Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri locale 2020. Cine poate vota și cine NU are dreptul să participe la vot. Sancțiuni aspre

Saturday, 26 September 2020, 20:00 Sursă: Realitatea.net

Alegeri locale 2020. Potrivit legii, la alegeri locale 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți în ziua de referință sau cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România. În schimb, nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

ALEGERI LOCALE 2020. Cine poate vota la alegeri locale 2020

Potrivit articolului 36 din Constituția României, cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

ALEGERI LOCALE 2020. Cine nu poate vota la alegeri locale 2020

Potrivit articolului 6 din legea 115/2015, nu pot alege debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegeri locale 2020 sunt interzise următoarele:

- vot multiplu, vot cu un act de indentitate fals
- exercitarea votului, dacă acest drept este interzis
- împiedicarea exercitării dreptului de a vota sau de a fi ales

Toate acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 6 ani sau cu amendă.

Totodată, potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt interzise atacurile asupra secției de vot, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, coruperea alegătorului, prin oferirea de bunuri, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, fraudarea votului, filmarea sau fotografierea buletinului de vot. 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ