Delegaţi din 192 de ţări se reunesc astăzi la Copenhaga, unde timp de 12 zile se va desfăşura summitul consacrat soluţiilor contra schimbărilor climatice. Obiectivul reuniunii îl constituie semnarea unui nou pact pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, care să înlocuiască protocolul de la Tokyo, care va expiră în 2012.
La reuniune vor participa aproape 100 de şefi de stat şi de guvern, însă numărul total al delegaţilor va ajunge la aproape 15 mii. E de aşteptat ca un număr aproximativ egal de delegaţi ai organizaţiilor nonguvernamentale să vină în capitala daneză pentru un summit alternativ. Negocierile pe tema reducerii cotei emisiilor poluante, în special în ţările în curs de dezvoltare, se anunţă a fi dificile. Uniunea Europeană s-a oferit să reducă în următorul deceniu volumul acestor emisii cu 20 la sută faţă de nivelul anului 1990, cota urmând să crească la 30 la sută în cazul semnării unui acord global.
Statele Unite şi-au propus o cotă de 17 la sută, dar administraţia de la Washington nu îşi poate asuma deocamdată nicio obligaţie în acest sens deoarece legea privind reducerea emisiilor toxice este blocată în Senat. Zeci de mii de persoane au demonstrat ieri în mai multe capitale europene ca să-i determine pe liderii reuniţi să ia măsuri dure împotriva poluării.