Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alarmant! Epidemie de varicelă în Gorj: 70 de copii afectaţi

Wednesday, 09 November 2016, 16:42 Sursă: REALITATEA.NET

Primul focar de varicelă a fost depistat în luna octombrie, la Grădiniţa cu Program Prelungit "Lumea Copiilor", din Târgu-Jiu, unde au fost identificate şase cazuri.

La scurt timp, alţi 47 de copii de la grădiniţa cu program prelungit şi Şcoala Gimnazială "George Uscătescu", din oraşul învecinat Târgu-Cărbuneşti, s-au îmbolnăvit, iar 25 dintre ei sunt izolaţi, în prezent.

"Au fost două focare, unul în Târgu-Jiu, la o grădiniţă, focar care practic s-a şi închis, din 31 octombrie nu au mai fost înregistrate cazuri. A fost vorba de şase cazuri. Este un alt focar în Târgu-Cărbuneşti, aici au fost prinse grădiniţa şi şcoala din localitate, datorită faptului că doi fraţi, practic doi copii bolnavi, au fost trimişi de către părinţi la şcoală, respectiv la grădiniţă şi au reuşit să îmbolnăvească şi colegii din colectivităţile respective. La focarul din Târgu-Cărbuneşti, din 600 de copii înregistraţi, 40 au făcut boala. Ei sunt monitorizaţi, deja au fost izolaţi la domiciliu, urmăriţi de medicul de familie, iar în colectivitate se face dezinfecţie zilnică, aerisire şi monitorizarea celorlalţi copii care au intrat în contact cu cei bolnavi", a declarat  pentru MEDIAFAX, Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Medicul de la Şcoala Generală "George Uscătescu" de la Târgu-Cărbuneşti susţine însă că pericolul nu a trecut şi ar putea apărea noi cazuri.

"Se declară încetată perioada de epidemie, în momentul în care de la ultimul caz care a apărut trec cel puţin 14 zile, atunci se consideră că nu mai apare. 47 de cazuri au fost şi momentan mai sunt 25, cei mai mulţi au fost la cămin, 19, dar au revenit în colectivitate. La şcoală sunt în prezent 22 de cazuri, iar trei la grădiniţă. Nu este un număr strict de zile de stat acasă. Unii o săptămână, unii 10 zile, unii 14 zile, depinde de imunitatea copilului. La unii a debutat boala în timpul vacanţei. Totul a început de la cămin, a fost un copil care are doi fraţi la şcoală. E boală contagioasă cu transmitere virală, exact ca o gripă şi în momentul în care are unul pot prelua şi ceilalţi. Perioada de incubaţie a bolii e 14-21 de zile, iar copilul care a luat virusul poate să vină la şcoală fără să ştie şi atunci deja e purtător de virus", a declarat medical şcolar, Ştefania Tîrziu, pentru MEDIAFAX.

14 dintre copiii depistaţi cu varicelă sunt elevi în clasa a IV-a, 11 în clasa a VI-a şi patru în clasa a III-a.

În urmă cu doi ani, la Târgu-Cărbuneşti şi o învăţătoare a contactat virusul.

Reprezentanţii DSP Gorj avertizează părinţii să nu mai trimită copii bolnavi la şcoală şi să atenţioneze profesorii atunci când există o problemă.

Pentru varicelă nu este prevăzut vaccinul în schema naţională, însă acesta poate fi cumpărat din farmacii de către părinţi. Specialiştii susţin însă că este eficient doar la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 10 ani.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LOCAL
Alte articole din: LOCAL