Surpriza din apelul lui Darius Vâlcov. Una dintre infracțiuni, declarată neconstituțională

 

Infracțiunea de spălare de bani prin dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, sub forma autoratului, pentru care Darius Vâlcov a fost condamnat anul trecut la 6 ani de detenție cu executare a fost declarată, ulterior, neconstituțională de CCR – au declarat pentru  g4media.ro surse judiciare

Consecința este ca acuzația ar putea pica în apel, au explicat aceleași surse, dacă procurorii nu solicită și nu obțin schimbarea încadrării juridice într-o acuzație similară, care să stea în picioare.

Infracțiunea de spălare de bani prin dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, sub forma autoratului, pentru care Darius Vâlcov a fost condamnat anul trecut la 6 ani de detenție cu executare a fost declarată, ulterior, neconstituțională de CCR – au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Consecința este ca acuzația ar putea pica în apel, au explicat aceleași surse, dacă procurorii nu solicită și nu obțin schimbarea încadrării juridice într-o acuzație similară, care să stea în picioare.

Pe 8 februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de detenție de completul de 3 judecători de la Înalta Curte. A primit 6 ani pentru spălare de bani, 4 ani pentru trafic de influență și 2 ani pentru operațiuni comerciale incompatibile cu funcția de primar. Completul de 3 judecători i-a contopit pedepsele și a decis că Vâlcov să execute una singură de 8 ani de detenție cu executare.

Consilierul premierului Dăncilă este acuzat că ar fi spălat banii din șpăgi, cumpărându-și lingouri de aur și tablouri. Or, decizia CCR nr. 418 din 19 iunie 2018 (ulterioară deci condamnării din 8 februarie 2018) spune că simpla folosire a banilor proveniți din infracțiuni nu înseamnă săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

CCR a fost sesizată de Tribunalul Mureș care a întrebat dacă ”folosirea unei sume de bani furate pentru achiziționarea de alimente constituie infracțiunea de spălare de bani”.

În cazul lui Valcov, întrebarea e: dacă el și-a cumpărat lingouri de aur și tablouri cu banii din mită înseamnă că a comis și infracțiunea de spălare de bani?

CCR a făcut o paralelă cu infracțiunea de tăinuire și a ajuns la concluzia că dacă un hoț fură ceva, în mod evident tăinuiește acest lucru. Însă el nu poate fi acuzat și de furt, și de tăinuire, întrucât s-ar încălca principiul ”ne bis in idem”, potrivit căruia o persoană nu poate fi trasă la răspundere penală pentru aceeași faptă de două ori. De tăinuire poate fi acuzat altcineva, care ajunge să cunoască furtul respectiv și alege să îl tăinuească, însă nu autorul furtului, a explicat CCR.

Primul termen din procesul în apel al lui Darius Vâlcov a fost fixat deja pentru data de 14 aprilie. Vâlcov a fost primar PDL în Slatina, ex-ministru PSD de Finanțe în Guvernul Ponta, iar acum este consilier al premierului și prieten cu liderul PSD, Liviu Dragnea (potrivit declarațiilor lui Vâlcov).

El este acuzat că ar fi luat mită ca să acorde contracte și ar fi provocat prejudicii de peste 9 milioane de lei, adică aproape 1,9 milioane de euro, însă instanţa de fond l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei, adică 1,3 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Punct si de la Capat !
26 Mar 14:12
Propun ca romania sa se uneasca cu transnistria si apoi sa adopte sistemul lor juridic cu tot cu judecatori, procurori si avocati ca sistemul toderescian mai are putin si declara orice constitutional !
Răspunde
0 0
johnneil
26 Mar 12:31
Cel mai bine ar fi sa se desfiinteze Ministerul de Justitie pe motiv ca nu mai avem nevoie de acesta. Vom face astfel o economie substantiala la bugetul statului. Si asa nu face absolut nimic. Inteleg ca tot ce sa facut in ultimii 1000 de ani pe linie de justitie a fost numai anapoda.
Răspunde
0 0
Razvan
26 Mar 12:18
Basescus-a dat in modul lui grobian la fosta sotie a lui Valcov - Lavinia Sandru-pe cand ea era tanara speranta a PDL si proaspat aleasa parlamentara. Refuzat fiind s-a razbunat pe sot - Valcov adica! Inscenandu-ui prin procurorii aserviti lui aceasta magarie. Interesant este ca probele folosite de procurori sunt furnizate de SRI in baza protocoalelor deci ilegale!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?