Klaus Iohannis: "Voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară"

Thursday, 16 January 2020, 17:05 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Cristian Otopeanu

Președintele Klaus Iohannis a vorbit cu presa după ce Guvernul Ludovic Orban și-a angajat răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acesta fiind practic primul pas spre declanșarea "anticipatelor". Șeful statului a anunțat că susține demersul Guvernului referitor la asumarea răspunderii privind alegerea primarilor în două tururi.

"Astazi, Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. In speta, se doreste revenirea la alegerea in doua tururi, care este absolut corecta, democratica si normala. Este o alegere foarte potrivita a Guvernului si eu îi sprijin total in acest demers. Este calea corecta de alegere a unui primar, in doua tururi, in asa fel incat cel putin jumatate plus unu din alegatori sa aleaga persoana care va fi primar. Ii incurajez sa mearga mai departe si pot sa va spun ca in foarte putin timp documentul va fi trimis la Parlament si, imediat ce documentul va ajunge acolo, eu voi cere Parlamentului sa se intruneasca intr-o sesiune extraordinara pentru a discuta aceasta noua lege pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea", a explicat Klaus Iohannis.

Apoi a continuat: "Deocamdata, Guvernul a spus ca isi angajeaza raspunderea, dupa care vom convoca Parlamentul, dupa care vom vedea. Asta cu motiunea, drept sa va spun, sunt destul de sceptic".

"Este o modificare care da mai multe optiuni alegatorului si nu mai putine optiuni. Deci, nu este o modificare in sensul restrangerii unor drepturi sau a unor oportunitati. Dimpotriva, se revine la alegerea in doua tururi, asa cum a fost pana acum cativa ani. O chestiune ceruta insistent si de partide, de-a lungul anilor, dar si de cetateni. Am verificat cu specialistii, nu, nu contravine niciunei norme" .

Citește și: Cum poate fi DEMIS un guvern! Ce spune Constituția

Întrebat ce anume ar prefera, să se ajungă la alegeri anticipate sau la alegerea primarilor în două tururi, Klaus Iohannis a replicat: "Acum vorbim despre un document care este pregatit in Guvern si am spus foarte clar ca eu sustin acest demers. Acum vorbim, evident, despre angajarea raspunderii pe alegerea primarilor in doua tururi. Nu cred ca premierul sa cineva poate sa dea o garantie ca o motiune trece sau nu trece. Este un demers parlamentar care nu a fost initiat. Sincer, mi s-ar parea de-a dreptul ciudat ca aceasta motiune sa fie votata de PNL, doar nu este vorba despre PSD, care isi da jos propriul guvern".

Știrea inițială

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține la ora 18:00 declarații de presă, a informat Administrația Prezidențială.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține joi, 16 ianuarie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, declarații de presă (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați" este mesajul postat pe presidency.ro.

Klaus Iohannis a decis să iasă din nou public și să vorbească, după ce guvernul Ludovic Orban și-a angajat astăzi răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acesta fiind practic primul pas spre declanșarea "anticipatelor".

PSD a anunţat deja că va iniţia o moţiune de cenzură dacă Guvernul va alege această variantă.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-16 17:44:47
Popescu florin

Cel puțin T. Băsescu a băgat Romănia în UE dar Johanis nu a făcut nici un rahat pentru romăni în 5 ani de zile.

2020-01-16 18:55:08
Puscarie

Alegerile in 2 tururi ofera posibilitatea jocurilor de culise penru al 2-lea tur bazate pe santaj, cumparare de voturi , traseism politic etc., indeletniciri demne de PNL . Numai asa alegerile parlamentare pot fi furate definitiv cu ajutorul primarilor alesi in al 2-lea tur. Iohanniss stie treaba asta, le trebuie timp pentru manevrarea , manipularea votului in al 2-lea tur. Nimic mai simplu.

2020-01-17 05:52:26
Savi BRATESCU

UE UNIONNEE EUROPEENNEE :comission juridiques l a condamnat pe puscariasul george becali .IN scandalul conflictul PROCESUL CSA STEAUA FLORIN TALPAN jourist contra puscariasul george becali; puscariasul george becali a fost CONDAMNAT la AMENDA PENALA de EURO 300 000 TREISUTE MII ; a fost CONDAMNAT in prima instanta la AMENDA EURO 30 000 TREISZECI MII.pentru ca a inselat JUSTITIA si a tras de timp a inselat JUSTITIA. si a cerut sa i s e stearga AMENDA.ACUM a fost CONDAMNAT MERITAT LA AMENDA PENALA de euro 300 000 TREISUTE MII.TERMEN DE plata 7 SAPTE ZILE LUCRATOARE.in caz de refuz AMENDA PENALA V A FI DUBLATA.si BLOCAREA TUTUROR CONTURILOR BANCARE DIN TARA ROMANIA SI DIN STRAINATATE in special conturi bancare ascunse in banca generala din GRECIA ATHENA,cipru LIMASILL. si confiscarea averii obtinuta din furturi EXCROCHERII BANCARE trensferuri ilicite de terenuri;asa s a n e ajute DUMNEZEU.AMIN

Alte articole din: Ultimele Stiri