Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

KLAUS IOHANNIS: Vreau să câștig Președinția României, îl pot bate pe Ponta

Tuesday, 05 August 2014, 14:58 Sursă: REALITATEA.NET

Klaus Iohannis:

Am ținut cu fetele noastre (la handbal Under 18, în finala cu Germania, n.red.), la orice sport, atunci când la tv, se dă un meci unde joacă echipa noastră, echipa țării noastre, a României, am ținut cu România.

Eu doresc să câștig Președinția României. Îl pot bate pe Victor Ponta. Am intrat cu mult optimism în această campanie. Eu sunt convins că dacă sunt desemnat, voi câștiga Președinția României, mă bazez pe date, pe atitudinea mea, pe dorințele oamenilor și pe faptul că am o echipă foarte bună și că împreună cu această echipă pot câștiga Prezidențialele. Eu cred că de data aceasta, în 2014, trebuie să mergem mai departe de o simplă bătălie la baionetă. E cazul să ieșim din logica campaniilor electorale negative. Eu vreau să am și altceva, vreau să am un concept despre funcția de președinte, cum trebuie să se poziționeze față de societate, față de instituțiile statului, un președinte-mediator, dar un președinte FERM. Toate aceste lucruri le voi arăta în campanie și sper ca prin acest demers să fac un lucru care pânăa cum a fost neglijat, să vin cu un mesaj pozitiv. Nu vreau să se spună că am câștigat pentru că am spus mai multe lucruri stranii despre contracandidat.

Sunt pregătit să lucrez cu un premier ca Victor Ponta. Mai devreme sau mai târziu, această colaborare este obligatorie. Dar în situația în care aș ajunge la Președinție, iar Ponta ar fi premier, această colaborare ar fi una instituțional corectă, dar fără sinergii deosebite.

În cazul în care domnul Predoiu nu va fi nominalizat canddiat la președinție, al va rămâne în echipa noastră. Noi acum ne pregătim pentru Prezidențiale, dar acum nu putem avea un guvern. Această schimbare se petrece cel mai târziu în 2016, iar eu sunt convins că vom câștiga alegerile și vom guverna. Nu mă concentrez acum pe ce voi face după Prezidențiale, nu poți să abordezi toate problemele, pentru că nu te concentrezi pe niciuna.

Cred că este un pic devreme să discutăm acest lucru acum (despre schimbarea șefilor de servicii secrete). Important e să avem acolo persoane echidistante. Domnii Maior și Meleșcanu își fac treaba foarte bine.

Mi se pare o intenție excepțional de bună. În mod natural, președintele României are cele mai multe informații despre ceea ce se întâmplă în România, dacă sunt informații importante pentru România, să vină să le spună. Nu am de ce mă tem, abia aștept. E posibil să avem surprize destul de importante în campania pentru prezidențiale.

PSD și guvernul Victor Ponta se comportă așa cum ne-am temut că se va comporta când va reveni la putere: acaparează puterea, vrea să acapareze media, vrea să acapareze mult mai mult decât trebuie să controleze un partid politic, pe fondul unei guvernări din care nu înțelegem mare lucru. Rectificarea bugetară nu este nicio realizare: există un deficit de 4,5 miliarde după primele șase luni.

Ne temem de fraudarea alegerilor (din cauza modificării printr-o OUG a legii alegerilor, n.red.). Noi credem că este înlesnit turismul electoral, că legislația trebuie să fie stabilă.

În Sibiu nu există baroni, nici eu nu sunt baron. Eu propun o Românie fără înjurături, o clasă politică care lucrează în interesul public, o României fără migrație politică, o României fără baroni, fără un Guvern care lucrează în interesul acestor baroni.

Eu nu am niciun fel de problemă cu justiția. ANI a întocmai un raport prin care a susținut că sunt incompatibil: pentru că eram primar și reprezentantul Sibiului în societatea regională de apă-canal. Ani nu cunoaște termenul de regional. ANI a considerat că există o incompatibilitate, am atacat raportul ANI în instanță, prima instanță, Curtea de Apel, mi-a dat dreptate 100%. ANI a făcut apel la Înalta Curte, care va judeca acest dosar, probabil în 2015 sau 2016. Nu sunt incompatibil. Nu există nicio șansă să am un termen așa de repede și nicio șansă să pierd procesul.

Nu mă simt dezavantajat, nici amenințat, nici nu cred că este o problemă că se discută despre religie în spațiul public, dar e o problemă că se discută despre religie în campania electorală. A apărut o generație de politicieni care nu a citit nicio carte de istorie. Nimeni nu poate fi discriminat din cauza religiei, din cauza apartenenței religioase. Problema nu este a mea că sunt etnic german și protestant, problema este a domnul Ponta că a îndrăznit să introducă această temă în campania electorală. Eu am o relație foarte bună cu reprezentații tuturor bisericilor, nu trebuie să rămânem cu impresia că e o dispută între credincioșii ortodocși și cei protestanți, și cei greco-catolici. În România există și alții (alte religii, n.red.).

Nici nu ne-am căutat, nici nu ne-am întâlnit (cu președintele Traian Băsescu, n.red.). Noul PNL este un partid fără Băsescu. Ce vrei noi să construim este pentru viitor, nu pentru trecut. Nu este nici pro, nici contra Băsescu, este fără Băsescu.

Dacă doamna Macovei va candida cred că va afecta șansele PMP. Nu am nicio părere specială despre doamna Macovei, nu fac aprecieri asupra persoanelor, ci asupra proiectelor politice.

Nu mi-e teamă, abia aștept (de o confruntare cu Victor Ponta, n.red.).

Da. Voi reuși să schimb România. Voi câștiga bătălia cu Victor Ponta.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri