Erdogan luptă pentru Istanbul și Ankara, după înfrângerea șoc, ce face înconjurul lumii

 
Recep Erdogan
Recep Erdogan

Partidul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan contestă rezultatele votului din Ankara, unde a pierdut primăria, și din Istanbul, unde este pe care să o piardă, o tentativă disperată de a menține controlul după înfrângerea simbolică din alegerile locale de duminică, înfrângere care face acum înconjurul presei internaționale. 

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a anunțat că va contesta rezultatul votului din Ankara și Istanbul, cele mai mari orașe ale țării, pe care Puterea e pe cale să le piardă în urma alegerilor locale.

Ar fi ultima șansă pentru AKP și Recep Tayyip Erdogan, care în ciuda scorului bun de la nivel național - în jur de 51%, au suferit o înfrângere simbolică semnificativă în aceste orașe, dar și în alte zone urbane.

La Istanbul, cel mai mare oraș, inima Turciei, situația a fost dramatică peste noapte, după ce autoritățile au sistat furnizarea statisticilor, pe măsură ce candidatul opoziției s-a apropiat periculos de mult de cel al AKP.

Dimineață, comisia electorală a fost nevoită să anunțe că Ekrem Imamoglu, omul Partidului Republican al Poporului (CHP), conducea cu aproximativ 0,5% în fața candidatului Puterii, fostul premier Binali Yildirim.

Cum voturile din mai multe cartiere au fost contestate de AKP, rezultatul nu este bătut în cuie.

Pierderea Istanbulului este echivalentul unui cutremur electoral. Erdogan și-a început cariera politică în Istanbul și a finanțat proiecte importante pentru dezvoltarea orașului și pentru atragerea alegătorilor.

Erdogan însuși a clamat, în mai multe rânduri, că ”cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”.

La Ankara, candidatul CHP Mansur Yavas obținuse aproape 51% din voturi, depășind clar omul AKP, dar partidul aflat la guvernare a anunțat și aici contestarea rezultatelor. Capitala și-a schimbat conducerea după aproape un sfert de secol, o mișcare aproape istorică.

CHP a câștigat și mai clar la Izmir, dar Opoziția controlează de mult al treilea oraș al țării.

Târziu, în miez de noapte, președintele Erdogan, care catalogase alegerie locale drept o chestiune de ”supraviețuire” a națiunii, a ținut un discurs al victoriei, care a sunat destul de mult ca unul al înfrângerii.

Președintele a admis posibila pierdere a primăriei Istanbulului, observând în același timp că AKP a câștigat multe cartiere și că se află pe primul loc la nivel național.

Erdogan a promis totodată că se va concentra pe economia țării, un mesaj pentru alegătorii care au pedepsit partidul aflat la guvernare tocmai din cauza recesiunii și a inflației cu care se confruntă țara.


 

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?