Iohannis o desființează pe Dăncilă: Cred că nu a înțeles ce s-a vorbit la Vatican

 

Preşedintele Klaus Iohannis a opinat că prim-ministrul Viorica Dancilă, aflat în vizita la Vatican, ar fi făcut o confuzie între o posibilă vizită a Papei în România şi discuţiile despre preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care ţara noastră o va deţine în prima jumătate a anului viitor.

"Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi, în final, a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire şi, într-adevăr, acolo se spune că s-a vorbit despre Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene, în prima parte a lui 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba despre vizită şi nu despre preşedinţie. Deci o confuzie inexplicabilă", a arătat el, într-o declaraţie acordată presei, cu ocazia vizitei la Blaj, notează Agerpres.

Iohannis a adăugat că ştie dacă Papa urmează sau nu să efectueze o vizită în România, dar că acest lucru va fi anunţat de ambele părţi abia atunci când vor fi lămurite toate detaliile.

"Pot să vă spun că ştiu, dar, la acest nivel, şi chiar în relaţia cu Vatican, există nişte reguli şi nişte norme foarte, foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan şi de către Vatican, şi de către Administraţia Prezidenţială, şi nu de alţi vizitatori sau audiaţi întâmplător", a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), Francisc Doboş, a precizat vineri că anunţul privind vizita Papei Francisc în România va fi făcut simultan de Preşedinţia României şi Vatican.

"Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendia, m-a rugat să fac o precizare pentru presă: Când se va stabili vizita Papei Francisc în ţara noastră, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sf. Scaun) şi Preşedinţia României. Comunicatul de azi al Sfântului Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită", a scris Doboş pe Facebook.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, în audienţă privată de către Papa Francisc. Premierul a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care acesta a acordat-o mereu relaţiilor cu România şi a exprimat speranţa că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România, se arată într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

Dăncilă a anunţat, la Antena 3, că l-a invitat pe Papa Francisc să efectueze o vizită în România.

"L-am invitat pe Papă în România şi mi-a răspuns că la începutul anului viitor va veni", a declarat Dăncilă.

Romgleza lui Dăncilă

Chiar dacă executivul de la București s-a chinuit să țină departe de urechile presei ce a vorbit premierul Viorica Dăncilă cu Papa, iată că au apărut și imagini cu sunet ale întâlnirii. Dăncilă vorbește când englezește, când românește. Apelativul este în limba română, iar restul propoziției în limba lui Shakespeare, ”Sfinția voastră, I'm very glad for this opportunity!". 

Cristian Preda: Nu merită oare cetățenii români ceva mai mult?

Europarlamentarul Cristian Preda a remarcat că Viorica Dăncilă nu a reușit să se descurce în niciuna din multele limbi vorbite de Papa Francisc.

”Papa Francisc vorbește cinci limbi moderne: spaniolă, italiană, franceză, engleză, germană. Când a fost primită la Vatican, Viorica Dăncilă a avut nevoie de interpretare, neputând înțelege vreuna dintre ele.
Nu merită oare cetățenii români ceva mai mult?”, a scris Preda pe Facebook. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Dan
13 May 09:59
Noroc ca ne "lamureste" tovarsul secretar general al pnl !!!
Răspunde
0 0
Drăghici
13 May 06:57
Zâmbetul lui, LARG, îmi sugerează că acest om nu înțelege ce i se întâmplă. Alegerile îl vor lămuri. Cu mult drag.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?