„A tranşat. Verbul 'a tranşa' înseamnă 'a separa', 'a împărţi' (n.r. - aluzie la termenul folosit de premierul Florin Cîţu). Mi se par total nepotrivite. Ca premier care este în faţa unei moţiuni de cenzură trebuia să se concentreze pe prezentarea rezultatelor pozitive ale guvernării, de asemenea, să combată orice argument şi mai ales orice minciună care a fost cuprinsă în moţiunea de cenzură. Nu era locul potrivit pentru a vorbi de Congresul PNL şi lucrul ăsta îl ştie toată lumea, nu trebuie să-l spun eu", a precizat Orban, întrebat pe această temă.
Marţi, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, premierul Florin Cîţu a declarat că social-democraţii îl consideră "cel mai mare inamic al lor", dar le-a transmis că nu vor scăpa de el deoarece "a tranşat" alegerile din interiorul PNL.
În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că la congres se alege preşedintele PNL şi nu premierul, Orban a menţionat că Guvernul este învestit de Parlament.
"Evident, Guvernul este învestit de Parlament. Evident că pentru a fi învestit un Guvern de Parlament, este nevoie de o majoritate parlamentară. O majoritate parlamentară în contextul actualului Parlament este majoritatea parlamentară formată de această coaliţie şi orice formulă de guvern care este susţinută de formaţiunile politice din cadrul coaliţiei poate să întrunească majoritatea parlamentară", a menţionat Orban.
Întrebat ce relaţie are cu premierul Cîţu, în afara competiţiei din partid, Orban a spus că sunt colegi de partid, colaborează şi comunică atunci când este necesar.
"Suntem colegi de partid, colaborăm, am participat împreună la şedinţa coaliţiei, comunicăm de fiecare dată când este necesar", a punctat Orban.
Referitor la o posibilă evaluare a premierului şi cine este în măsură să o facă, preşedintele PNL a subliniat că sunt inerente anumite stângăcii şi dispute care au fost de la începutul guvernării, dar acestea se vor regla pe parcurs.
"Suntem la doar şase luni de la guvernare, este adevărat că Guvernul nu a mai fost un guvern monocolor, aşa cum a fost guvernul condus de mine, este un Guvern de coaliţie, care se bazează pe susţinerea a trei formaţiuni politice şi a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Normal că lucrurile se reglează pe parcurs, se armonizează, căutarea punctelor comune devine mai rapidă şi Guvernul începe în cadrul coaliţiei să funcţioneze mai bine. Sunt inerente anumite stângăcii şi anumite dispute care au fost prezente de la începutul guvernării, dar lucrurile acestora se vor regla pe parcurs", a arătat Orban.