Două staţii pentru măsurarea radioactivităţii, oprite după explozia rachetei nucleare din Rusia

 
Două staţii pentru măsurarea radioactivităţii, oprite după explozia rachetei nucleare din Rusia
Două staţii pentru măsurarea radioactivităţii, oprite după explozia rachetei nucleare din Rusia

Operatorul reţelei globale de senzori de radioactivitate a declarat, luni, că două staţii ale sale în Rusia, situate cel mai aproape de locul în care s-a produs explozia misterioasă din 8 august, s-au deconectat, la două zile după incident, exprimându-şi îngrijorarea că Rusia le-ar fi putut opri, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării, care gestionează cele două staţii, nu a fost disponibil pentru vreun comentariu.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o explozie, care s-a produs în timpul testării unui motor de rachetă în Marea Albă, în Extremul Nord al Rusiei.


Explozia a provocat de asemenea o creştere scurtă a nivelului de radioactivitate într-un oraş din apropiere (Severodvinsk), ceea ce i-a determinat pe locuitori să se îngrămădească la farmacii după pastile de iod, utilizat pentru a reduce efectele expunerii la radiaţii.

Autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie oficială de ce explozia a declanşat creşterea radiaţiilor.

Experţi în domeniul nuclear din SUA au declarat că ei suspectează că Rusia a testat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut.

"Ne-am adresat operatorilor de staţii în legătură cu problemele tehnice întâmpinate la două staţii vecine", a declarat Lassina Zerbo, responsabilul cu respectarea Tratatului privind interzicerea testelor nucleare (CTBTO), într-un mesaj pe Twitter.

Sistemul internaţional de monitorizare CTBTO include senzori atmosferici care detectează particule de radionuclizi în aer. Zerbo a spus că date provenind de la staţii situate pe sau aproape de traiectoria unui prezumtiv nor de gaz rezultat în urma exploziei sunt în curs de examinare, scrie agerpres.ro.

Cele două staţii de monitorizare ruse aflate în apropierea locului unde s-a produs explozia (regiunea Arhanghelsk) - Dubna şi Kirov - au încetat să mai transmită la 10 august, iar autorităţile ruse au explicat CTBTO aceasta prin "probleme cu reţeaua şi comunicaţiile", a declarat, luni, un purtător de cuvânt al CTBTO.

"Aşteptăm mai departe informaţii după ce staţiile şi/sau sistemul de comunicare vor fi restabilite la nivelul de funcţionalitate completă", a spus acesta.

Deşi reţeaua de monitorizare a CTBTO este globală, iar staţiile sale transmit date la sediul CTBTO din Viena, aceste staţii sunt operate de ţările în care se află.

Nu se ştie ce anume a provocat disfuncţionalitatea şi nici dacă cele două staţii au fost oprite de Rusia, au declarat analişti.

"La aproximativ 48 de ore de la incidentul din Rusia din 8 august, staţiile au încetat să mai transmită date. Cred că este o coincidenţă stranie", a remarcat Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru controlul armelor, un think tank cu sediul la Washington.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
dan
20 Aug 06:01
ce ma intriga cem lai mult e ca am vazut harta la inceput colorata, dupa care nu sa mai dat voie la vizualizare, sper sa le plateasca dumnezeu celor ce ascund astfel de informatii pe masura faptelor lor, in loc sa avertizeze sa dea pastile de iod .. in Moldova s-au activat imediat autoritiatile la noi cenzureaza si tac calc ,,adunatura de criminali si tradatori ce sunteti.
Răspunde
0 0
Moromete
19 Aug 19:18
Cât de periculoase sunt rachetele espective dacă au trimis la Sf Petru 5 rusi ? Iar nivelul de radioactivitate a a fost crescut pe scurtă durată ? Minciunile Moscovei , propun să rămână ACOLO !!! Din alte susrse de informații..aceasta scurta perioada a fost mai mult decat suficienta incat pastilele de IOD sa se epuizeze rapid din FARMACII ! Apoi trebuie știut că iodul radioactiv se înjumătățește la numai... 200 de ani. Odata inspirat el poate ajunge in tiroidă in locul iodului natural..de aici si numărul mare de tiroide extirpate .. după alt accident ”minor” numit Cernobâl.
Răspunde
0 0
MIHAI
19 Aug 19:15
Ce, mâine nu-i indicat să fac plajă?
Răspunde
0 0
MIHAI
19 Aug 19:13
La ce servesc pastilele de iod? Sarea iodată ajută în vreun fel?
Răspunde
0 0
cristian radu
19 Aug 17:47
Poate vaceti o mica corectura pentru ca respectivul redactor se incrinceneaza prosteste (un mai mult de cit un prost) sa ataseze simbolul hazardului biologic in loc de cel al avertizari si riscului de contaminare radioactiv.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?