența Justiției. Magistrații au anunțat că, de luni, își vor suspenda activitatea. De asemenea aceștia vor declanşa procedura de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraţilor.

Argeș

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a decis să suspende actvitatea timp de trei zile, tot în semn de protest.

Pitești

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești va suspenda activitatea cu publicul timp de 5 zile.

Sibiu

Și judecătorii și procurorii sibieni au protestat faţă de modificările aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Protest al magistraților vineri, pe treptele Palatului de Justiție din București

La protest se alătură și magistrați din Capitală. Aceștia vor protesta, astăzi, începând cu ora 18:00, chiar pe treptele Palatului de Justiție, nemulțumiți de modificările aduse legilor Justiției prin OUG.

Ziua protestelor. Manifestații în fața DNA, în Piața Victoriei și la Palatul de Justiție

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Afara cu ei, la galera ...
23 Feb 14:34
... isi permit sa gindeasca, sa il jigneasca pe tatuca si gasca rosie !!! Infractorii rulez !!!
Răspunde
0 0
Jan
23 Feb 10:07
Daca e nevoie sa fie salvat tatuca tari atunci IESITI din UE ! Totul pentru tatuca ! Doar ca nu stiu pe cine o sa mai dati vina apoi si daca o sa va mai puteti mentine averile prea mult ! HAHAHAHAHA
E caraghios cit isi inchipuie ca il suporta poporanii I Hi tler, mus olini, sta lin, ceasca, sada m, gada fi erau la fel de siguri ... pina ajunge rana la os !
Răspunde
0 0
Numai demisia ,dle de la ora 7,24,sau să iesim din UE ?
23 Feb 07:47
De acord,domnule Jean,un guvern depăsit de hastagi,nu mai poate continua ,ne spune chiar dl Presedinte,un guvern care incalca constituția cu adoptarea unui buget ?Ce mai vreti,baga bani in buzunarele politicienilor de vârf și noi să tăcem !Nu am inteles,vreți să iesim si din UE,si să le lăsăm pământul,petrolul ,gazul,pădurile ,sau sa scoatem și băncile din tara ?.Ca vorba lui Cosbuc „Pe când trăgeam noi tot în gol /Ei tot in carne vie ”Dar,o mică problemă si inchei,cui dati puterea ,lui Laios Orban sau la USR,ăstia din urma nu au program dar si-l fac,nu-i bai .
Răspunde
0 0
În Franta timpurie ,merovingienii s-au intrebat,cine să guverneze,cei cu puterea reală sua fatada
23 Feb 07:44
De acord,domnule Jean,un guvern depăsit de hastagi,nu mai poate continua ,ne spune chiar dl Presedinte,un guvern care incalca constituția cu adoptarea unui buget ?Ce mai vreti,baga bani in buzunarele politicienilor de vârf și noi să tăcem !Nu am inteles,vreți să iesim si din UE,si să le lăsăm pământul,petrolul ,gazul,pădurile ,sau sa scoatem și băncile din tara ?.Ca vorba lui Cosbuc „Pe când trăgeam noi tot în gol /Ei tot in carne vie ”Dar,o mică problemă si inchei,cui dati puterea ,lui Laios Orban sau la USR,ăstia din urma nu au program dar si-l fac,nu-i bai .
Răspunde
0 0
Jan
23 Feb 07:24
Nu e mai simplu sa isi dea demisia guvernul decit sa blocheze tara !!!? Sau vrea sa mareasca numarul emigrantilor ...
Răspunde
0 0
Astept demisii,demonstratii pot face oricine,chiar si eu
23 Feb 05:37
Astept o demisie,una singură,ca să îmi arătați ca in justitie nu sunt demagogi.Daca patronul -caci până acum justitia e organizată de stat-dacă patronul ,zic,oferă conditii ca judectorii nu pot apăra drepturile cetășenesti atunci sunt complici la genocid si la infractiunea de uneltire contra ordinii sociale si trebuie trimisi in judecată.
Răspunde
0 0
Andrei
22 Feb 22:15
Procurorii ar fi trebuit să lucreze și să înceapă să cerceteze Crimă Organizată ascunsa sub acoperirea de partide politice, și ce surpriza am avea ...într-o perioadă scurtă de timp, nu am mai avea grupuri infracționale organizate politice,care au distrus Romania..
Dar asa-zisilor magistrați care sunt complici și favorizați ai tâlharilor politici le convine și așa au ales inacțiunea..
Răspunde
0 0
Daca mie nu-mi place o solutie,ies cau oparul la drumul mare ca tâlharii ?
22 Feb 17:22
udecători,nimeni nu vă tine cu forta.Demisionati,Acum ,sa va dau un model ?Ca societatea o modeleaza puterea aleasa,nu cei dati ca cedepededinclo.voi sunteti slujbași,nu stapânii PATRIEI .bre !Cine poate sa descrie continutul infractiunii de „Uneltire contra ordinii sociale ”?Sau asta era numai la comnuniști,de care se ocupa unchiul ,acum unchiul a băgat in fata justitia ,cu pilonul ei ,DNA ?Vreau,judecatori dv,un protest general,adica dati-vă 87 % demisii,să-mi arătați ca nu puteti lucra fără SRI,că va pasa de justitie,de tara ,de UE,altfel va cred manipulati de Dănileț,pupilul dnei Macovei,venită pe aripi de vânt.Rusine mi-e si mie de justitia protestara ,implicata in politica asta care invrăjbeste lumea ,sa castige bravul popor ,sătul de subordonarea justitiei de ...Era sa scriu,ptiu, Drace !
Răspunde
0 0
Și cojocul mițos are ac de sărmă!Dar daca ridici nasul ,sabia il taie
22 Feb 17:21
Judecători,nimeni nu vă tine cu forta.Demisionati,Acum ,sa va dau un model ?Ca societatea o modeleaza puterea aleasa,nu cei dati ca cedepededinclo.voi sunteti slujbași,nu stapânii PATRIEI .bre !Cine poate sa descrie continutul infractiunii de „Uneltire contra ordinii sociale ”?Sau asta era numai la comnuniști,de care se ocupa unchiul ,acum unchiul a băgat in fata justitia ,cu pilonul ei ,DNA ?Vreau,judecatori dv,un protest general,adica dati-vă 87 % demisii,să-mi arătați ca nu puteti lucra fără SRI,că va pasa de justitie,de tara ,de UE,altfel va cred manipulati de Dănileț,pupilul dnei Macovei,venită pe aripi de vânt.Rusine mi-e si mie de justitia protestara ,implicata in politica asta care invrăjbeste lumea ,sa castige bravul popor ,sătul de subordonarea justitiei de ...Era sa scriu,ptiu, Drace !
Răspunde
0 0
El Condor
22 Feb 17:11
JOS CIUMATILOR ROSII COMUNISTI BOLSEVICI TRADATORI JEFUITORI CORUPTI LIBIDINOSI MARLANI HOTI DIN ROMANIA.!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?